Freddo politicians και tsipouro intellectuals

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ζαν: Ετσι που ήρθαν όλα άνω–κάτω στη χώρα, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Νταρκ: Βλέπω ότι η καθημερινή ουρά στα ΑΤΜ σού εμφύσησε φιλοσοφική διάθεση.

– Ναι. Σκέφτομαι ότι ένα από χρησιμότερα μαθήματα που μας έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ότι συνειδητοποιήσαμε τη ζημιά που έχει κάνει, τόσα χρόνια, στη χώρα η «gauche caviar».

– Και τι θα πει αυτό;

– Η «αριστερά του χαβιαριού», ο όρος που χρησιμοποίησε προχθές και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος στη Βουλή, στον καβγά του με την υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.

– Εννοείς όλους αυτούς που, όπως ο τέως υπουργός Οικονομικών, υποτίθεται ότι θα έδιναν και την τελευταία ρανίδα αίματος για τα συμφέροντα των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων από την ξαπλώστρα δίπλα στην πισίνα με την υπερχείλιση, φορώντας μάλιστα το στενό μαύρο μαγιό που διαγράφει το σμιλεμένο τους κορμί;

– Οχι μόνον. Στην ίδια συνομοταξία ανήκουν επίσης Ελληνες διανοούμενοι, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι, άνθρωποι με «πνευματικό ανάστημα» που έκαναν το ίδιο από το μετερίζι των καφέ στην πλατεία Κολωνακίου πίνοντας εσπρέσο και ξινό νερό με μια φέτα λεμόνι. Σαν να βάζεις στο σέικερ λίγο από Μάη του ’68 μαζί με Μαρξ, Αλτουσέρ, Τσόμσκι και πάγο, και το σερβίρεις σε ποτήρι flute σε κατάστρωμα ταχύπλοου, αρόδο έξω από τη Μύκονο.

– Κατάλαβα. Μιλάς για τους τύπους που βγάζουν το Cohiba από το στόμα για να μιλήσουν για τη «φτωχοποίηση» και που κόπτονται για τους συνταξιούχους, αλλά μπορούν να σου αραδιάσουν καμιά ντουζίνα offshores.

– Οι Αγγλοσάξονες έχουν και άλλα χαριτωμένα συνώνυμα για τους οπαδούς του Gauche Caviar. Οι Βρετανοί αποκαλούν τους πλούσιους με τις αριστερές ανησυχίες «champagne socialists» και οι Αμερικανοί, «limousine liberals».

– Ο Ζουράρις –ίσως σε μια αναλαμπή αυτοκριτικής– το συμπύκνωσε στη φράση «γκλαμουριάρικη ζητιανιά της εξουσίας».

– Και πιστεύεις ότι η πτώση του Βαρουφάκη από τους ουρανούς του lifestyle στα τάρταρα του πολιτικού εξευτελισμού θα εξαφανίσει αυτήν τη ράτσα από τη χώρα; Θεωρείς ότι ο προοδευτισμός θα γυρίσει την πλάτη στην κοσμικότητα; Εδώ στο χείλος του γκρεμού έκανε δισέλιδα για το Paris Match!

– Νομίζω ότι οι Γάλλοι, σε ένδειξη συμπαράστασης στην ένδειά μας, θα σταματήσουν για λίγο τις φωτογραφίσεις. Ως και η Vogue στάθηκε στο πλευρό μας, για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Θα κάνουν εμπάργκο στο εγχώριο chic αριστερό κατεστημένο, που ανησυχεί για την εκπομπή αερίων στον πλανήτη, δεν κοιμάται τα βράδια γιατί υπάρχει αδικία στο Θιβέτ και ο καπιταλισμός τρώει τα σωθικά της Ευρώπης…

– Το είχε πει και η Κριστίν Λαγκάρντ ότι για την ελληνική κρίση φταίνε οι ευκατάστατοι Ελληνες που δεν δείχνουν (οικονομικό) πατριωτισμό.

– Μα η Aριστερά θέλει έναν κόσμο χωρίς σύνορα. Μπορείς να έχεις κάλλιστα τα λεφτά σου στο Λιχτενστάιν και να ανησυχείς για το επίπεδο μόρφωσης, περίθαλψης και διαβίωσης στη χώρα.

– Ετσι εξηγείς την απήχηση που βρήκαν ορισμένες από τις θεωρίες του Αλέξη Τσίπρα στους δικούς μας πλούσιους;

– Είναι ωραίο να πιστεύεις στην κοινωνική ισότητα και να κάνεις διακοπές στο Γκστάαντ. Τα σαλέ δημιουργούν κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Πρέπει να μπορείς να κάνεις μια θεωρητική συζήτηση της προκοπής μπροστά στο τζάκι πίνοντας malt whisky.

– Και στην πλατεία Κολωνακίου και στη Σκουφά, για ποιο θέμα θα συζητούν τώρα οι διανοούμενοι και οι καθηγητές πανεπιστημίου;

– Μα για την άθλια πλουτοκρατία που οδήγησε τη χώρα στα νύχια των αγορών. Το κακό στη χώρα μας ήταν ότι εκτός από champagne socialists είχαμε freddo politicians και tsipouro intellectuals.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT