«Θυμάμαι ήταν 6.30 τα ξημερώματα, 7 Σεπτεμβρίου του 2023, όταν ο Κώστας ήρθε με τη βάρκα του για να μας σώσει. Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα, τη στιγμή που άκουσα τη φωνή του».
Ο Δημήτρης Πανάγου ανακαλεί τις δύσκολες στιγμές που έζησε όταν η κακοκαιρία Daniel χτύπησε το χωριό του, τη Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας, απειλώντας τη ζωή του και πολλών συγχωριανών του. «Αν δεν υπήρχε ο Κώστας, τώρα θα ήμασταν νεκροί» λέει στην «Κ» για τον γενναίο άνδρα που έφυγε πριν από λίγες ημέρες, σε ηλικία 81 ετών.
«Είμαι εδώ, όλα θα πάνε καλά»
Ο Κώστας Τασιόπουλος, που πολλοί αποκαλούσαν «βαρκάρη», έσωσε με τη βάρκα του 18 ανθρώπους. Οπως περιγράφει ο κ. Πανάγου, για να το καταφέρει αναγκάστηκε να βγάλει τα κεραμίδια από τη σκεπή. «Είχαν ματώσει τα χέρια του», λέει προσθέτοντας ότι όλη αυτήν την ώρα που προσπαθούσε να γκρεμίσει τη σκεπή τούς έδινε κουράγιο λέγοντας ότι είναι εδώ και όλα θα πάνε καλά. Με τη βάρκα του προσεκτικά τους οδήγησε στον δεύτερο όροφο του κοινοτικού γραφείου όπου είχαν βρει καταφύγιο και πολλοί άλλοι συντοπίτες τους.
Δεν το κάνει εύκολα αυτό ένας άνθρωπος στη δική του ηλικία και που μάλιστα είχε και βηματοδότη. – Θανάσης Κωστής, πρώην πρόεδρος Μεταμόρφωσης
Ο Θανάσης Κωστής, πρώην πρόεδρος της Μεταμόρφωσης, περιέγραψε τον Κώστα Τασιόπουλο ως έναν πολύ δοτικό, κοινωνικό και ήρεμο άνθρωπο. «Δεν το κάνει εύκολα αυτό ένας άνθρωπος στη δική του ηλικία και που μάλιστα είχε και βηματοδότη», σημείωσε.
Οπως περιγράφουν οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης με τους οποίους μίλησε η «Κ», ο Κώστας Τασιόπουλος, παρότι ήταν αγρότης, αγαπούσε πολύ το ψάρεμα στον ποταμό και είχε μεράκι τη βάρκα του, την οποία χειριζόταν δεξιοτεχνικά. Γι’ αυτό και τη στιγμή της ανάγκης, κατάφερε μόνο με τη βάρκα και ένα ξύλο που δεν ήταν καν κουπί να διασώσει τόσους ανθρώπους. Μία εξ αυτών είναι η Σωτηρία Ροδοπούλου Κοτοπούλη.
Χωρίς ανάσα
«Είχε φτάσει το νερό στο σαγόνι. Είπα στον άντρα μου: “Δεν θα προλάβουμε να ξαναδούμε τα παιδιά. Πνιγόμαστε”. Αρχίσαμε να φωνάζουμε βοήθεια και μας άκουσε ο Κώστας», περιέγραψε η 69χρονη γυναίκα. Οπως είπε, έγινε ο σωτήρας τους, καθώς αψηφώντας την ορμή του νερού κατάφερε να κατεβάσει την ίδια και τον σύζυγό της από ένα τρακτέρ στο οποίο είχαν σκαρφαλώσει και να τους μεταφέρει στο ανάχωμα του χωριού από όπου μετά τους παρέλαβαν τα ελικόπτερα.
Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, Λίτσα Ρητά, παρακολούθησε τον Κώστα Τασιόπουλο όλες εκείνες τις κρίσιμες ώρες, καθώς βρισκόταν με πολλούς ακόμα κατοίκους της Μεταμόρφωσης στον δεύτερο όροφο του κοινοτικού γραφείου. Οπως περιέγραψε, ο ηλικιωμένος άνδρας αναπαυόταν ελάχιστα μεταξύ των διασώσεων ακουμπώντας για λίγο στα κάγκελα του ημιβυθισμένου κτιρίου, ώστε να επιστρέψει γρήγορα στο έργο του.
«Αργότερα συνειδητοποίησα πως μετά τις διασώσεις θα μπορούσε να πάει με τη βάρκα του στο ανάχωμα ώστε να φύγει και αυτός με το ελικόπτερο στην κόρη του στην Καρδίτσα και να κοιμηθεί στο κρεβάτι του. Αυτός όμως πέρασε το βράδυ στο κοινοτικό γραφείο χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς τα χάπια του. Μόνο όταν βεβαιώθηκε πως είχε φτάσει η βάρκα του στρατού και άλλες δύο βάρκες με διασώστες, τότε μόνο πήρε τη βάρκα του και έφυγε». Η κυρία Ρητά υπογράμμισε πως κάθε φορά που τον συναντούσε μετέπειτα στο χωριό και τον ευχαριστούσε, της απαντούσε με απλότητα πως έκανε ό,τι θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του.
Τιμητική πλακέτα
Οπως υπογράμμισε, χάρηκε που πριν από τον θάνατό του του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για τη γενναία του πράξη στην ετήσια γιορτή του χωριού το καλοκαίρι. «Συγκινήθηκε, το χάρηκε».
Προς τιμήν του Κώστα Τασιόπουλου, η κοινότητα Μεταμόρφωσης και ο πρόεδρός της έχουν αιτηθεί η κεντρική πλατεία του χωριού να πάρει το όνομά του.
Ο Κώστας Τασιόπουλος γεννήθηκε το 1943 και έζησε και τις τρεις μεγάλες πλημμύρες της Μεταμόρφωσης. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά και δύο εγγόνια.