500 λέξεις με την Εύα Μαθιουδάκη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και στο Αμβούργο. Επειτα από δεκαετή επαγγελματική εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Μόναχο, επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάζεται σε μεγάλη ελληνική τράπεζα. Τον Δεκέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη της νουβέλα «Αυτός ο ένας, ο Αρίστος» και το 2017 ακολούθησε η συλλογή διηγημάτων «Μικρά πείσματα». Πρόσφατα εκδόθηκε το μυθιστόρημα «Ο φταίχτης» (εκδ. Καστανιώτης), το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κωστή Σχιζάκη, ιδρυτή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τα σονέτα του Σαίξπηρ (μτφρ. Ερρίκου Σοφρά, εκδ. Αντίποδες) και την «Πλατεία Διαμαντιού» της Μερσέ Ροδορέδα (εκδ. Καστανιώτης).

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Η Ερμιόνη Γρέιντζερ των βιβλίων «Χάρι Πότερ» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: αγοροκόριτσο, με συνθετική και αναλυτική σκέψη, ετοιμοπόλεμη και, βέβαια, γυναίκα-μάγισσα!

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τη Μαρία Βοναπάρτη, τον Μιχάλη Κοπιδάκη και όλους τους ήρωές τους. Θα απολαμβάναμε ένα δείπνο από τα χεράκια μου σε δροσερό κήπο.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διαβάζοντας τη μελέτη του Παντελή Μπουκάλα «Οταν το ρήμα γίνεται όνομα» (εκδ. Αγρα), κατανόησα αυτό που είχα διαισθανθεί από παιδί, μέσα από τις εξιστορήσεις της Κρητικιάς γιαγιάς μου, ότι δηλαδή μια λέξη, μια μόνη λέξη μπορεί να έχει τόσες ερμηνείες και παρακλάδια όσες και οι ρίζες των δένδρων, όσοι και οι δρόμοι που ανοίγει το παραμύθι.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Επειτα από τρίτη απόπειρα ολοκλήρωσα τον πρώτο τόμο του «Ανθρώπου χωρίς ιδιότητες» του Ρόμπερτ Μούζιλ, από τα γερμανικά (εκδ. Rowolt).

Και το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Λυπάμαι, αλλά είναι μυστικό. Πρόκειται για ένα κλασικό μυθιστόρημα το οποίο διαβάζω από παιδί και συνεχίζω να διαβάζω ακάθεκτη σε δύο διαφορετικές γλώσσες. Μια μέρα θα σας το απαγγείλω!

Πώς «γεννιέται» ένα μυθιστόρημα δύο συγγραφέων;

Με τόλμη, γενναιοδωρία και δημιουργική χαρά θα έλεγα σε πρώτο στάδιο. Με πολλή δουλειά και αίσθημα ευθύνης προς τον άλλον συγγραφέα, κατά την ενοποίηση και λείανση των κειμένων μας, τα οποία εκ των πραγμάτων επωμίσθηκα μετέπειτα.

Τελικά, ποιο είναι το μυστικό για να κερδηθεί και να κρατηθεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη;

Πώς μπορεί να το γνωρίζει κανείς; Ισως είναι κάτι μαγικό που δύσκολα ερμηνεύεται.

Εργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και λογοτεχνία: τι δίνει το ένα στο άλλο στην περίπτωσή σας;

Οταν ξεκίνησα να γράφω η επαγγελματική μου πορεία είχε ήδη διαμορφωθεί. Αντίθετα η εμπειρία μου της οικονομικής αναλύτριας συνετέλεσε πιθανότατα στην άσκηση της παρατηρητικότητας και στο ακαριαίο της γραφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT