Από την γέννηση του Fifty Fathoms, του πρώτου σύγχρονου καταδυτικού ρολογιού, το 1953, η Blancpain έχει κάνει τους βυθούς των ωκεανών «δεύτερο σπίτι της», συμμετέχοντας στην εξερεύνηση, διατήρηση και κατανόηση του πολύτιμου υδάτινου κόσμου στον πλανήτη. Πώς ξεκίνησαν όλα; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η εξερεύνηση των βυθών είναι ακόμη στα σπάργανα. Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθούσε ακόμη να συνέλθει από τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι υποβρύχιες αποστολές αποτελούσαν πρόκληση για τους επαγγελματίες στρατιωτικούς, οι οποίοι όμως έρχονταν αντιμέτωποι με σημαντικά τεχνικά προβλήματα και περιορισμούς. Εκείνη την εποχή ένας μικρός αρχικά αριθμός ερασιτεχνών άρχισε να ασχολείται με τις καταδύσεις για λόγους αναψυχής. Ένας από αυτούς τους πρώτους θιασώτες των βυθών ήταν ο Ζαν-Ζακ Φιστέρ, ο οποίος κρατούσε τα ηνία της Blancpain, μίας ιστορικής ελβετικής ωρολογοποιίας με έδρα το Βιλρέ στην Οροσειρά Γιούρα της Ελβετίας. Ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την ανάγκη να έχει μαζί του στις υποβρύχιες εξερευνήσεις του ένα όργανο μέτρησης του χρόνου, ώστε να μην ξεμένει από οξυγόνο. Έτσι κατασκεύασε το πρώτο Fifty Fathoms.
Το 1953 δύο αξιωματικοί του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, ο πλοίαρχος Ρομπέρ «Μπομπ» Μαλουμπιέ και ο υποπλοίαρχος Κλοντ Ριφό, αναζητούσαν ένα ρολόι για το νεοσύστατο Σώμα Βατραχανθρώπων. Αρχικά απευθύνθηκαν σε μία Γαλλική εταιρεία για να ανακαλύψουν ότι κόσμος της ωρολογοποιίας γνωρίζει ελάχιστα πράγματα γύρω από τις ανάγκες των δυτών. Τα πρώτα ρολόγια που δοκίμασαν ήταν πολύ μικρά και δυσανάγνωστα μέσα στο νερό και –το χειρότερο απ’ όλα;– έμπαζαν νερό! Καταστροφή! Τότε επικοινώνησαν με την Blancpain. Τα πρωτότυπα ρολόγια που τους έστειλε Blancpain πέρασαν όλα τα τεστ και έτσι το Fifty Fathoms έγινε το επίσημο καταδυτικό ρολόι του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Την ίδια εποχή το υιοθέτησε και ο Ζακ-Ιβ Κουστό στις εξερευνητικές του αποστολές. Μάλιστα στα γυρίσματα της ταινίας του The Silent World οι δύτες της ομάδας του φορούσαν το Fifty Fathoms της Blancpain.
Οι αρετές των Fifty Fathoms
Κατ’ αρχάς η υψηλή στεγανότητά τους. Κι αυτό χάρη σε δύο εφευρέσεις της Blancpain. Η πρώτη αφορούσε ένα σύστημα-πατέντα σφράγισης της κορώνας ώστε να παραμένει ερμητικά κλειστή ακόμη και αν ο δύτης την τραβήξει προς τα έξω κατά λάθος κατά την κατάδυση. Η δεύτερη αφορούσε την βελτιωμένη βιδωτή πλάτη της κάσας. Το πρόβλημα με προηγούμενα συστήματα ήταν ο δακτύλιος (φλάντζα) που σφράγιζε την πλάτη της κάσας και μπορούσε να στρίψει και να μην τοποθετηθεί στη σωστή θέση κατά το βίδωμα. Η Blancpain επινόησε μία ακόμη πατέντα, τοποθετώντας τον δακτύλιο σε ένα ειδικό κανάλι με ένα μεταλλικό καπάκι να τον κρατά στη θέση του.
Φυσικά για να είναι αξιόπιστο ένα καταδυτικό ρολόι δεν αρκεί μόνο να είναι στεγανό αλλά και ασφαλές. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι ο υπολογισμός του χρόνου κατάδυσης που είναι κρίσιμος για την ασφάλεια του δύτη. Δεδομένου ότι τη δεκαετία του 1950 δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χρονογράφοι, καθώς δεν είχε βρεθεί ακόμη τρόπος στεγανοποίησης των μπουτόν, η Blancpain επινόησε ένα έξυπνο σύστημα περιστρεφόμενης στεφάνης. Στην αρχή της κατάδυσης ο χρήστης περιέστρεφε τη στεφάνη ώστε το 0 να είναι στην ίδια ευθεία με τον δείκτη των λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να διαβάσει την ώρα υποβρυχίως από τον λεπτοδείκτη και τις χρονικές ενδείξεις στη στεφάνη. Ένα δεύτερο κρίσιμο χαρακτηριστικό ασφαλείας που είχε το Fifty Fathoms ήταν ένας πατενταρισμένος μηχανισμός κλειδώματος της στεφάνης, ώστε να αποφεύγεται η αθέλητη περιστροφή της στον βυθό.
Άλλα βασικά γνωρίσματα του πρωτότυπου Fifty Fathoms αφορούσαν την ευκρίνεια του καντράν, την αυτονομία και την αντιμαγνητική προστασία του μηχανισμού. Το καντράν του ήταν μεγάλου μεγέθους, μαύρο με λευκές λεπτομέρειες και φωσφορίζοντες δείκτες και ενδείξεις, ώστε να είναι απολύτως ευανάγνωστο ακόμη και σε σκοτεινά ή θολά νερά. Ο μηχανισμός του ήταν αυτόματου κουρδίσματος για να ελαχιστοποιείται η φθορά που θα επέφερε το χειροκίνητο κούρδισμα στην κορώνα και στις φλάντζες στεγανοποίησής της. Τέλος, το Fifty Fathoms ήταν εξοπλισμένο με εσωτερική κάσα από μαλακό σίδηρο για να προστατεύει τον μηχανισμό από τα μαγνητικά πεδία.
Χάρη σε όλες αυτές οι αρετές το Fifty Fathoms αναδείχθηκε σε επίσημο ρολόι του Πολεμικού Ναυτικού όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και πολλών ακόμα κρατών, μεταξύ αυτών η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ενώ από το 1953 αποτελεί και το υπόδειγμα για ολόκληρη τη βιομηχανία της ωρολογοποιίας στο τομέα των καταδύσεων.
Η σύγχρονη εποχή
Από τη δεκαετία του 1980 ως τη δεκαετία του 2000 δεν έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη του Fifty Fathoms. Μέχρι που τα ηνία της Blancpain αναλαμβάνει ο σημερινός πρόεδρός της, Μαρκ Χαγιέκ. Όντας δεινός δύτης ο ίδιος, αποφασίζει να επαναφέρει στο προσκήνιο το θρυλικό καταδυτικό ρολόι.
Το 2003 με αφορμή τα 50 χρόνια από τη γέννηση του μοντέλου κυκλοφορεί η σύγχρονη επανέκδοση του πρωτότυπου Fifty Fathoms, πιστή στο design του 1953 αλλά εφοδιασμένη με τεχνολογίες αιχμής και στεγανή μέχρι 300 μέτρα βάθος. Από τότε, χάρη σ’ αυτό το ρολόι, η Blancpain δεσμεύεται για τη διατήρηση των ωκεανών και καλλιεργεί ισχυρούς δεσμούς με οικολογικές οργανώσεις και ιδρύματα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Μέσω της πρωτοβουλίας Blancpain Ocean Commitment η Blancpain συνεργάζεται με τον Γάλλο θαλάσσιο βιολόγο και υποβρύχιο φωτογράφο Λοράν Μπαλεστά και από το 2013 υποστηρίζει τις εξερευνητικές του αποστολές Gombessa. O Λοράν Μπαλεστά έχει πραγματοποιήσει σημαντικές υποβρύχιες αποστολές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, έχει ανακαλύψει είδη που ήταν άγνωστα στους επιστήμονες, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για τις καταστροφικές συνέπειες της ρύπανσης και της ανθρώπινης παρέμβασης και έχει αποτυπώσει με τον φωτογραφικό του φακό εκπληκτικές εικόνες του βυθού των ωκεανών και των πλασμάτων που κατοικούν εκεί.
Τα επετειακά μοντέλα
Το Fifty Fathoms της Blancpain κλείνει φέτος την έβδομη δεκαετία της ζωής του. Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί τρία επετειακά μοντέλα: το Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 1 που αποτελεί τον σύγχρονο απόγονο του πρωτότυπου μοντέλου του 1953 και κυκλοφορεί σε τρεις περιορισμένες σειρές 70 αντιτύπων η καθεμία.
Το Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 2 – Tech Gombessa που για πρώτη φορά μετρά έως και τρεις ώρες κατάδυσης και είναι αφιερωμένο στα 10 χρόνια από την πρώτη αποστολή Gombessa του Λοράν Μπαλεστά.
Και το Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 3, φτιαγμένο από Bronze Gold 9K, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στο οποίο θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες λίαν συντόμως.
Δείτε και το σχετικό video…
Περισσότερες πληροφορίες για την Blancpain εδώ.
Αποκλειστική διάθεση: Kassis (τηλ.: 210-3641000)