Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού

Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού

Περισσότεροι από 60 καταξιωμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των Τεχνών βρέθηκαν στην Αθήνα για το Rolex Arts Festival από τις 22 έως τις 28 Μαΐου...

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό ήταν αναμφισβήτητα το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς –ή για να είμαστε πιο ακριβείς–, η μεγαλύτερη καλλιτεχνική συνεύρεση του 2023 στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν ξαναβρεθεί συγκεντρωμένες ταυτόχρονα τόσες πολλές προσωπικότητες του πολιτισμού στην Αθήνα, το λίκνο των τεχνών και της γνώσης. Για μία εβδομάδα, από τις 22 ως τις 28 Μαΐου, η καρδιά της πρωτεύουσας χτυπούσε στους ρυθμούς της 20ής επετείου της πρωτοβουλίας Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, με πάνω από 30 εκδηλώσεις σε χώρους πολιτισμού, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ωδείο Αθηνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής, κ.ά. (δείτε και το σχετικό θέμα που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ).

Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού-1
Είκοσι χρόνια mentoring επί σκηνής! Πάνω από 60 “Μέντορες και Προστατευόμενοι” του προγράμματος mentoring της Rolex γέμισαν την κεντρική σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά την τελετή έναρξης του Rolex Arts Festival. (photo: Panoulis)

Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού-2
Το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είναι ένας από τους χώρους που φιλοξένησαν εκδηλώσεις του Rolex Arts Festival. (photo: Panoulis)

Ολόκληρη η πόλη «χόρτασε» παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και υψηλού επιπέδου δημόσιες συζητήσεις, με πρωταγωνιστές μερικούς από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες παγκοσμίως από τους τομείς της αρχιτεκτονικής, του χορού, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών.

Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού-3
Χορός, θέατρο, εικαστικές τέχνες, αρχιτεκτονική, μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, όλα υπήρχαν στο πλούσιο πρόγραμμα του Rolex Arts Festival. (photo: Panoulis)

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ονόματα όπως Sir David Adjaye, Margaret Atwood, John Baldessari, Sir David Chipperfield, Alfonso Cuarón, Olafur Eliasson, William Forsythe, Stephen Frears, Gilberto Gil, Philip Glass, Alejandro G. Inárritu, David Hockney, Joan Jonas, Sir Anish Kapoor, William Kentridge, Robert Lepage, Spike Lee, Youssou N’Dour, Jessye Norman, Michael Ondaatje, Crystal Pite, Martin Scorsese, Kazuyo Sejima, Peter Sellars, Álvaro Siza, Julie Taymor, Colm Tóibín, Robert Wilson. Ο καθένας διαπρέπει στο αντικείμενό του αλλά όλους μαζί τούς συνδέει η στενή τους σχέση με την Rolex και με το πρόγραμμα Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative. Με σταθερή αφοσίωση στην τέχνη, η ελβετική ωρολογοποιία φέρνει κοντά καταξιωμένους καλλιτέχνες και νέα, ανερχόμενα ταλέντα, προάγοντας συνεργασίες μέντορα-μαθητή.

Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού-4
Η Pauchi Sasaki από το Περού, προστατευόμενη του προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative 2016-2016, κατά τη διάρκεια της παράστασης που έδωσε στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. (photo: Panoulis)

Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού-5
Στιγμιότυπο από ρεσιτάλ κλασικής μουσικής του Rolex Arts Festival στην Αθήνα (photo: Panoulis)

Κάθε νέος με ταλέντο σε κάποια μορφή τέχνης που συμμετέχει στο πρόγραμμα αποκτά τη μοναδική ευκαιρία να εργαστεί για έναν τουλάχιστο χρόνο πλάι σε κάποιον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη ο οποίος αναλαμβάνει τον ρόλο του μέντορα, του καθοδηγητή. Η συνεργασία τους είναι αμφίδρομη, καθώς ο νέος εμπνέεται από τον «παλιό» αλλά και ο παλιός έχει την ευκαιρία να δει τα πράγματα υπό ένα πιο φρέσκο πρίσμα.

Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού-6
ROLEX ARTS FESTIVAL Mentor and Protégé Arts Initiative – Επέτειος 20 χρόνια Mentoring: O πρέσβης των ΗΠΑ κ. Γιώργος Τσούνης, η κα Σοφία Βαχάρη Τσουβελεκάκη (Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Rolex Hellas), η κα Όλγα Τσούνη, η κα Ηρώ Βαχάρη (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Rolex Hellas) και ο κ. Jean-Frederic Dufour (Πρόεδρος της Rolex).

Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού-7
Ο διάσημος Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Gilberto Gil, μέντορας του προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative 2012-2013, χάρισε μαγικές στιγμές στο Αθηναϊκό κοινό, στην τελευταία συναυλία του Rolex Arts Festival, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, την Κυριακή 18 Μαΐου. (photo: Panoulis)

Rolex Arts Festival – Η Αθήνα στο επίκεντρο του πολιτισμού-8
Μία βραδιά γεμάτη έθνικ ακούσματα στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής την Κυριακή 28 Μαΐου, στην καταληκτική συναυλία του Φεστιβάλ. (photo: Panoulis)

Το πρόγραμμα mentoring της Rolex εγκαινιάστηκε το 2002 και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος καλλιτεχνικής «καθοδήγησης» στον δρόμο προς την αριστεία.

Μία μικρή μόνο γεύση από όσα συνέβησαν στην Αθήνα κατά το Rolex Arts Festival, στο video που ακολουθεί…

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του The Rolex Arts Festival – Celebrating 20 Years of Mentoring.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT