Πρόσωπα της Παρασκευής

Διαγνώστηκε, τελευταία στιγμή, θετικός στον κορωνοϊό ο Ουκρανός σκηνοθέτης Μιχαήλ Ιλιένκο, από τους σημαντικότερους δημιουργούς στη χώρα του, και έτσι δεν παρευρέθη χθες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης

Διαγνώστηκε, τελευταία στιγμή, θετικός στον κορωνοϊό ο Ουκρανός σκηνοθέτης Μιχαήλ Ιλιένκο(φωτ.), από τους σημαντικότερους δημιουργούς στη χώρα του, και έτσι δεν παρευρέθη χθες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θα προλόγιζε την τελευταία ταινία του «Toloka» (σημαίνει καλύβα στα ουκρανικά), μια ποιητική, ξεχωριστή, εξαιρετική στη σύλληψη και εκτέλεσή της ματιά στην ιστορία της Ουκρανίας. Η ταινία προβλήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του στενού φίλου του (χάρη στον οποίο κανονίστηκε και το ταξίδι του) Φώτου Λαμπρινού. Ο Ιλιένκο, ο οποίος έχει διαφύγει εκτός Κιέβου, έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, μιλώντας για έναν «άδικο, ακατανόητο και εγκληματικό πόλεμο, σε μια χώρα που έχει υποστεί τα πάνδεινα». «Η Ουκρανία θα νικήσει», ήταν η τελευταία φράση του.

(…) Tην απίθανη ιστορία της κλοπής από ένα ζευγάρι φιλοτέχνων ενός έργου του Βίλεμ ντε Κούνινγκ από το μουσείο τέχνης του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, το 1985, αφηγείται το ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σκηνοθέτιδος Αλισον Οτο με τίτλο «The Thief Collector». Ο πίνακας, αξίας σήμερα 160 εκατ. δολαρίων, εκλάπη από αγάπη, είπαν οι ληστές.

(…) Το μεγάλο βραβείο της πόλης της Ανγκουλέμ, που δίνεται σε ένα δημιουργό της τέχνης των κόμικς, απονεμήθηκε φέτος στη Ζουλί Ντουσέ, μια μοναδική φιγούρα της ένατης τέχνης, σκιτσογράφο που δηλώνει «φεμινίστρια μέχρι την άκρη των νυχιών της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT