Πρόσωπα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός ηθοποιός Αλεξ Ρόκο (φωτ.), πιο γνωστός στο ευρύ κοινό για τη συμμετοχή του στη σειρά «Ο νονός», όπου υποδυόταν τον μαφιόζο και ιδιοκτήτη καζίνο Μόε Γκριν. Γεννημένος το 1936 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, συνελήφθη σε νεαρή ηλικία για συμμετοχή σε συμμορία η οποία είχε διαπράξει φόνο. Αφού κατάφερε να αποφύγει τη φυλακή, εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια όπου δούλεψε ως μπάρμαν, ενώ έκανε τα πρώτα του βήματα στην τηλεόραση τη δεκαετία του ’60. Το 1990 απέσπασε το βραβείο Emmy δεύτερου αντρικού ρόλου σε κωμική τηλεοπτική σειρά για την ερμηνεία του στo «The Famous Teddy Z». Ηταν πατέρας του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Μαρκ Ρόκο.

(…) Στο κάστρο του Γούινσορ στην Αγγλία, σε μια ξεχωριστή τελετή, ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Τζον Χαρτ δέχτηκε πριν από λίγες ημέρες τον τίτλο του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Να θυμίσουμε ότι ο σερ Τζον Χαρτ, γεννημένος το 1940, έχει διανύσει μια εντυπωσιακή καριέρα έξι δεκαετιών και έχει βραβευτεί πάμπολλες φορές για τις ερμηνείες του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία που τον έκανε πολύ γνωστό ήταν τo έργο «A Man for All Seasons» (1966) ενώ στην τηλεόραση σίγουρα τον θυμόμαστε ως Καλιγούλα στη σειρά «I, Claudius».

(…) Η είσοδός του στη Γαλλική Ακαδημία έδωσε λαβή για να διατυπωθούν πολλές απόψεις για τη σχέση γλώσσας, φυλετικής καταγωγής και εθνικής λογοτεχνίας. Ο 62χρονος συγγραφέας Ντανί Λαφεριέρ είναι από την Αϊτή και από το Κεμπέκ και όλα του τα έργα τα γράφει στα γαλλικά. Οπως έχει συμβεί και με άλλες περιπτώσεις (εμφατικά και στα αγγλικά με τους συγγραφείς της Κοινοπολιτείας), η γλώσσα είναι ισχυρότερη της εθνικής ή φυλετικής καταγωγής. Η λογοτεχνία είναι πάνω απ’ όλα γλώσσα και αυτό το μήνυμα έστειλε η Γαλλική Ακαδημία.

(…) Φρέσκια η είδηση: η αμερικανική έκδοση του βιβλίου της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη» είναι υποψήφια για το Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης (National Translation Awards). Καλή επιτυχία!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT