Είναι η Σαβάνα Μος «ο Ντέιβιντ Λιντς του TikTok»;
είναι-η-σαβάνα-μος-ο-ντέιβιντ-λιντς-το-563250985

Είναι η Σαβάνα Μος «ο Ντέιβιντ Λιντς του TikTok»;

Η 25χρονη TikToker με τους 11,6 εκατ. ακολούθους φτιάχνει παραληρηματικά ταινιάκια μερικών δευτερολέπτων και με τη σουρεαλιστική ματιά της έχει κερδίσει όχι μόνο ακριβοθώρητες συνεργασίες αλλά και τις εντυπώσεις σκηνοθετών όπως ο Τάικα Γουαϊτίτι

Ελένη Τζαννάτου

«Το υλικό της μοιάζει στα μάτια μου σαν αυτό που θα έκανε ο Ντέιβιντ Λιντς αν ανήκε στη γενιά Ζ». Αυτό έχει πει ο Ντέιμον Λίντελοφ για τη Σαβάνα Μος, που ενδεχομένως να έχετε πετύχει αν «κυκλοφορείτε» στο TikTok. Καθόλου άσχημη φιλοφρόνηση, ειδικά όταν έρχεται από τον άνθρωπο που έφτιαξε το «Lost». 

Σε παρόμοια σύγκριση κατέφυγε πέρυσι και ο Τζέισον Ζίνομαν, κριτικός των New York Times, που συμπεριέλαβε την TikToker στη λίστα με το καλύτερο κωμικό υλικό για το 2023, χαρακτηρίζοντάς την «καλύτερη σουρεαλίστρια της Γενιάς Ζ» και σχολιάζοντας πως «aν ο επόμενος Ντέιβιντ Λιντς βγει από το TikTok, όπου η ντανταϊστική αισθητική βασιλεύει σε πολλά σύντομα κωμικά βίντεο, τότε να έχετε τον νου σας για τη Σαβάνα Μος». 

Τι κάνει όμως μια εικοσιπεντάχρονη από το Φοίνιξ της Αριζόνα να κερδίζει τέτοιους τίτλους χωρίς να έχει καμία «κανονική» ταινία στο ενεργητικό της; Η σύντομη απάντηση είναι η απολαυστική, παραληρηματική ματιά της. Αν πάει κανείς στο προφίλ της θα βρει δεκάδες μικροσκοπικά ταινιάκια, εντελώς παλαβά, που οριακά ξεπερνούν τα 30 δευτερόλεπτα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ειλικρινά δύσκολο να τα περιγράψει κανείς με λόγια και αν τέλος πάντων το κάνει, χάνουν όλη τη «μαγεία» τους. 

@savanahmosss When the dream turns into a musical…🤝🏼😂💃🏻 #feverdream #foryou #backrooms #musical #sing ♬ original sound – Savanah Moss

Για την ακρίβεια, το να περιγράψει κανείς τα ταινιάκια της Σαβάνα Μος μοιάζει με το να θέλει να εξηγήσει εκείνο το απόλυτα ψυχεδελικό όνειρο που είδε στον ύπνο του και οι (όσες) λεπτομέρειες θυμάται μοιάζουν εντελώς αλλόκοτες ώστε να τις βάλει στη σειρά με λέξεις. Ορθά λοιπόν η ίδια χαρακτηρίζει τα βίντεό της «fever dreams», δηλαδή, «πυρετώδη όνειρα».

Πιρουέτες, γάλα, ποδιές και 11,6 εκατομμύρια ακόλουθοι

Στο σύμπαν της έχει καταφέρει να «συμπαρασύρει» 11,6 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok, που είναι το βασικό κανάλι επικοινωνίας της ενώ από 1,6 εκατ. ακολούθους μετρά σε YouTube και Instagram. Μάλιστα στο τελευταίο, στη λίστα των followers της θα βρείτε ονόματα όπως η Τζένιφερ Λόπεζ και ο –Λιντς αλέρτ– Κάιλ Μακλάχλαν. 

Η Σαβάνα Μος ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο ήδη ως μαθήτρια, αλλά δεν είχε εξαρχής τόσο καλλιτεχνικές βλέψεις. Το πρώτο βίντεό της που έγινε viral ανέβηκε το 2019 και διαρκεί 15 δευτερόλεπτα στα οποία η σκηνοθέτρια-σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια απλά… κρέμεται από το τζάμι του ντουζ της. 

@savanahmosss this hurted… #foryou #featureme #foryoupage #meme #whatamidoing #omg ♬ The Summer of 86 – Big juicer

Αν κάνουμε την κινηματογραφική αναλογία, αυτό το βίντεο είναι για τη Σαβάνα Μος κάτι σαν εκείνη την πρώτη μικρού μήκους ταινία ενός σκηνοθέτη που οι πιο φανατικοί γυρνούν να ανακαλύψουν σε δεύτερο χρόνο. Αυτή στην οποία μπορεί να διακρίνει κανείς τα πρώτα δείγματα μιας ιδιαίτερης ματιάς, που ακόμη δεν έχουν βρει τον τρόπο να αναπτυχθούν όπως τους αρμόζει. Κάτι δηλαδή σαν την «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου. 

Αρχισε σταδιακά να δοκιμάζει όλο και πιο πρωτότυπους τρόπους να προωθεί προϊόντα στην πλατφόρμα, ώσπου το 2021 ανέβασε το πρώτο βίντεο που θυμίζει τη Σαβάνα Μος που ξέρουμε. Μέσα σε 19 δευτερόλεπτα κάποιος βλέπει μια (σκέτη) πόρτα μέσα από ένα αμάξι, τη χτυπάει, η Μος εμφανίζεται ως barista των Starbucks και γεμίζει ένα ποτήρι με γάλα που έρχεται από το πουθενά. Το δίνει στον «πελάτη», αφού πρώτα χύσει ηθελημένα λίγο από το γάλα και κάνει τελικά έξοδο εις διπλούν με μία πιρουέτα. (Σας προειδοποιήσαμε, τα συγκεκριμένα βίντεο δεν «γράφουν» ωραία σε κείμενο.)

@savanahmosss Exceptional customer service Pt.2 🛎 #foryou #viral #starbucks #fyp #Sing2gether #MunchiesWithTubi #customerservice @mosstwinss ♬ original sound – Savanah Moss

Οπως πολύ εύστοχα σημειώνει σε άρθρο του στο Atlantic ο Ντέιβιντ Γκόρντον, ακόμα και αν δεις δυο τρία δευτερόλεπτα από ένα βίντεο της Σαβάνα Μος μπορείς να το αναγνωρίσεις, από την αισθητική αλλά και τα λάιτ μοτίφ του. Πράγματι, η δημιουργός περιεχομένου μπορεί με κάθε βίντεό της να προσεγγίζει ανεξερεύνητα κομμάτια της φαντασίας της, αλλά υπάρχουν και εκείνα τα στοιχεία που επιστρέφουν στις μίνι δημιουργίες της ξανά και ξανά. Μάλιστα τρία από αυτά τα βλέπουμε στο προαναφερθέν βίντεο: το γάλα, τις πιρουέτες και την ποδιά των Starbucks. 

Σίγουρα η ποδιά της θα σας κίνησε υποψίες για τις συνεργασίες «της σκηνοθέτριας του TikTok» οι οποίες πλέον είναι πολλές και με μεγάλα brands –θα τις εντοπίσετε και μόνοι σας όσο βυθίζεστε στα ταινιάκια της. Πώς να μη θέλουν άλλωστε οι εταιρείες να προωθήσουν τα προϊόντα τους με τον πλέον υποσυνείδητο τρόπο, αυτόν των ονείρων;

@savanahmosss I should’ve listened to @Halle Berry when she said Never Let Go…😅 #NeverLetGo is only in theaters September 20. Grab your tickets now! #LionsgatePartner @Lionsgate ♬ original sound – Savanah Moss

Και η βιομηχανία των ονείρων, δηλαδή το σινεμά, ανακάλυψε και εκτίμησε τη Σαβάνα Μος, που έχει βρεθεί να φτιάχνει ταινιάκια για να προωθεί μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές. Για το «Imaginary», λόγου χάρη, η Μος έφτιαξε με τη σειρά της ένα λιλιπούτειο σουρεαλιστικό horror, ενώ για το «Never Let Go» τη συνόδευσε στο TikTok και η Χάλι Μπέρι, πρωταγωνίστρια της ταινίας. Μέσα από τη συνεργασία της με τη Marvel πάλι, την ανακάλυψε και ο σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι και έγινε έκτοτε φαν της. 

Νέοι ορίζοντες στο TikTok και το σινεμά; 

Τα βίντεο της Σαβάνα Μος παραμένουν μικρά «Blair Witch Projects». Το budget τους είναι χαμηλό και αποτελούν πραγματικά οικογενειακή υπόθεση, καθώς στα γυρίσματα –που γίνονται κυρίως στο σπίτι των γονιών της TikToker– τη βοηθούν οι δύο αδερφές της. Οπως έχει πει σε συνέντευξή της η Σαβάνα Μος, για να γράψει το σενάριο για ένα βίντεο μπορεί να χρειαστεί από μία ώρα μέχρι μερικές μέρες. Το γύρισμα παίρνει 3-4 ώρες, ενώ για το μοντάζ, που επίσης αναλαμβάνει η ίδια, χρειάζεται κάμποσες ώρες. 

Αραγε θα δούμε τη Σαβάνα Μος να γίνεται η πρώτη «κανονική» σκηνοθέτρια που ξεπηδά από το TikTok; Εχει ξεκινήσει πάντως να δουλεύει σε μια δική της ταινία και είμαστε πραγματικά περίεργοι για το αποτέλεσμα. Είτε πετύχει είτε όχι, σίγουρα έχει καταφέρει να πάει το TikTok έξω από τα προκάτ, αλγοριθμικά κουτάκια του. Να δούμε αν θα οδηγήσει και το σινεμά σε νέα μονοπάτια. 


Εικονογράφηση: Michael Kirki

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT