Πρόσωπα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης

Έχουν περάσει 193 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε ένας μεγάλος συγγραφέας, ένας από τους μεγάλους κλασικούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας: ο Ρώσος Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (φωτ.). Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1821 στη Μόσχα και πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 1881. Στις εκδόσεις «Γκοβόστη» μετέφρασε τα έργα του στα ελληνικά, ο Αρης Αλεξάνδρου. Οι συνεχιστές των εκδόσεων προσφέρουν, και με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του Ντοστογιέφσκι, τα βιβλία του μεγάλου συγγραφέα σε μεταφράσεις Αρη Αλεξάνδρου, Κοραλίας Μακρή και Αθηνάς Σαραντίδη σε νέες μειωμένες τιμές.

…Ανήκει στις νέες δυνάμεις του σύγχρονου θεάτρου. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος έκλεψε τις εντυπώσεις το καλοκαίρι με την παράσταση «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας» του Αντον Τσέχωφ. Αυτή τη φορά αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, στο κέντρο της Αθήνας, το έργο του Θόρντον Γουάιλντερ «Με τα δόντια», ένα έργο που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο πριν από εξήντα ακριβώς χρόνια, και από τότε δεν έχει ανεβεί από επαγγελματικό θίασο.

…Ανήκε στους μεγάλους Ελληνες μαθηματικούς. Ο Χρίστος Παπακυριακόπουλος τιμάται σήμερα από τη δραστήρια ομάδα «Θαλής + Φίλοι», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, με μια ξεχωριστή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν ο Απόστολος Δοξιάδης και ο Αντώνης Μελάς. Ο Χρίστος Παπακυριακόπουλος θεωρείται, μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο μεγαλύτερος Ελληνας μαθηματικός του 20ού αιώνα.

…Eίναι νέος, γοητευτικός και ταλαντούχος. Ο Αμερικανός συγγραφέας Anthony Marra τιμήθηκε με το βραβείο The Athens Prize for Literature από το περιοδικό « (δε)κατα» για το βιβλίο του «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων» (εκδόσεις «Ικαρος»). Θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να παραλάβει το βραβείο του στις 24 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου θα είναι στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» για να συναντήσει το ελληνικό κοινό του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT