Τα μυστικά της Τζάκι

7' 43" χρόνος ανάγνωσης

Τον Αύγουστο του 1956, η Τζάκι Κένεντι διήνυε τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της, όταν ο σύζυγός της -γερουσιαστής, τότε, της Μασαχουσέτης- της ανακοίνωσε ότι θα έφευγε για πολυήμερη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με τον μικρό αδελφό του Εντουαρντ και τον επιστήθιο φίλο του, επίσης γερουσιαστή Τζορτζ Σμάδερς. Εκείνη δυσανασχέτησε, αλλά δεν είπε τίποτα. Μετά την αναχώρησή του πήγε να μείνει στο Νιούπορτ, στο σπίτι της μητέρας της, στην οποία για πρώτη φορά εξομολογήθηκε ότι σκεφτόταν να ζητήσει διαζύγιο. «Είσαι τρελή;» ήταν η αντίδραση της Τζάνετ Μπουβιέ. «Πού αλλού θα βρεις έναν τόσο πλούσιο άντρα όπως ο Τζον; Εκτός και αν μπορείς να καταφέρεις τον Νέλσον Ροκφέλερ να σε παντρευτεί. Κάνε τα στραβά μάτια. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μείνεις με μερικά εκατομμύρια στον τραπεζικό σου λογαριασμό…»

Λίγες ημέρες μετά, η Τζάκι άρχισε να αιμορραγεί και κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε σε άθλια κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι το παιδί -ένα κοριτσάκι- ήταν νεκρό. Μετά την τετράωρης διάρκειας χειρουργική επέμβαση, όταν άνοιξε τα μάτια της στο δωμάτιό της, αντίκρισε στο πλευρό της τον Ρόμπερτ Κένεντι. Της κρατούσε το χέρι. «Είχες πει ότι πάντα θα είσαι στο πλευρό μου και το κάνεις», του ψιθύρισε. «Μην κατηγορείς τον Τζον. Δεν μπορεί να αλλάξει. Αλλωστε, έχεις εμένα. Και είμαι πολύ καλύτερος απ’ όσο θα μπορούσε ποτέ να γίνει ο αδελφός μου», της είπε εκείνος πριν σκύψει και τη φιλήσει τρυφερά στα χείλη.

Ο Τζον έμαθε για την αποβολή τρεις ημέρες μετά, όταν η θαλαμηγός με την οποία ταξίδευε έδεσε στην Κοτ ντ’ Αζίρ. «Πρέπει να γυρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατόν», τον προέτρεψε ο Σμάδερς. «Αν γίνει γνωστό ότι δεν ήσουν στο πλευρό της γυναίκας σου μια τέτοια στιγμή, ξέχνα την προεδρία!» Το έκανε. Την επισκέφτηκε στο νοσοκομείο, αλλά το ίδιο βράδυ εμφανίστηκε σε πάρτι, σε κλαμπ του Νιούπορτ. Και όταν τον ρωτούσαν τι συνέβη στη σύζυγό του, απαντούσε: «Μάλλον δηλητηρίασε το μωρό μας με νικοτίνη. Αφού ξέρετε ότι καπνίζει σαν φουγάρο!» Μόλις συνήλθε η Τζάκι, έφυγε για τη Νέα Υόρκη, αποδεχόμενη πρόταση του πεθερού της, ο οποίος ήθελε επειγόντως να τη δει. Συναντήθηκαν στο εστιατόριο Le Pavillon του Μανχάταν. Ο Τζο Κένεντι είχε μια πρόταση για εκείνη: «Ξέρω ότι σκέφτεσαι να χωρίσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την πολιτική σταδιοδρομία του γιου μου. Αυτό ίσως σε κάνει να σκεφτείς πιο ψύχραιμα», της είπε αφήνοντας πάνω στο τραπέζι μια επιταγή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων…

Η θυελλώδης σχέση με τον Μπόμπι

Τα γεγονότα εκείνου του ταραγμένου καλοκαιριού καταγράφει, μεταξύ άλλων, με εκπληκτικές λεπτομέρειες ένα νέο βιβλίο, με τίτλο «A Life Beyond Her Wildest Dreams» («Μια ζωή πέρα από τα πιο άγρια όνειρά της»). Πρωταγωνίστριά του είναι η Τζάκι Κένεντι. Τη δική της ζωή αφηγούνται ο Darwin Porter, βιογράφος των Κένεντι, του Εντγκαρ Χούβερ, του Μάικλ Τζάκσον και πολλών άλλων, και ο Danforth Prince, επί χρόνια ρεπόρτερ των New York Times. Παρακολουθούν την πορεία της -από ντεμπιτάντ στο χορό του 1947 και φοιτήτρια στο κολέγιο Βάσαρ μέχρι Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, κατόπιν χήρα και σύζυγο του Αριστοτέλη Ωνάση- δίνοντας έμφαση στην πολυτάραχη ερωτική ζωή της και στους συντρόφους της, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι Πολ Νιούμαν, Φρανκ Σινάτρα, Μάρλον Μπράντο, Γουόρεν Μπίτι, Γκρέγκορι Πεκ και ο πατριάρχης της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat Τζιάνι Ανιέλι! Οι συγγραφείς επί χρόνια συγκέντρωναν πληροφορίες μιλώντας με εκατοντάδες ανθρώπους: από συμφοιτητές της Τζάκι, πολιτικούς και συνεργάτες των Κένεντι μέχρι σοφέρ και γκαρσόνια στα μέρη όπου σύχναζαν. Βασικές πηγές για τους ερωτικούς παρτενέρ της ήταν δύο στενοί φίλοι της: οι συγγραφείς Γκορ Βιντάλ και Τρούμαν Καπότε.

Στη σχέση της με τον κουνιάδο της, Ρόμπερτ Κένεντι, αφιερώνεται μεγάλο μέρος της αφήγησης.Ο Μπόμπι την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα από την πρώτη στιγμή που την είδε, ισχυρίζονται οι Porter και Prince. Μάλιστα, στη δεξίωση που ακολούθησε το γάμο της με τον αδελφό του, μέθυσε και έκπληκτοι οι καλεσμένοι τον άκουσαν να ουρλιάζει: «Αν δεν ήμουν παντρεμένος, γαμπρός σήμερα θα ήμουν εγώ». Η απογοητευτική σεξουαλική ζωή της με τον JFK, η αδιαφορία του και οι απανωτές εξωσυζυγικές περιπέτειές του δεν οδήγησαν την Τζάκι μόνο στην κατάθλιψη και σε ειδική κλινική στη Μασαχουσέτη, όπου υπεβλήθη σε θεραπείες ηλεκτροσόκ, αλλά και στην αγκαλιά του κουνιάδου της.

Κυνηγώντας το «μεγάλο ψάρι»

Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν μόλις 11 ετών. Τον αλκοολικό (και αμφιφυλόφιλο, σύμφωνα με το βιβλίο) πατέρα της τον λάτρευε, αν και τον έβλεπε σπάνια. Είχε πέντε φωτογραφίες του στο δωμάτιό της. Η μητέρα της μεγάλωσε την ίδια και την αδελφή της, Λι, με την ευχή «να μεγαλώσετε, να γίνετε όμορφες, να μάθετε τρόπους και να παντρευτείτε πλούσιους άντρες». Και αν πιστέψουμε τον Γκορ Βιντάλ, τις ανέθρεψε έτσι ώστε να γίνουν κάτι σαν Μαντάμ ντε Πομπαντούρ του 20ού αιώνα. Επρεπε να ξέρουν πώς κολακεύεται ένας άντρας, πώς αισθάνεται σημαντικός.

Στα χρόνια του κολεγίου, η Τζάκι έβγαινε με πλούσιους ως επί το πλείστον συμφοιτητές της στο νεοϋορκέζικο Βάσαρ. Επειτα «επεκτάθηκε» στο Γέιλ και το Πρίνστον. Τα νέα για τις… αταξίες της έφτασαν μέχρι τον πατέρα της. «Μια γυναίκα μπορεί να έχει χρήματα, ομορφιά και εξυπνάδα. Χωρίς υπόληψη, όμως, δεν έχει τίποτα», της έγραψε. Το καλοκαίρι του 1948, στα 19 της, έφυγε για το πρώτο της ταξίδι στην Ευρώπη. Σε γκάρντεν πάρτι στο Μπάκιγχαμ στήθηκε δύο φορές στην ουρά για να τη συστήσουν στον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ. Οι ισχυροί άντρες ασκούσαν πάνω της ακαταμάχητη γοητεία. Λίγες ημέρες μετά, τον ξανασυνάντησε σε κοσμική εκδήλωση στη Γαλλική Ριβιέρα. «Εσύ δεν είσαι που πέρασες δύο φορές από μπροστά μου στο Λονδίνο;» τη ρώτησε εκείνος. «Ναι, γιατί μια χειραψία μαζί σας είναι η μεγαλύτερη τιμή για μένα», του απάντησε. «Αν ήμουν τέσσερις δεκαετίες νεότερος, θα σε τιμούσα διαφορετικά», της είπε ο 74χρονος τότε Τσόρτσιλ.

Σ’ εκείνο το ταξίδι η Τζάκι ερωτεύτηκε για πρώτη φορά: τον 23χρονο Ζαν Φεράν από την Γκρενόμπλ. Ηταν ωραίος, λάτρης της γαλλικής λογοτεχνίας, αλλά άφραγκος. Για πρώτη φορά στη ζωή της εκείνη έπρεπε να πληρώνει το λογαριασμό στα καφέ και τα εστιατόρια. Αλλά δεν την ένοιαζε. «Σκέφτομαι ακόμα και να τον παντρευτώ και να ζήσω σαν επαρχιώτισσα, όσο γελοίο και αν ακούγεται», έγραψε σε μια φίλη της. Οταν όμως εξομολογήθηκε τις σκέψεις της στον νεαρό Γάλλο, εκείνος της αποκάλυψε ότι είχε σύζυγο και δύο μικρά παιδιά. Και η σχέση έληξε άδοξα. Οχι όμως και οι περιπέτειες της Τζάκι, που λίγο αργότερα γνώρισε τον Αντρέ Μαλρό. Ο συγγραφέας και πολιτικός την ξενάγησε στο Λούβρο και στα άλλα μεγάλα παρισινά μουσεία, τη γοήτευσε με τις ιστορίες της περιπετειώδους ζωής του, την έκανε να πει: «Είναι συναρπαστικός! Ενας αναγεννησιακός άντρας του 20ού αιώνα». Οι δυο τους έμελλε να ξανασυναντηθούν χρόνια αργότερα στον Λευκό Οίκο, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες: εκείνος θα ήταν υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κι εκείνη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Γάμος χωρίς… πυροτεχνήματα

Οι συγγραφείς αφιερώνουν πολλές σελίδες στις ευρωπαϊκές ημέρες και νύχτες της νεαρής Μπουβιέ. Αλλά και σε όσα ακολούθησαν την επιστροφή της στην πατρίδα. Αφηγούνται τη γνωριμία -και τον αρραβώνα της- με έναν περιζήτητο γαμπρό της εποχής, τον τραπεζίτη Τζον Χάστεντ, η μητέρα του οποίου την απεχθανόταν και την αποκαλούσε χρυσοθήρα. Οταν στη ζωή της μπήκε ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο αρραβώνας διαλύθηκε και το δαχτυλίδι με το υπερμέγεθες ζαφείρι και τα δύο μεγάλα διαμάντια επεστράφη στην οικογένεια Χάστεντ. Το βιβλίο δεν αμφιβάλλει για το πόσο αγάπησε η Τζάκι τον Κένεντι. Περιγράφει όμως πώς η αγάπη της άρχισε από πολύ νωρίς να ξεφτίζει, εξαιτίας της δικής του αδιαφορίας. «Είμαι απογοητευμένη. Περίμενα πυροτεχνήματα», είπε μια μέρα στην Εθελ, σύζυγο του Ρόμπερτ Κένεντι. «Στο γάμο δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα. Γι’ αυτό κάνεις παιδιά», της απάντησε εκείνη.

Μετά τη δολοφονία του JFK, στις 22 Νοεμβρίου 1963, «η πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο» χρειάστηκε αρκετό χρόνο να συνέλθει. Τελικά, αποφάσισε πως έπρεπε να φροντίσει τα παιδιά της και τον εαυτό της. Ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν στο πλευρό της, παρέχοντάς της τη στοργή και τη σταθερότητα που τόσο είχε ανάγκη. Στις 10 Δεκεμβρίου 1967 η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το θάνατο του συζύγου της, σε δείπνο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη, έγινε με συνοδό της τον αγαπημένο της Μπόμπι, ο οποίος περνούσε πλέον περισσότερο χρόνο με εκείνη και τα ανίψια του παρά με τη δική του οικογένεια. Το 1968, όταν εκείνος αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία, έκριναν πως έπρεπε να χωρίσουν για να μη ρισκάρουν το πολιτικό μέλλον του. «Αν δεν κερδίσω, θα γυρίσω σ’ εσένα και θα ζήσουμε μαζί», της είπε. Αλλά στις 6 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας του, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Παλαιστίνιου Σιρχάν Σιρχάν… Κι εκείνη, λένε, ποτέ δεν τον ξεπέρασε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν -πριν και μετά το γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση και έως το θάνατό της, το 1994- οι εραστές της ήταν πολλoί: σταρ του Χόλιγουντ, επιχειρηματίες, πολιτικοί. Στη μακρά λίστα περιλαμβάνονται ο συγγραφέας Πιτ Χάμιλ και ο διάσημος καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ. Η νέα βιογραφία τής «χρεώνει» και μια σύντομη σχέση με τον Βενιαμίν της οικογένειας Κένεντι, τον Εντουαρντ. Λέγεται ότι εκείνος στο ημερολόγιό του -το οποίο κατέστρεψε το FBI για ευνόητους λόγους- περιέγραφε με τα πιο φλογερά λόγια τον έρωτά του για τη γυναίκα του αδελφού του…

Αυτό, πάντως, που γίνεται σαφές είναι ότι σε όλες τις σχέσεις της εκείνη είχε «το πάνω χέρι», έβαζε τους δικούς της όρους, χωρίς να την επηρεάζουν τα συναισθήματά της. Το 1975, για παράδειγμα, γνώρισε τον Γουόρεν Μπίτι. Ερωτεύτηκαν με πάθος. Αλλά η Τζάκι έμαθε πως εκείνος σε κάποιο πάρτι υπερηφανεύτηκε πως την είχε κατακτήσει. Δεν του έδωσε καν την ευκαιρία να απολογηθεί. Δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματά του…  •

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT