Πρόσωπα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης

Τρεις εβδομάδες πριν από την παρουσίαση της παράστασής του «Στροφοδίνες», ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και σκηνοθέτης Βίκος Ναχμίας (φωτ.) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών. Γνώστης του δερβισικού στροβιλισμού και του εσωτερισμού της Ανατολής, μεταφραστής του Ρουμί, του Κοκτό και του Ρίλκε και μαθητής του φιλοσόφου Αρνολντ Κέσερλινγκ, έγραψε και σκηνοθέτησε πάνω από δέκα θεατρικά έργα. Υστερα από δύο δεκαετίες εκπαίδευσης στο πλευρό του ψυχοθεραπευτή Μάνουελ Σοχ, ασχολήθηκε με την ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, ενώ είχε συγκροτήσει τη δική του μέθοδο εκστατικής ανάτασης, με βάση την τεχνική περιδίνησης των δερβίσηδων.

(…) Μετά τη βράβευσή του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Selma», ο ηθοποιός David Oyelowo καλείται να ερμηνεύσει ξανά τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ – αυτήν τη φορά στο βιογραφικό φιλμ που θα σκηνοθετήσει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Μιλώντας στο «Esquire», ο Oyelowo αποκάλυψε ότι ο Σπίλμπεργκ τον προσέγγισε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης και του εξομολογήθηκε ότι η εξαιρετική ερμηνεία του στάθηκε αφορμή για να επανεξετάσει την ταινία του. Ο διάσημος σκηνοθέτης έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για να γυρίσει ένα φιλμ χρησιμοποιώντας τους αυθεντικούς λόγους του Κινγκ.

(…) Σε ηλικία 56 ετών έφυγε από τη ζωή ο ποιητής, φιλόλογος και επιμελητής των εκδόσεων Gutenberg Δημήτρης Αρμάος. Γεννημένος στην Αμφισσα το 1959, σπούδασε φιλοσοφία και εργάστηκε αρχικά ως επιμελητής εκδόσεων, ενώ από το 1994 δίδασκε στη Μέση Εκπαίδευση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του, με τίτλο «Βίαιες εντυπώσεις των ετών 1975-2007», από τις εκδόσεις «Υψιλον».

(…) H τέως διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αννα Καφέτση είναι μεταξύ των μελών του Δ.Σ. του Συμβουλίου Μουσείων, η νέα σύνθεση του οποίου ανακοινώθηκε χθες. Eκτός από τους προϊστάμενους μεγάλων δημόσιων μουσείων, εφορειών αρχαιοτήτων και γενικών διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού, στο Συμβούλιο μετέχουν, επίσης, η αρχαιολόγος Ολγα Ζαχαριάδου, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Φώτης Προβατάς και η καθηγήτρια Μουσειολογίας Αλεξάνδρα Μπούνια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT