Πρόσωπα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Συγγραφέας , καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ, ο Αντρέ Μπρινκ (φωτ.) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών στη διάρκεια της επιστροφής του από το Βέλγιο, όπου είχε προσκληθεί για να παραλάβει μία διάκριση. Πιο γνωστός για το μυθιστόρημά του «Μια ξερή, λευκή εποχή» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Χατζηνικολή), που πραγματεύεται τον θάνατο ενός μαύρου ακτιβιστή στη φυλακή και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1989, ο Μπρινκ έγραφε στα Αγγλικά και στα Αφρικάανς, ενώ τα πρώτα του βιβλία απαγορεύτηκαν από την κυβέρνηση του απαρτχάιντ. Το 2012, το μυθιστόρημά του «Phylida» ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker.

Αφιέρωμα στο σύνολο του συγγραφικού έργου της Αθηνάς Κακούρη, μιας από τους πρωτοπόρους της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν οι εκδόσεις Εστία, Καστανιώτη και Πατάκη την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone (Σκουφά 64). Η καταξιωμένη συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον στιχουργό Παρασκευά Καρασούλο, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη και νέους αναγνώστες της.

Στις ΗΠΑ  από τις εκδόσεις Melville Ηouse, με έδρα το Μπρούκλιν, κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Χορεύουν οι ελέφαντες» (εκδ. Μεταίχμιο), μεταφρασμένο στα αγγλικά από την Karen Emmerich και υπό τον τίτλο «The Scapegoat». Το βιβλίο, που σύμφωνα με τον Αμερικανό εκδότη «πραγματεύεται τη μεγαλύτερη ανεξιχνίαστη υπόθεση μυστηρίου της ψυχροπολεμικής εποχής», έχει ήδη λάβει θετικά σχόλια από τον αμερικανικό Τύπο.

Oι κριτικοί διαμαρτύρονται ότι «δεν μπορώ να τραγουδήσω» και η φωνή μου ακούγεται «σαν βάτραχος», αλλά «γιατί δεν λένε το ίδιο για τον Τομ Ουέιτς;» ρώτησε το κοινό ο Μπομπ Ντίλαν, στη διάρκεια της ημίωρης ομιλίας που έδωσε στο πλαίσιο φιλανθρωπικής εκδήλωσης αφιερωμένης στο έργο του. Μεταξύ των προσκεκλημένων, που ερμήνευσαν διασκευές τραγουδιών του Ντίλαν, ήταν ο Τζακ Ουάιτ, ο Τομ Τζόουνς και η Σέριλ Κρόου, ενώ την εναρκτήρια ομιλία είχε αναλάβει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT