Ρόμπερτ Πεκ: Ενας πολύτιμος σύμμαχος για την Ελλάδα

Ρόμπερτ Πεκ: Ενας πολύτιμος σύμμαχος για την Ελλάδα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης

«Η Αθήνα είναι μια από τις πιο υποτιμημένες πόλεις», μου λέει ο πρέσβης του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ. Στη διάρκεια της συνομιλίας μας, δύο φορές αναφέρθηκε στην Αθήνα «ως πολιτιστικό πόλο», και μέσα από το πρίσμα της πολιτιστικής διπλωματίας, την οποία αναδεικνύει σε μοχλό ανάπτυξης, προχωράει αυτό που θα έλεγε κανείς έναν «διεθνή χάρτη μέσα από τις διμερείς σχέσεις».

Χαίρεται να ακούει κανείς τον συμπαγή λόγο που εμπνέεται από τον κοσμοπολιτισμό και την αγάπη για την Ελλάδα, και ο Ρόμπερτ Πεκ, γνώστης της χώρας μας και μέσα από την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του, έχει αφοσιωθεί στην ανάδειξη όσων ενώνουν την Ελλάδα και τον Καναδά. Υπάρχει ένας γαλαξίας ονομάτων, που η πρεσβεία σε συνεργασία με ελληνικούς φορείς ενισχύει και προβάλλει. Ο κ. Ρόμπερτ Πεκ μου θυμίζει το

«Cirque du Soleil» (που τόσο άρεσε στους Ελληνες) και τις συναυλίες της Νταϊάνα Κραλ στο Ηρώδειο, αλλά δεν είχα σκεφτεί την περίπτωση της Τερέζα Στράτας (γεννημένης στο Τορόντο από Ελληνες γονείς). Η πρεσβεία του Καναδά πιστεύει στην επανασύνδεση του ονόματος της σπουδαίας σοπράνο με τις νεότερες γενιές. Στις 28 Μαΐου, θα γίνει ένα αφιέρωμα στη Λυρική για την κληρονομιά της Στράτας, με την ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τον Ηλία Βουδούρη και με σολίστ τις Αλεξία Βουλγαρίδου και Μυρτώ Παπαθανασίου και τον τενόρο Αντρου Χατζί. Η εκδήλωση, που την υποστηρίζει η πρεσβεία του Καναδά, η Οπερα του Καναδά και το Σωματείο Φίλων της Μετροπόλιταν Οπερας της Νέας Υόρκης, θα περιλαμβάνει και συζήτηση για τη Στράτας, που πιθανώς να στείλει ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Θα είναι μια πραγματική γιορτή», λέει ο πρέσβης, «και μια διατράνωση των αξιών της σκληρής δουλειάς και του ηθικού αναστήματος».

Ενθερμος φίλος της Ελλάδας είναι ο διάσημος Καναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ, ο οποίος θα μετοικήσει στην Ελλάδα ώς το τέλος του χρόνου έχοντας πλέον την Αθήνα ως βάση για τη διεθνή καριέρα του. «Είναι ένα εξαιρετικό μήνυμα προς όλον τον κόσμο», λέει ο Ρόμπερτ Πεκ υπογραμμίζοντας την ιδιότητα του «μουσικού πρεσβευτή» που μπορεί να έχει πλέον ο Αλέν Λεφέρβ, αλλά και τη βοήθεια που παρέχει σε νέους και ταλαντούχους μουσικούς.

Στην Υδρα, ο μύθος του νησιού συνδέεται με πολλές προσωπικότητες. Μία από αυτές είναι ο Λέοναρντ Κοέν που το 1963 εγκαταστάθηκε στην Υδρα, την εποχή που το νησί ήταν διεθνώς διάσημο ως καλλιτεχνική αποικία. Στις 13 Ιουνίου, οι «Φίλοι του Λέοναρντ Κοέν» θα τοποθετήσουν ένα παγκάκι προς τιμήν του και ο Δήμος της Υδρας μαζί με την πρεσβεία του Καναδά θα διοργανώσει μια βραδιά με ποίηση και μουσική του Καναδού δημιουργού. Τραγούδια του Κοέν θα ερμηνεύσει η Ελλη Πασπαλά, η οποία -κατά σύμπτωση- όταν σπούδαζε τραγούδι στη Νέα Υόρκη είχε δασκάλα την αδελφή της Τερέζα Στράτας.

O κ. Ρόμπερτ Πεκ μου μιλάει με ενθουσιασμό και για τη Μαίρη Λίντα. «Είναι φαινόμενο», λέει και αναφέρεται στη φιλία που τους συνδέει και στο αναλλοίωτο μέταλλο της φωνής της. Στις 20 Απριλίου θα παρουσιαστεί το νέο της άλμπουμ (ΕΜΙ) από την πολύ επιτυχημένη συναυλία της στο Ηρώδειο. «Οργανώσαμε μια περιοδεία στον Καναδά για φιλανθρωπικούς σκοπούς και όπου πήγαμε οι αντιδράσεις ήταν συγκινητικές». Η περσινή συμμετοχή των Ιμάμ Μπαϊλντί στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μόντρεαλ είχε, επίσης, την υποστήριξη της πρεσβείας του Καναδά.

«Εχω μια πολύ καλή σχέση με τον Γιώργο Λούκο και εκτιμώ πολύ όσα έχει κάνει για το Φεστιβάλ Αθηνών», λέει ο Ρόμπερτ Πεκ. «Μπορεί να γίνει ακόμη πιο μεγάλο και σημαντικό σε ένα διεθνές περιβάλλον ενισχυμένο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οπως και η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή που χτίζει το Ιδρυμα Νιάρχου θα είναι ένας μοχλός ανάπτυξης και πολιτισμού. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολλά, να ανοίξει στον κόσμο και να προσελκύσει δημιουργούς αλλά και επενδύσεις. Στην Ελλάδα, π.χ., θα μπορούσαν να γυρίζονται πολλές διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές».

Υπάρχει, όμως, και η Ιστορία. Συναρπαστική και εν πολλοίς άγνωστη. Στις 17 Απριλίου θα αποκαλυφθεί στη Λήμνο η πλάκα στη μνήμη των δύο νοσοκόμων από τον Καναδά που αναπαύονται στο νεκροταφείο του Πορτιανού. Είναι η σχετικά ελάχιστα γνωστή ιστορία των αδελφών νοσοκόμων από χώρες της Κοινοπολιτείας που φρόντιζαν τους τραυματίες της Καλλίπολης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Toν Aπρίλιο είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την αρχή της εκστρατείας της Καλλίπολης με τα χιλιάδες θύματα Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Καναδών από το Νewfoundland (που ήταν τότε βρετανική κτήση). Από το Νewfoundland ήταν και οι δύο Καναδέζες νοσοκόμες που πέθαναν στη Λήμνο. «Με την κίνηση αυτή θέλουμε να τιμήσουμε την προσφορά εκείνων των ανθρώπων, να τιμήσουμε τις νοσοκόμες του χθες και του σήμερα. Οι δεσμοί είναι πολύ σημαντικοί. Και πρέπει να ενισχύονται».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT