Δείγματα μετάδοσης του Αλτσχάιμερ μέσω επέμβασης

Δείγματα μετάδοσης του Αλτσχάιμερ μέσω επέμβασης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να μεταδοθεί το Αλτσχάιμερ μέσω επέμβασης ή άλλης ιατρικής διαδικασίας, υποστήριξαν για πρώτη φορά Βρετανοί που συνέδεσαν την πιθανή μετάδοση της ασθένειας με τον τρόπο που μεταδόθηκε στο παρελθόν η εγκεφαλοπάθεια Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ ή νόσος των τρελών αγελάδων. Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη μετάδοσης του Αλτσχάιμερ μεταξύ ανθρώπων, καθώς η εμφάνισή του θεωρείτο μέχρι τώρα τυχαία ή κληρονομική. Οι ερευνητές, όμως, επεσήμαναν ότι είναι πρόωρο να θεωρήσει κανείς ότι το Αλτσχάιμερ είναι μεταδοτική ασθένεια, καθώς τα ευρήματα χρήζουν διερεύνησης.

Η μελέτη των ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ του University College London (UCL), η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature, αναφέρει ότι η μετάδοση του Αλτσχάιμερ είναι πιθανή μέσω μολυσμένου ιατρικού εργαλείου ή από ένεση. Οι ερευνητές προέβησαν στο συμπέρασμα ύστερα από τη νεκροψία εγκεφάλων οκτώ ασθενών που είχαν πρόσφατα αποβιώσει εξαιτίας της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Επτά από τους οκτώ παρουσίασαν συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που αποτελεί σημάδι εμφάνισης του Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους. Οι ασθενείς, όμως, ήταν νέοι, δηλαδή από 36 έως 51 ετών, γεγονός που δεν δικαιολογούσε την αυξημένη παρουσία της πρωτεΐνης στον οργανισμό τους.

Ολοι οι αποβιώσαντες είχαν μολυνθεί από ενδομυικές ενέσεις με ανθρώπινες ορμόνες κατά τη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων. Την περίοδο 1958-1985, περίπου 30.000 άτομα είχαν υποβληθεί σε θεραπεία κατά του νανισμού με ανθρώπινες ορμόνες που προέρχονταν από εγκεφάλους πτωμάτων. Ορισμένοι άτυχοι ασθενείς μολύνθηκαν έτσι από τη νόσο των τρελών αγελάδων μέσω των πρωτεϊνών «πριόνια». Η υποψία των επιστημόνων είναι ότι το ίδιο μπορεί να συνέβη και με τις πρωτεΐνες του Αλτσχάιμερ.

Ο Κόλιντζ είπε ότι δεν υπάρχει λόγος αδικαιολόγητης ανησυχίας, σε σχέση με τις μεταγγίσεις αίματος ή τις οδοντιατρικές εργασίες. «Δεν μπορεί να κολλήσει κανείς Αλτσχάιμερ, ζώντας με ή φροντίζοντας κάποιον», τόνισε. Ο κίνδυνος μετάδοσης, αν και πιθανός, είναι σπάνιος. Το Αλτσχάιμερ δεν μεταδίδεται σαν κοινό κρυολόγημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT