Οταν ο γιατρός σάς συνιστά θεραπείες που συμπληρώνουν τη συμβατική Ιατρική, έχει καλούς λόγους που το κάνει. Οι θεραπείες αυτές –όπως ο βελονισμός, η χειροπρακτική, οι θεραπευτικές μαλάξεις, ο διαλογισμός, το τάι τσι ή η γιόγκα– συχνά βοηθούν στη μείωση του στρες, στην ανακούφιση από τον πόνο ή τις κεφαλαλγίες ή στη μείωση των εξάρσεων χρόνιων παθήσεων, όπως η ινομυαλγία. Για χρόνια, οι θεραπείες αυτές αναφέρονταν με τον γενικό όρο «συμπληρωματική και εναλλακτική Ιατρική», αλλά πλέον αναφέρονται συνήθως ως «Ολιστική Ιατρική».
Μη σας απασχολεί η τεχνική φρασεολογία. Εστιάστε στο να βρείτε κάποιον ειδικό που είναι εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.
Να είστε σαφείς σχετικά με τις ανάγκες σας
Να είστε ακριβείς σχετικά με τον τύπο υπηρεσίας που αναζητάτε. Αν ο γιατρός σάς προτείνει θεραπευτικό μασάζ για την οσφυαλγία, για παράδειγμα, ρωτήστε ποιον τύπο μασάζ συνιστά, γιατί υπάρχουν πολλά είδη. Το ίδιο ισχύει για τη γιόγκα, τον βελονισμό και πολλές άλλες ειδικότητες.
«Σε κάθε ειδικότητα, οι αντίστοιχοι επαγγελματίες μπορεί να ειδικεύονται σε συγκεκριμένες τεχνικές ή προσεγγίσεις. Είναι σημαντικό ο επαγγελματίας να ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει ένα ωραίο χαλαρωτικό μασάζ δεν πρέπει να πάει σε έναν επαγγελματία που εστιάζει στη θεραπεία σε ιστούς που βρίσκονται βαθιά», αναφέρει ο δρ Matthew Kowalski, χειροπράκτης και αναπληρωτής κλινικός διευθυντής στο Κέντρο Osher για την Ολιστική Υγεία στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.
Ζητήστε συστάσεις
Για την αναζήτηση ενός ειδικού στην Ολιστική Ιατρική, απαιτείται ο ίδιος τύπος έρευνας όπως και για την εύρεση ενός γιατρού. Ο δρ Kowalski προτείνει να διαβάσετε κριτικές στο διαδίκτυο και να ζητήσετε συστάσεις από συγγενείς, φίλους, γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας. «Ρωτήστε τους αν έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν τη συγκεκριμένη θεραπεία και αν γνωρίζουν κάποιον καλό επαγγελματία», προτείνει.
Εξετάστε την εκπαίδευσή τους
Οι ειδικοί στην Ολιστική Ιατρική έχουν διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι γιατροί, οστεοπαθητικοί, φυσικοθεραπευτές ή εργοθεραπευτές οι οποίοι έχουν λάβει πρόσθετη εκπαίδευση και πιστοποίηση στον βελονισμό, στις μαλάξεις (μασάζ), στη διατροφή ή στο τάι τσι. Ή μπορεί να είναι επαγγελματίες που έχουν σπουδάσει για να λάβουν κάποιο δίπλωμα χειροπρακτικής, θεραπευτικών μαλάξεων ή βελονισμού. Το κλειδί είναι να μάθετε αν ο επαγγελματίας έχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία που χρειάζεστε.
Εξετάστε την πιστοποίησή τους
Οι πιστοποιήσεις δηλώνουν ότι κάποιος έχει λάβει εθελοντικά προχωρημένη εκπαίδευση σε μια συγκεκριμένη ειδικότητα ή υποειδικότητα και πολλές από αυτές τις πιστοποιήσεις δίνονται από εθνικές αρχές πιστοποίησης. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να έχει πιστοποίηση από ένα αρμόδιο συμβούλιο ως θεραπευτής μαλάξεων, καθώς και πιστοποίηση σε έναν ιδιαίτερο τύπο θεραπευτικού μασάζ, όπως αθλητικό μασάζ ή ιατρικό μασάζ.
Ελέγξτε το πτυχίο
«Απευθυνθείτε σε ένα κρατικό ρυθμιστικό σώμα, αναζητήστε την καταγραφή του διπλώματος του επαγγελματία και βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν διατυπωθεί παράπονα και δεν έχουν γίνει αγωγές εναντίον του», συνιστά ο δρ Kowalski.
Στόχος είναι να βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε τον κατάλληλο ειδικό στην Ολιστική Ιατρική για εσάς.
Οι κάτοικοι των ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι απαιτήσεις για τη χορήγηση διπλώματος διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία και δεν απαιτείται να έχουν δίπλωμα όλα τα επαγγέλματα και όλοι οι επαγγελματίες. Για παράδειγμα, οι χειροπράκτες, οι βελονιστές και οι θεραπευτές μαλάξεων κατά κανόνα πρέπει να έχουν δίπλωμα. Οι δάσκαλοι γιόγκα ή τάι τσι συνήθως πρέπει να είναι πιστοποιημένοι, αλλά όχι διπλωματούχοι. Επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για να ρωτήσετε σχετικά με τους κανονισμούς που ισχύουν.
Μιλήστε με τον ειδικό
Εάν είναι δυνατόν, μιλήστε με τον θεραπευτή προτού συμφωνήσετε για οποιοδήποτε είδος θεραπείας. «Είμαι ανοιχτός να έρθει ένας ασθενής, να καθίσει και να συζητήσουμε σχετικά με την πάθησή του και σχετικά με την προσέγγιση που θα ακολουθήσω», αναφέρει ο δρ Kowalski.
Συνιστά να κάνετε αρκετές ερωτήσεις στη διάρκεια της συζήτησης, όπως πόσο καιρό θα διαρκέσει το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας, κατά πόσο καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας, πώς θα αξιολογήσει ο θεραπευτής την πρόοδό σας και κατά πόσο θα συνεργαζόταν με τον γιατρό σας. «Αν ο θεραπευτής είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον γιατρό σας, μάθετε πώς θα επικοινωνήσουν», λέει ο δρ Kowalski. «Θα ετοιμάσουν κάποιο σημείωμα ο ένας για τον άλλον ή θα μιλήσουν τηλεφωνικά; Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλό να συνεργαστούν. Λόγω της ειδικής του εκπαίδευσης, κάποιες φορές ο θεραπευτής μπορεί να δει κάτι σε μια εξέταση το οποίο ο γιατρός ερμήνευσε διαφορετικά».
Στόχος είναι να φύγετε με τη βεβαιότητα ότι επιλέξατε τον κατάλληλο ειδικό στην Ολιστική Ιατρική για εσάς. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο επαγγελματίας αυτός θα γίνει ένα έμπιστο και πολύτιμο μέλος της ομάδας φροντίδας σας.
Πώς χρησιμοποιείται η Ολιστική Ιατρική;
Η Ολιστική Ιατρική περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών. ∆είτε μερικούς συχνούς τύπους και πώς χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική θεραπεία ή αντί γι’ αυτήν.
Χειροπρακτική. Οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν θεραπείες που εφαρμόζονται με τα χέρια, όπως χειρομαλάξεις στη σπονδυλική στήλη και ασκήσεις που βασίζονται στη στάση του σώματος, για να βελτιστοποιήσουν την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Οι γιατροί αυτοί συχνά αντιμετωπίζουν άτομα με χρόνια κεφαλαλγία, οσφυαλγία ή αυχεναλγία.
Βελονισμός. Οι βελονιστές εισάγουν πολύ λεπτές βελόνες (στο πάχος μιας τρίχας) σε διάφορες περιοχές του σώματος, συνήθως για να αντιμετωπίσουν τον χρόνιο πόνο, το στρες, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αϋπνία ή τον στομαχικό καύσο (καούρες στο στομάχι).
Θεραπευτικές μαλάξεις. Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές μασάζ για να τονώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να χαλαρώσουν τη μυϊκή ένταση. Αυτό βοηθά στη μείωση του χρόνιου πόνου, όπως αυτού της κεφαλαλγίας.
Γιόγκα και τάι τσι. Οι δάσκαλοι σας καθοδηγούν σε ασκήσεις νου – σώματος, που περιλαμβάνουν απαλές κινήσεις και στάσεις σώματος. Οι μέθοδοι αυτές βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας, στη μείωση του στρες και στη μείωση του χρόνιου πόνου.