Αποχαιρετισμός στην κυρία Μάνια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Το είπε στον αποχαιρετιστήριο λόγο της η στενή φίλη της Μαρίνας Καραϊτίδη, συγγραφέας Ελένη Λαδιά: «Συνδύασε την παιδικότητα με τον στοχασμό».

Αυτόν τον σπάνιο συνδυασμό χαρισμάτων αποχαιρέτησαν χθες το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, κριτικοί λογοτεχνίας, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι. Απ’ όλες τις γενιές, απ’ όλες τις ηλικίες. Κρατώντας σχεδόν όλοι ένα άσπρο λουλούδι στο χέρι. Και βεβαίως όλοι όσοι πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια από το βιβλιοπωλείο ή τις εκδόσεις της Εστίας, από οποιοδήποτε πόστο. Ολοι υποκλίθηκαν, με βαθιά και ειλικρινή συγκίνηση στη σορό μιας σπουδαίας γυναίκας, της Μαρίνας Καραϊτίδη, της κυρίας Μάνιας.

Τα στεφάνια που είχαν στηθεί στον περίβολο του ναού των Αγίων Θεοδώρων ήταν ενδεικτικά για το κύρος και την αποδοχή που είχε όλα τα χρόνια της ζωής της η κυρία Μάνια: από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από τον υπουργό Πολιτισμού, από εκδότες (Ικαρος, Ψυχογιός, Πατάκης, κ.ά.). “Στη Μάνια, τη διακεκριμένη Αρσακιάδα” έγραφε ένα ακόμη στεφάνι -από το παλιό της σχολείο. Από το χώρο της πολιτικής διακρίναμε τους Παρασκευά Αυγερινό, Τάσο Γιαννίτση, Τηλέμαχο Χυτήρη.

Ολος ο κόσμος αγκάλιαζε και στήριζε με κάθε τρόπο τα παιδιά της, την Εύα και τον Γιάννη, και τα εγγόνια της, τον Λεωνίδα και τη Μαρίνα.

Δύο σύντομοι και συγκινημένοι επικήδειοι, από τη στενή της φίλη Ελένη Λαδιά και από τον πατέρα Γεννάδιο που είπε χαρακτιριστικά: “Δεν χαριζόταν, αλλά συγχωρούσε. (…) Ηθελε να κόβουμε δρόμο και να προχωράμε”. Και μετά όλοι ακολούθησαν τη διαδρομή προς την τελευταία κατοικία, στον οικογενειακό τάφο που έχουν ταφεί ο Ιω. Κολλάρος, ο πατέρας της κυρίας Μάνιας και ο Κ. Σαραντόπουλος, σύζυγός της.

Από την ελληνική αστική τάξη

Αλέξης Παπαχελάς

Αποχαιρετίσαμε χθες την αγαπημένη μας κύρια Μάνια. Θα μας λείψει η γλυκιά αυστηρότητά της και οι συζητήσεις στο γραφείο της που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι μιας αθηναϊκής ρουτίνας. Θα τη θυμόμαστε πάντοτε ως έναν πραγματικό «χαρακτήρα» της Αθήνας, με τσαγανό, με άποψη, με ό,τι αποζητεί κανείς στις μέρες μας και δεν το βρίσκει: μια ελληνική αστική τάξη που σέβεται την πατρίδα και τον ρόλο της. Καλό της ταξίδι.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT