Οκτώβριος 1981, εκλογές μιας άλλης εποχής χωρίς δημοσκοπήσεις και ντιμπέιτ

Οκτώβριος 1981, εκλογές μιας άλλης εποχής χωρίς δημοσκοπήσεις και ντιμπέιτ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

«​​Η συγκέντρωση της Τετάρτης στην Κέρκυρα δεν μου άρεσε καθόλου, γιατί και ο κόσμος δεν ήταν πολύς και η ανταπόκριση ήταν χλιαρή. Οταν τελείωσε ο λόγος και πριν γυρίσουμε με το αεροπλάνο στην Αθήνα, φάγαμε η γυναίκα μου και εγώ και λίγοι Κερκυραίοι φίλοι στο ξενοδοχείο “Κορφού Παλάς”. Η συντροφιά μου ήταν κεφάτη, εγώ όμως δύσθυμος, γιατί στα μικρά μέρη καταλαβαίνει κανείς καλύτερα τι γίνεται και μπορεί να κάμει ασφαλέστερες προβλέψεις. Και οι προβλέψεις μου μετά από ό,τι είδα στην Κέρκυρα, δεν είναι καθόλου αισιόδοξες».

Αυτά σημειώνει στο προσωπικό του ημερολόγιο, λίγες ημέρες πριν από τις σημαδιακές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Καθώς το ημερολόγιο (που θα εκδοθεί δύο χρόνια αργότερα από την Ευρωεκδοτική με τον τίτλο «Ωρες Ευθύνης») διατρέχει ολόκληρη την προεκλογική περίοδο, ο σημερινός αναγνώστης ξαφνιάζεται καθώς πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε δημοσκοπήσεις που να δίνουν μια εικόνα για το προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα. Ο Γεώργιος Ράλλης, ύστερα από εκείνη την απογοητευτική συγκέντρωση της Κέρκυρας, αποφασίζει να τηλεφωνήσει στον βουλευτή Ευρυτανίας Χρυσόστομο Καραπιπέρη, καθώς εμπιστεύεται το αισθητήριό του. «Τον βρήκα στο Καρπενήσι, όπου είχε πριν από λίγο επιστρέψει από τριήμερη περιοδεία και όσα μου είπε δεν με καθησύχασαν καθόλου».

Ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Νικολακόπουλος επισημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις με τη μορφή που τις γνωρίζουμε σήμερα αρχίζουν και παίρνουν πρωταγωνιστική θέση στην ελληνική πολιτική ζωή μετά το 1989. «Η γενικευμένη δυσπιστία ως προς τη δυνατότητα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων να διαγνώσουν το τελικό αποτέλεσμα εξακολουθούσε να αποτελεί τον γενικό κανόνα τόσο για τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων όσο και για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ». Και αναφέρει ως κορυφαίο παράδειγμα τις Ευρωεκλογές του 1984, όταν τα αποτελέσματα των προεκλογικών ερευνών, δημοσιευμένων και μη, αγνοήθηκαν επιδεικτικά τόσο από τα δύο μεγάλα κόμματα όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας («Ανάπτυξη των πολιτικών δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα»).

Το βράδυ των εκλογών που θα αναδείξουν πανηγυρικά το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα με 48% (η Ν.Δ. έλαβε το 35% των ψήφων) ο Γεώργιος Ράλλης απομονώνεται και προσπαθεί να ξεχαστεί με ένα βιβλίο.

«Γρήγορα όμως κατάλαβα ότι ο νους μου έτρεχε αλλού και κλείνοντας το βιβλίο έμεινα μόνος με τις σκέψεις μου. Οσο κι αν πρόβλεπα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα ήταν ευχάριστο, ποτέ δεν περίμενα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξεπερνούσε το 42 με 43% και είχα την ελπίδα πως θα ήμαστε στο 40% περίπου. Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν μια πολύ δυσάρεστη για μένα έκπληξη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT