6,5 εκατομμύρια ευρώ για ένα PATEK PHILIPPE Worldtimer που απεικονίζει την Ευρασία

6,5 εκατομμύρια ευρώ για ένα PATEK PHILIPPE Worldtimer που απεικονίζει την Ευρασία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν παρακολουθείτε έστω και ελάχιστα τα τεκταινόμενα στον κόσμο των ρολογιών θα έχετε αντιληφθεί ότι η Patek Philippe είναι η πιο περιζήτητη μάρκα στις δημοπρασίες και πολλές φορές ρολόγια της αλλάζουν χέρια έναντι δυσθεώρητων ποσών. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το επονομαζόμενο «Silk Road» 2523, ένα είδος «ιερού δισκοπότηρου» στον κόσμο των συλλεκτών. Κι αυτό γιατί είναι το πρώτο μοντέλο 2523 που κατασκεύασε η Patek Philippe και είναι ένα μικρό αριστούργημα υψηλής καλλιτεχνίας με Cloisonné καντράν από σμάλτο που απεικονίζει την Ευρώπη και την Ασία. Το μοντέλο αυτό με την παγκόσμια ώρα, άγνωστο μέχρι πρότινος στην κοινότητα των συλλεκτών, πωλήθηκε –σε ανώνυμο αγοραστή– έναντι του αστρονομικού ποσού των 7.048.000 ελβετικών φράγκων (6.435.645 ευρώ) στη δημοπρασία του οίκου Phillips το Σάββατο 8 Μαΐου (Geneva Watch Auction XIII). Είναι από τα ρολόγια που οι συλλέκτες περιμένουν χρόνια να δουν να βγαίνουν στο σφυρί και ο ανταγωνισμός για την απόκτησή τους είναι ανελέητος, εξ ού και το ποσό-ρεκόρ που απέσπασε. Για την ακρίβεια η τιμή που έπιασε ήταν σχεδόν τουλάχιστον διπλάσια από τα 3,5 εκατομμύρια φράγκα που ήταν η πρώτη εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών. Σύμφωνα με την Phillips είναι το πιο ακριβοπληρωμένο ρολόι χειρός από κίτρινο χρυσό που έχει ποτέ δοθεί σε δημοπρασία.   

6,5 εκατομμύρια ευρώ για ένα PATEK PHILIPPE Worldtimer που απεικονίζει την Ευρασία-1

H κάσα του είναι από κίτρινο χρυσό σε διάμετρο 36mm, αρκετά μεγάλη για την εποχή που κατασκευάστηκε, το 1953, και έχει δύο κορώνες, μία για το κούρδισμα του μηχανισμού και μία δεύτερη για τον χειρισμό της παγκόσμιας ώρας που απεικονίζεται με δύο δίσκους επάνω στο καντράν: ο πρώτος δίσκος είναι σταθερός αλλά ρυθμιζόμενος και περιέχει τα ονόματα 40 πόλεων σε 24 χρονικές ζώνες. Ο δεύτερος περιστρέφεται αριστερόστροφα, φιλοξενεί την 24ωρη κλίμακα και δείχνει και εάν είναι ημέρα ή νύχτα. Αυτό το απλό αλλά ιδιοφυές σύστημα επιτρέπει να διαβάζει κανείς την σωστή ώρα σε κάθε τμήμα του δίσκου με την 24ωρη κλίμακα. Έχει τον “time only” μηχανισμό cal. 12-400 της Patek, ο οποίος έχει τροποποιηθεί ανάλογα από τον εφευρέτη του συστήματος παγκόσμιας ώρας Louis Cottier.

6,5 εκατομμύρια ευρώ για ένα PATEK PHILIPPE Worldtimer που απεικονίζει την Ευρασία-2

Μοντέλο Ref. 2523 με τον χάρτη της Ευρώπης και της Ασίας είχε να εμφανιστεί στην αγορά είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με τον οίκο Phillips γνωρίζουμε την ύπαρξη άλλων δύο τέτοιων ρολογιών. Το πρώτο φιλοξενείται στο Μουσείο της Patek Philippe και το δεύτερο ανήκει σε ιδιωτική συλλογή. Η εξαιρετική του σπανιότητα είναι λοιπόν και ο λόγος που η τιμή του έφτασε τόσο ψηλά. Το συγκεκριμένο ρολόι αποτελεί πλέον το ακριβότερο Worldtimer με δύο κορώνες και καντράν από cloisonné σμάλτο της Patek Philippe που έχει δοθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Περισσότερες πληροφορίες για την Patek Philippe εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: AS Chronotempus (τηλ.: 210-9370640)

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT