Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις κοπαδιών, τι θα ισχύει για τα σφαγεία

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις κοπαδιών, τι θα ισχύει για τα σφαγεία

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους. Κτηνοτρόφοι μιλούν στην «Κ»

6' 9" χρόνος ανάγνωσης

Συναγερμός σήμανε στις αρμόδιες αρχές καθώς η ευλογιά των αιγοπροβάτων, η οποία έκανε την εμφάνισή της μετά τον Δεκαπενταύγουστο στην περιοχή του Εβρου και είχε σαν αποτέλεσμα να θανατωθούν χιλιάδες ζώα, «ξέφυγε» από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης και πέρασε στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Χθες και σήμερα αναφέρθηκαν δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Μαγνησία και Κορινθία.

Στην Κορινθία, το κρούσμα εντοπίστηκε στη Στυμφαλία (Δήμος Σικυωνίων). Ηδη, έχουν παρθεί τα πρώτα μέτρα, έτσι όπως ορίζει η νομοθεσία, με ορισμό Ζώνης Προστασίας, ακτίνας 3 χλμ., γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή. Η ζώνη περιλαμβάνει τις εξής Κοινότητες και οικισμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας: Δήμος Σικυωνίων > Στυμφαλία, Καλλιάνοι, Κυλλήνη.

Το γεγονός οδήγησε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες για τα θέματα κτηνοτροφίας αλλά και εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, σήμερα το απόγευμα στις 17.00. Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Τα σφαγεία θα δουλεύουν δηλαδή με χοιρινό και βόειο κρέας.

«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία –τονίζω– δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας.

Και πρόσθεσε: «Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

104 εστίες

Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία του υπουργείου, από τα μέσα Αυγούστου όταν και η ευλογιά των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε στη χώρα, μέχρι σήμερα, έχουν καταμετρηθεί 104 εστίες και έχουν θανατωθεί 17.500 ζώα σε Εβρο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνήσια και Κορινθία. 

Οι συγκεκριμένες θανατώσεις έρχονται να προστεθούν στις περίπου 30.000 που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Σημειώνεται πως ο Εβρος ήταν μία περιοχή που είχε μείνει «καθαρή» από κρούσματα πανώλης, της ζωονόσου η οποία πέρασε για πρώτη φορά τις πύλες της χώρα μας, τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με το υπουργείο, διεξάγεται έρευνα για τον τρόπο που η ευλογιά πέρασε καταρχάς τα σύνορα της Ελλάδας και στη συνέχεια και τα όρια της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

«Ενημερωθήκαμε για το κρούσμα στην περιοχή της Κορινθίας, χθες. Είναι άλλο ένα θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η πολύπαθη Κορινθία μετά τις πυρκαγιές, την ξηρασία, τη λειψυδρία και την πανώλη των αιγοπροβάτων. Αυτό που ανησυχεί όλους τους κτηνοτρόφους είναι η ραγδαία εξάπλωση της ευλογιάς, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της πανώλης» δήλωσε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.

Το σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο αναμένεται να είναι παρόμοιο με αυτό της πανώλης: καραντίνα για τις μονάδες που έχουν σημειωθεί κρούσματα για 21 ημέρες, θανάτωση όλου του κοπαδιού, επανέλεγχοι σε όλες τις μονάδες της περιοχής κ.τ.λ.

Σε αναβρασμό οι κτηνοτρόφοι

«Στη Μαγνησία το κρούσμα βρίσκεται στον Βόλο, στην περιοχή Κανάλια και μας ανησυχεί πολύ το γεγονός, δεδομένου ότι η Μαγνησία δεν είχε προσβληθεί από πανώλη. Εμείς στη Λάρισα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία» λέει στην «Κ» ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Τυρνάβου – Λάρισας.

Οπως τονίζει «σε αντίθεση με την πανώλη, με την ευλογιά έχουμε εμπειρία στη χώρα μας καθώς έχει κάνει στο παρελθόν την εμφάνισή της ξανά στη Βόρεια Ελλάδα. Πρώτη φορά έχουμε όμως δύο ζωωονόσους τόσο μεταδοτικές, να εξαπλώνονται ταυτόχρονα. Η ευλογιά μας ανησυχεί πολύ περισσότερο από την πανώλη αφού είναι τρομερά μεταδοτική. Ο ιός μπορεί να παραμείνει σε ένα στάβλο μέχρι και ένα χρόνο και σε μια μπάλα από τριφύλλι μέχρι και έξι μήνες».

Οσο για τον τρόπο που «κατέβηκε» η ευλογιά από τον Εβρο στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, κτηνοτρόφοι εκτιμούν πως κάποιοι αγόρασαν ζωοοτροφές από μολυσμένους στάβλους στη Βόρεια Ελλάδα, σε περίοδο που αυτό απαγορευόταν λόγω των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. «Με πάνω από 47.500 νεκρά αιγοπρόβατα καταλαβαίνετε πόσο σημαντική και βαριά είναι η απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Οι κτηνοτρόφοι χάνουμε την αυτάρκειά μας», υπογραμμίζει ο κ. Μπαϊρακτάρης.

«Στην Καβάλα είναι η δεύτερη φορά που βλέπουμε ευλογιά στα αιγοπρόβατα μετά το 2013. Αυτή τη στιγμή έχουμε 15 κρούσματα σε 12 διαφορετικές μονάδες. Εχει προσβληθεί όλος ο κάμπος του Νέστου. Το 2013 τα κρούσματα είχαν περιοριστεί μόνο σε δύο μονάδες. Τώρα ο ιός καλπάζει» λέει στην «Κ» και ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος συνεταιρισμού κτηνοτρόφων Καβάλας. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τόσο εύκολη η μετάδοση της ευλογιάς (ο ιός μπορεί να καθίσει ακόμα και σε επιφάνειες, στις ρόδες των αυτοκινήτων) που δεν θα χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να περάσει η ευλογιά τα σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο.

Οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», εκφράζουν τις αμφιβολίες τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας της εμπορίας, εκπάχυνσης και σφαγής των ζώων.

Οπως αναρωτιέται η κτηνοτρόφος Χαρούλα Διβάνη που διατηρεί μονάδα ζώων στην περιοχή της Αισωνίας στη Μαγνησία: «Τι να πρωτοπρολάβουν να κάνουν οι δύο κτηνίατροι που έχουμε για όλο τον νόμο Μαγνησίας;»

Τα χαρακτηριστικά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου μόλις ταυτοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα στην Κορινθία, «η νόσος της ευλογιάς είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος των προβάτων κυρίως αλλά και των αιγών με συμπτώματα υψηλό πυρετό, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς και θανάτους ζώων.

»Είναι νόσος υποχρεωτικής δήλωσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον ζωικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της χώρας και για την αντιμετώπισή της εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται θανάτωση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης, λόγω του μεγάλου κινδύνου εξάπλωσης της νόσου σε άλλες εγκαταστάσεις αιγοπροβάτων».

Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Τα υγιή ζώα μολύνονται έπειτα από άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα αλλά και έπειτα από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π.).

Για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου θα πρέπει στις εκτροφές, στα σφαγεία και κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων να εφαρμόζονται τα μέτρα βιοπροφύλαξης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω:
 – Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
 – Υπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
 – Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
 – Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.
 – Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.
 – Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.
 – Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
 – Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες.
 – Ελεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται.
 – Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόμων.
 – Απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις.
 – Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών.
 – Να μη χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.
 – Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT