Αποκτήστε φίλους και καταπολεμήστε την κατάθλιψη, λένε ειδικοί

Αποκτήστε φίλους και καταπολεμήστε την κατάθλιψη, λένε ειδικοί

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η απόκτηση μεγάλου κοινωνικού κύκλου μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, δήλωσε ο Βρετανός ερευνητής Τόμας Χάουζ, μελέτη του οποίου δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society. Οι έφηβοι δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη αν κάνουν παρέα με ανθρώπους οι οποίοι είναι μελαγχολικοί, αλλά, αντιθέτως, μπορούν να βοηθήσουν τους τελευταίους να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, διαπίστωσαν οι επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικό πρότυπο, για να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η διάθεση στους εφήβους. Το πρότυπο αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο που εξετάζει τη μετάδοση των ασθενειών.

Με αυτόν τον τρόπο εξέτασαν αν η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικάνων εφήβων θα μπορούσε να είναι μεταδοτική. Οχι μόνον δεν διαπίστωσαν ενδείξεις μετάδοσης, αλλά ανακάλυψαν ότι ένας ενισχυμένος αριθμός από φίλους με καλή διάθεση θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη και να διπλασιάσει τις πιθανότητες θεραπείας ενός μελαγχολικού ατόμου σε διάστημα 6 ώς 12 μηνών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 350 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη. «Γνωρίζουμε ότι κοινωνικοί παράγοντες όπως το να μένεις μόνος ή να έχεις κακοποιηθεί ως παιδί επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η κοινωνική υποστήριξη αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη θεραπεία της κατάθλιψης, για παράδειγμα να έχεις κάποιον να συζητήσεις. Η έρευνά μας είναι λίγο διαφορετική, καθώς εξετάζει αν η φιλία επηρεάζει τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να εμφανίσει κατάθλιψη ή να θεραπευθεί από αυτήν», είπε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Τόμας Χάουζ.

«Σε κοινωνικό επίπεδο, αν ενθαρρύνουμε τις φιλίες μεταξύ των εφήβων (ιδρύοντας π.χ. λέσχες για νέους), αυξάνουμε τις πιθανότητες ο κάθε έφηβος να έχει έναν επαρκή αριθμό φίλων με καλή διάθεση και να επωφελείται έτσι από μία ασπίδα προστασίας», σημείωσε ο ίδιος. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κύκλου είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει ωστόσο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη με φθηνές, άνευ ρίσκου κοινωνικές επαφές», προσέθεσε.

Ο δρ Εντουαρντ Χιλ, καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Ουόρικ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, σχολίασε: «Στην έρευνά μας δεν περιλαμβάνεται η ομοφιλία – η τάση των ανθρώπων να κάνουν παρέα με ανθρώπους με παρόμοιο χαρακτήρα. Αυτό θα είχε επηρεάσει την έρευνα. Για παράδειγμα, αν πολλοί έφηβοι πίνουν πολύ αλκοόλ και οι φίλοι τους πίνουν επίσης πολύ αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά είναι αυτά που προκαλούν την κατάθλιψη, όχι οι παρέες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT