Ενας Ολλανδός στη δίνη του δημοψηφίσματος

Ενας Ολλανδός στη δίνη του δημοψηφίσματος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Ηταν στο μέσο μιας συνέντευξης για την εφημερίδα του, την ολλανδική NRC Handesblad, όταν χτύπησε το τηλέφωνό του. «Μπορείς να φύγεις αύριο για Ελλάδα;», ρώτησε ο αρχισυντάκτης του και κάπως έτσι ο δημοσιογράφος Τομ Βένινκ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα ανέλαβε την πολιτική διάσταση του θέματος και ο 25χρονος ρεπόρτερ μιλούσε με Θεσσαλονικείς καταγράφοντας γνώμες και απόψεις με αποκορύφωμα τη μέρα του δημοψηφίσματος. «Ηξερα τις στατιστικές για την Ελλάδα. Την ανεργία που είχε φτάσει στο 25%, τα υψηλότερα ποσοστά για τους νέους, την πτώση του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια», σημειώνει ο κ. Βένινκ, καθώς περπατάμε στο κέντρο της πόλης. «Θα είμαι όμως ειλικρινής», συνεχίζει και μας λέει πως μετά από δεκάδες άρθρα, αφιερώματα και πρωτοσέλιδα της εφημερίδας του για το ελληνικό ζήτημα, είχε χάσει το δημοσιογραφικό του ενδιαφέρον για το θέμα μην μπορώντας να καταλάβει πότε η κατάσταση ήταν πραγματικά «κρίσιμη» και πότε όχι. «Οταν όμως ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα κατάλαβα ότι είχε έρθει η στιγμή.

Μου ζητήθηκε να έρθω στη Θεσσαλονίκη και έτσι μπόρεσα να καταλάβω τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ακουσα τις ιστορίες πίσω από τις στατιστικές και διαπίστωσα τι συμβαίνει στους ανθρώπους», τονίζει.

Την ημέρα του δημοψηφίσματος άρχισε να γράφει το άρθρο του εκτιμώντας, όπως μας είπε, ότι τελικά θα επικρατήσει το «Ναι» στις απόψεις των πολιτών, αλλά μόλις βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα κατάλαβε ότι χρειαζόταν να το γράψει από την αρχή. «Οταν τελείωσα έτρεξα στον Λευκό Πύργο για να δω τις αντιδράσεις των ανθρώπων. Μου έκανε εντύπωση που άκουσα στρατιωτικά τραγούδια από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν ξεκάθαρο για μένα ότι η υπομονή τους με την Ευρώπη είχε εξαντληθεί. Φαίνονταν σαν να μην πιστεύουν σ’ αυτή» μας λέει. Από τις συζητήσεις που είχε με απλούς ανθρώπους κατάλαβε, όπως λέει, ότι η κρίση έχει επιδράσει σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς τους. «Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα λιτότητας. Μετά από πέντε χρόνια κρίσης τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Θυμάμαι να συζητάω με μια νέα κοπέλα και έβλεπα πόσο θυμωμένη ήταν με την κρίση, το δημοψήφισμα, την εσωτερική πολιτική. Ο θυμός της δεν έφυγε σε όλη τη συζήτηση. Είναι κρίμα που οι Ελληνες πληρώνουν τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που άφησαν ανεξέλεγκτο το χρέος της χώρας» σημειώνει.

Πολιτικές δεσμεύσεις

Δεν γνωρίζει εάν το αποτέλεσμα θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, αλλά ξέρει, όπως λέει, ότι δεν είναι απλό για τους πολιτικούς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ν’ αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. «Για παράδειγμα η προεκλογική καμπάνια του πρωθυπουργού μας (σ.σ. Μαρκ Ρούτε) βασίστηκε στο σύνθημα “Οχι άλλα ευρώ στην Ελλάδα”, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο γι’ αυτόν να κάνει πίσω στις πολιτικές του δεσμεύσεις», σημειώνει και προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμη 17 χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα.

Ηλπιζε ότι μετά το βράδυ της Κυριακής θα επέστρεφε στην πατρίδα του για να ξεκινήσει την καλοκαιρινή του άδεια με την Ρωσίδα φίλη του, την οποία έχει να δει πέντε μήνες. Μετά το αποτέλεσμα όμως, ο αρχισυντάκτης του έκρινε ότι πρέπει να παρατείνει τη διαμονή του, τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT