Δυσοίωνες εκτιμήσεις των καρδιολόγων για τους Ευρωπαίους

Δυσοίωνες εκτιμήσεις των καρδιολόγων για τους Ευρωπαίους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεκαπέντε χρόνια από σήμερα, τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους θα υποφέρουν από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου, που παραμένει η πρώτη κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη –ειδικά για τις γυναίκες– και επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία με περίπου 200 δισ. ευρώ τον χρόνο. Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου συγκαταλέγονται η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κατάθλιψη. Η παχυσαρκία δε, αν και συνήθως συνοδεύεται από παθήσεις που έχουν κακή επίδραση στο καρδιαγγειακό, φαίνεται ότι ενδεχομένως με κάποιον τρόπο «προστατεύει» από τον θάνατο τους εμφραγματίες. Ειδικότερα, έρευνες καταδεικνύουν το εξής «ιατρικό παράδοξο» της παχυσαρκίας: μετά την προσβολή από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι παχύσαρκοι έχουν μειωμένα ποσοστά θνητότητας από τα άτομα με φυσιολογικό ή και χαμηλότερο του φυσιολογικού σωματικό βάρος.

Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στο οποίο υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και παρουσίαση ερευνητικής εργασίας και από Ελληνες καρδιολόγους. Ειδικότερα, μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που αναδείχθηκαν κατά το συνέδριο είναι και η κακή επίδραση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο αίμα, στα αγγεία και στους πνεύμονες, ενώ, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν, τα αιωρούμενα σωματίδια και η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Στους «εχθρούς» της υγείας συμπεριλαμβάνεται η πολύωρη τηλεθέαση, αφού, σύμφωνα με μελέτες, ο «καναπές» και η τηλεόραση, περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα, σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανατηφόρου πνευμονικής εμβολής. Αντίθετα, σύμμαχος της καρδιάς φαίνεται ότι είναι ο μεσημεριανός ύπνος, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και γενικότερα στην καλύτερη κατάσταση της υγείας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το Δ.Σ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τα προεδρεία των αντίστοιχων εταιρειών της Κίνας και της Ρωσίας για το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών αλλά και ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης και ιατρικής εμπειρίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT