Συνέντευξη με τον άνθρωπο πίσω από τα χρονόμετρα των Ολυμπιακών Αγώνων

Συνέντευξη με τον άνθρωπο πίσω από τα χρονόμετρα των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Alain Zobrist είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Timing, της εταιρείας πίσω από το brand της Omega στο Παρίσι 2024. Μας μιλά για την εξέλιξη της χρονομέτρησης των αγωνισμάτων. 

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύριε Zobrist, τι καινούργιο θα δούμε στο Παρίσι; Χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια;

Ναι, φυσικά. Από την αρχή της ιστορίας της επίσημης χρονομέτρησης, πάντα προσπαθούσαμε να είμαστε πρωτοπόροι στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ώστε να εξυπηρετούμε τους αθλητές με τον καλύτερο τρόπο. Το ίδιο θα κάνουμε και στο Παρίσι, όπου θα λανσάρουμε ένα νέο φωτοφίνις, που θα τραβάει 40.000 φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο σε υψηλή ανάλυση, για να μας δώσει μία ακόμα ακριβέστερη καταγραφή του ποιος αθλητής περνά πρώτος τη γραμμή τερματισμού. 

Έχετε παραδείγματα από πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου η τεχνολογία σας βοήθησε να αποφευχθούν αμφισβητούμενα αποτελέσματα (αντιπαραθέσεις);

Πολλά! Ένα από τα πιο γνωστά συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, στην κολύμβηση. Στον τελικό 100 μ. Πεταλούδα ο Michael Phelps κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου έναντι του Milorad Čavić. Όλοι νόμιζαν ότι ο Čavić τερμάτισε πρώτος. Ωστόσο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Michael Phelps άγγιξε πρώτος το touchpad. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο χρονομέτρησης; 

Εξαρτάται πραγματικά κάθε φορά από την εκάστοτε τεχνολογία. Είναι πολύτιμη η συνεργασία των χρονομετρών μας, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες μας κάθε μέρα και έχουν ιδέες για το πώς μπορούν να βελτιωθούν. Προφανώς, και οι μηχανικοί μας, που διαθέτουν μία βαθιά γνώση του αντικειμένου τους, αναπτύσσουν ιδέες για το ποιες τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να εφαρμοστούν στις λύσεις που παρέχουμε. Επίσης, συνεργαζόμαστε στενά με τους ίδιους τους αθλητές. Αναπτύσσουμε τεχνολογίες πρωτίστως για εκείνους, τις χρησιμοποιούν πρώτοι και έρχονται σε εμάς με ιδέες για το πώς να τις βελτιώσουμε. Τέλος, συνεργαζόμαστε στενά και με τις αθλητικές ομοσπονδίες. Οι ομοσπονδίες εγκρίνουν κάθε τεχνολογία μας, οπότε εμπλέκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσής τους από πολύ νωρίς. Άρα ο χρόνος δημιουργίας ή ανάπτυξης μίας νέας τεχνολογίας διαφέρει, ανάλογα με την καινοτομία πάνω στην οποία δουλεύουμε κάθε φορά.

Ποια άλλα εργαλεία παρέχετε στους αθλητές για την προπόνησή τους, που τους βοηθούν να βελτιωθούν; 

Ένα τυπικό παράδειγμα τεχνολογιών που παρέχουμε από το 2018 είναι οι αισθητήρες κίνησης και τα συστήματα εντοπισμού, που δίνουν μια πλήρη εικόνα της απόδοσής τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Δηλαδή, δείχνουν σε ποιο σημείο ο αθλητής κέρδισε ή έχασε χρόνο και τελικά, τι τον έκανε να κερδίσει ή να χάσει τον αγώνα. 

Η Swiss Timing είναι αδελφή εταιρεία της Omega. Ωστόσο είναι η μάρκα Omega που εμφανίζεται παντού κατά τη διάρκεια των αγώνων. Πώς, λοιπόν, σας βοηθά να εξελιχθείτε και ποια είναι η καθημερινή σας αλληλεπίδραση;

Πράγματι, συνήθως δεν μιλάμε για την Swiss Timing, μιλάμε για την Omega. Ωστόσο, έχουμε τις ίδιες ρίζες. Η Swiss Timing δημιουργήθηκε το 1972 από τη συγχώνευση δύο πρωτοπόρων της χρονομέτρησης, μία εκ των οποίων ήταν η Omega. Έτσι οι αλληλεπιδράσεις είναι καθημερινές και προφανώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες της ακρίβειας και της προσοχής στη λεπτομέρεια. Η Omega συνεργάζεται με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας, το METAS, για το πιστοποιητικό “Master Chronometer”, κι εμείς συνεργαζόμαστε με το METAS για την έγκριση στη βαθμονόμηση όλου του χρονομετρικού εξοπλισμού μας. Οπότε και αυτή είναι μία παράλληλη συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT