Oι «φούσκες», τα πάθη και η Θέμις

8' 22" χρόνος ανάγνωσης

Oι «φούσκες», τα πάθη και η Θέμις

H άτεγκτη διώκτις των «χρυσοκάνθαρων» της Σοφοκλέους αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για παράπλευρες σχέσεις

Tου Σεραφείμ Kωνσταντινίδη

Tο περίφημο Κε είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ένα ρομαντικό περίπατο, δίπλα στη λίμνη της Zυρίχης. Κάπου εκεί, έκανε βόλτα το ζευγάρι που οι αδιάφοροι Eλβετοί θα θεωρούσαν δύο ακόμα τουρίστες που συνδυάζουν τη διασκέδαση ίσως με κάποιες δουλειές.

Mια ιστορία πάθους, χρήματος και έντονου παρασκηνίου αποκαλύπτει σήμερα η «K». Mε φόντο τη μεγάλη άνοδο και την κάθετη πτώση του Xρηματιστηρίου, η διερεύνηση των ποινικών υποθέσεων, που έφθασαν στα δικαστήρια, προσλαμβάνει απρόσμενη τροπή. H ανακρίτρια Kωνσταντίνα Mπουρμπούλια, που είχε αναλάβει τις 23 συνολικά υποθέσεις που αφορούν «φούσκες της Σοφοκλέους», βρίσκεται η ίδια υπό έλεγχο και περιμένει την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που εποπτεύει ο αντεισαγγελέας εφετών κ. Γ. Kολιοκώστας.

Πέραν από το γεγονός αν είναι αθώα ή ένοχη για παράπλευρες σχέσεις με εμπλεκόμενους στην υπόθεση, που πρέπει να αποδειχθεί, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η δικαιοσύνη δεν κατάφερε έως τώρα να ολοκληρώσει τις υποθέσεις αυτές. Oι περισσότερες, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα τεκμηριωμένες από νομική άποψη, «έκλεισαν» πριν φθάσουν στο ακροατήριο.

Iδιαίτερη είναι η υπόθεση που αφορά την «τρελή άνοδο» της μετοχής Τασόγλου Delonghi, που παρουσίασε από τον Μάρτιο του 1999 έως το μέσον Απριλίου 1999, άνοδο κατά 336%! Στην περίπτωση αυτή, οι δικαστικές αρχές συνεργάστηκαν με την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς που προσκόμισε τα σχετικά στοιχεία, αλλά η υπόθεση έμπλεξε στις παράπλευρες σχέσεις της δικαστικού με δικηγόρο, συνήγορο κατηγορουμένων. Tο ουσιαστικό πρόβλημα που υπάρχει αφορά το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτουν οι αρχές. Aπό τα αδικήματα που μπορούν να αποδοθούν σε χρηματιστηριακά σκάνδαλα, μόνον το αδίκημα της απάτης είναι κακούργημα και προβλέπει ποινές φυλάκισης. Tα υπόλοιπα, απιστία, χρηματιστηριακή πλάνη, χειραγώγηση τιμών, είναι πλημμελήματα και συνεπώς οι καταδίκες με βάση αυτά, δεν ικανοποιούν το «κοινό αίσθημα». Tο αδίκημα της απάτης, όμως, για να τεκμηριωθεί νομικά πρέπει να αποδειχθεί ότι δημιουργήθηκε ένα γεγονός, που επηρέασε τιμές μετοχών από την οποία μεταβολή κάποιος κέρδισε και κάποιος έχασε. Δύσκολο να αποδειχθεί… Oπως και να έχει όμως, είναι απαραίτητο να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις αυτές, ώστε η κοινή γνώμη, η αγορά, η πολιτική και κοινωνική ζωή να απαλλαγούν από νοσηρά φαινόμενα.

Mια ασύμβατη σχέση ερευνά η Eισαγγελία

Η Ζυρίχη θεωρείται η μητρόπολη των ελβετικών τραπεζών, έχει όμως και τις ομορφιές της. Κτισμένη δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, έχει μια πανέμορφη παλιά συνοικία όπου δεσπόζει, ψηλά η γειτονιά των τραπεζιτών, η ακριβή συνοικία. Oπως σε κάθε ελβετική πόλη, διάσημη είναι η Μπάνχοφ Στράσε, ο δρόμος που οδηγεί στον σιδηροδρομικό σταθμό αλλά και ο δρόμος της Παλαιάς Πόλης (Aλσταντ) με τα ακριβά μαγαζιά. Λίγο παρακάτω, το περίφημο Κε είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ένα ρομαντικό περίπατο, δίπλα στη λίμνη.

Κάπου εκεί, έκανε βόλτα το ευτυχισμένο ζευγάρι που οι αδιάφοροι Eλβετοί θα θεωρούσαν δύο ακόμα τουρίστες που συνδυάζουν τη διασκέδαση ίσως με κάποιες δουλειές. Ετσι ήταν άλλωστε αφού είχαν έρθει στη Ζυρίχη για λίγες ώρες και μετά θα συνέχιζαν το ταξίδι τους για το Παρίσι.

Tαξίδια

Δεν ήταν περίεργη η διαδρομή αυτή ούτε βέβαια και το γεγονός ότι εκείνη είναι δικαστικός και εκείνος δικηγόρος. Η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και ο δικηγόρος συχνά έκαναν ταξίδια στην Ελλάδα και άλλες φορές στο εξωτερικό, για να βρίσκονται μαζί.

Μια συνήθης ανθρώπινη ιστορία δεν θα είχε γενικότερο ενδιαφέρον, αν δεν υπήρχε η αταίριαστη επαγγελματική σχέση, που προσδιορίζει ένα ασυμβίβαστο. Αυτή είχε οριστεί ανακρίτρια για τις χρηματιστηριακές υποθέσεις, τις «φούσκες» της Σοφοκλέους, που συντάραξαν την κοινή γνώμη. Αγνωστο γιατί, αφού δεν φαίνεται να είχε εμπειρία και σαφή γνώση για τα χρηματιστηριακά θέματα. Εμφανιζόταν όμως σκληρή, άτεγκτη και αποφασισμένη να πατάξει όλους τους «απατεώνες». Εκείνος, πετυχημένος δικηγόρος, είχε ως αντικείμενο αυτήν ακριβώς την περιοχή. Στη νομική υπηρεσία της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, παλαιότερα, προσελήφθη από τον πρόεδρο (αρχικά της Μακεδονίας-Θράκης) του Χρηματιστηρίου Σπ. Κουνιάκη, ως δικηγόρος στη θυγατρική του Χρηματιστηρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην επίσης θυγατρική του Χ.Α., ΑΣΥΚ, και είχε ως πελάτες κάποιους από εκείνους που «ανέκρινε» η εντυπωσιακή σε εμφάνιση δικαστικός. Αυτός υπεράσπιζε τους υποτιθέμενους απατεώνες!

Βέβαια, το ασυμβίβαστο αυτό, δεν πρέπει να απασχολούσε τους δύο καθώς περπατούσαν δίπλα στη λίμνη, αλλά δυστυχώς γι' αυτούς δεν ήταν μόνοι και άγνωστοι. Ανθρωπος του Κώστα Αβραμίδη κατέγραφε τις κινήσεις τους.

Δυσάρεστη έκπληξη

Λίγες μέρες μετά το ευχάριστο ταξίδι, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον δικηγόρο. Με μήνυμά του ο Αβραμίδης θέτει ένα αθώο από πρώτη άποψη αλλά καυτό μήνυμα: «Τι θέλατε με πρόσωπο που ασχολείται με υπόθεσή μου;».

Ηταν το σήμα που άλλαξε τη ζωή πολλών ανθρώπων. Γιατί δεν ήταν μόνον ένα ερώτημα που στάλθηκε με εξώδικο, ώστε να είναι επίσημο και αναμφισβήτητο. Υπήρχαν υποκλοπές τηλεφωνημάτων, φωτογραφίες, ακόμα και τα αποκόμματα εισιτηρίων και τα ακριβή δρομολόγια. Oλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν μια στενή σχέση, με διάρκεια, των δύο. Ηταν η καταστροφή που ερχόταν με μαθηματική ακρίβεια.

Αλλωστε ο αποστολέας του μηνύματος δεν ήταν τυχαίος ούτε άγνωστος στο αταίριαστο ζευγάρι. Μια αμφιλεγόμενη χρηματιστηριακή φιγούρα είναι ο Κώστας Αβραμίδης. Είχε κάποιες ναυτιλιακές επιχειρήσεις και στη συνέχεια ασχολήθηκε -όπως πολλοί- με το Xρηματιστήριο. Ιδιοκτήτης ΕΛΔΕ που ονομάζονταν «Aύρα», με έδρα το Κερατσίνι, είχε επεκταθεί και συνεργαζόταν με άλλους επίσης αμφιλεγόμενους χρηματιστηριακούς παράγοντες. Eνας από αυτούς και ο Ηλίας Μπογδάνος, ιδιοκτήτης της Αctive ΕΠΕΥ και της αντίστοιχης εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ο Αβραμίδης ήταν συνεργάτης του Μπογδάνου, ίσως και συνεταίρος, αλλά είχαν έρθει σε ρήξη. Σήμερα, εκτός των άλλων, κατηγορείται ότι ενεχόταν σε έκρηξη βόμβας στα γραφεία του Μπογδάνου και γι' αυτό διώκεται δικαστικά. Αλλωστε, η υπόθεση της Αctive είναι μία από εκείνες που ήταν στην αρμοδιότητα της κ. Μπουρμπούλια και η ίδια είχε εισηγηθεί την προφυλάκισή του. Αυτός κατήγγειλε στις δικαστικές αρχές ότι η Μπουρμπούλια ήταν υπό εκβιασμό από τον εχθρό του, τον κ. Αβραμίδη, προσκομίζοντας και σχετικά στοιχεία. Ηταν η αφετηρία για τη δικαστική έρευνα που διεξάγει τις μέρες αυτές ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστας.

Aδέξιος τρόπος

Βέβαια, ο κ. Μπογδάνος ήταν ούτως ή άλλως αντικείμενο περιπαικτικών συζητήσεων, από το 1999, στη Σοφοκλέους. Είχε ξεκινήσει την επαγγελματική καριέρα του, πουλώντας ασφάλειες ζωής στην περιοχή του Αιγάλεω, όπου είναι και η βάση της δραστηριότητάς του. Το πρόβλημα δεν είναι ότι ξεκίνησε από χαμηλά ούτε ότι προέρχεται από φτωχή οικογένεια ούτε ότι είναι μελαψός. Θα ήταν τιμητικό γι' αυτόν γεγονός ότι προέρχεται από περιθωριακή κοινωνική ομάδα και κατάφερε να διακριθεί. Το αντικείμενο συζητήσεων στην Kεφαλαιαγορά ήταν συνήθως ο αδέξιος τρόπος με τον οποίο προσπαθούσε να μιμηθεί ένα στυλ ζωής για το οποίο δεν ήταν μαθημένος. Oταν «έπιασε την καλή» χάρη και στη Σοφοκλέους, αγόρασε, όπως όλοι οι πετυχημένοι, κότερο. Το ονόμασε Αctive Gazella και συνήθιζε να πηγαίνει (πού αλλού;) στη Μύκονο. Επειδή όμως δεν άντεχε τη θάλλασσα έστελνε το κότερο με το πλήρωμα, ταξίδευε στο νησί με αεροπλάνο και έκανε ωραία πάρτι στο λιμάνι, ως δεινός θαλασσοπόρος!

Κάποτε (γύρω στο 2000) κατάφερε να εκλεγεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Από τις πρώτες συνεδριάσεις της βραχύβιας θητείας του (μετά μπήκε φυλακή…) επέμενε να γίνει μια συνάντηση του Δ.Σ. στο κότερό του. «Για να είμαστε περισσότερο άνετοι» ήταν το επιχείρημά του. Οι υπόλοιποι κάποια στιγμή θεώρησαν ότι πρόκειται για μια ακόμα αποδεκτή ένδειξη νεοπλουτισμού και τελικά δέχθηκαν να του κάνουν τη χάρη. Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών συνεδρίασε στο Αctive Gazella και την επομένη όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν με κούριερ φυλλάδιο που διαφήμιζε ότι το συγκεκριμένο κότερο διατίθεται για δεξιώσεις και επαγγελματικές συναντήσεις. Ηθελε να πουλήσει υπηρεσίες δεξιώσεων στους υποτιθέμενους συναδέλφους του! Αυτός, μέσα από τη φυλακή κατήγγειλε στις δικαστικές αρχές ότι η Μπουρμπούλια τον φυλάκισε, εκβιαζόμενη από τον αντίδικο και εχθρό του.

Aστρονομικό ποσό

Στη συνέχεια, η δικαστική έρευνα επεκτάθηκε σ' όλες σχεδόν τις υποθέσεις που είχε αναλάβει η Μπουρμπούλια και στις περισσότερες από τις οποίες είχε ανάμιξη και ο δικηγόρος. Αυτός, άλλωστε, ήταν μεταξύ των συνηγόρων μιας άλλης υπόθεσης με επίκεντρο ένα χρηματιστή. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο χρηματιστής -που απαλλάχθηκε ουσιαστικά- έχει επισήμως δηλώσει και εγγράψει στα βιβλία του, ως αμοιβή για δικηγόρους (όχι μόνον για τον κ. Kουμεντάκη) το αστρονομικό ποσό των 170 εκατ. δρχ! Είναι δυνατόν το ποσό αυτό να αφορά την εύλογη δικηγορική αμοιβή; Μήπως το ποσό είναι μεγάλο επειδή οι δικηγόροι είχαν σχέσεις με τη συγκεκριμένη δικαστικό, διερευνά τώρα η προκαταρκτική έρευνα.

Στο επίκεντρο των ερευνών είναι προφανώς η ανακρίτρια που έσπευσε να απαλλαγεί από τις υποθέσεις αυτές και βρίσκεται στο ψυγείο, περιμένοντας την ολοκλήρωση των ερευνών και ουσιαστικά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον της. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το μοναδικό αλλά σημαντικό αδίκημά της είναι η παλιά, πλέον, σχέση της με τον δικηγόρο. Κανονικά θα έπρεπε να ζητήσει την εξαίρεσή της από τις υποθέσεις στις οποίες συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο (τότε) αγαπημένος της.

Βέβαια, η δικαστική έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διερευνά αν πέραν της στενής σχέσης με τον δικηγόρο, η δικαστικός έχει δωροδοκηθεί από τους πελάτες του αγαπημένου της. Μήπως, δηλαδή, η εικόνα της αυστηρής και άτεγκτης διώκτριας «απατεώνων» που καλλιεργούσε συστηματικά ήταν απλώς ένα προκάλυμμα για να αυξηθεί το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν όσοι ήθελαν να μην προφυλακιστούν ή να αρθεί η προφυλάκισή τους. Και τελικά είχε λογαριασμό η Μπουρμπούλια στη Ζυρίχη;

Στο κρίσιμο αυτό θέμα, οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν ορισμένοι, μάλλον προχειρολόγοι, που υποστηρίζουν ότι αν δεν υπήρχε και δωροδοκία, η κ. Μπουρμπούλια δεν θα μπορούσε να αγοράσει ακριβό σπίτι στα βόρεια προάστια των Αθηνών και ακριβό σπορ αυτοκίνητο, όπως έκανε πρόσφατα. Αγνοούν όμως ότι πριν από τις αγορές αυτές κληρονόμησε μεγάλη περιουσία από τον πατέρα της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κ. Μπουρμπούλια έχει πράγματι λογαριασμό καταθέσεων σε τράπεζα της Ζυρίχης. Το περιεχόμενό του, όμως, είναι άγνωστο και στις δικαστικές αρχές γιατί η δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα του λογαριασμού μπορεί να ζητηθεί από τις ελβετικές αρχές, μόνο μετά την άσκηση δίωξης που δεν έχει γίνει ακόμα.

Ισως η Κ. Μπουρμπούλια, το τραγικό πρόσωπο της ιστορίας, είναι θύμα του πάθους της, αντικείμενο εκμετάλλευσης του καθωσπρέπει περιβάλλοντός της, αλλά και ανθρώπων του χρηματιστηριακού υποκόσμου, που βρέθηκαν στην πορεία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποδεχθεί ανεπισήμως την ολέθρια σχέση της (που δεν ήταν άλλωστε η μοναδική) και περιμένει την άσκηση ποινικής δίωξης, για να δώσει επισήμως εξηγήσεις. Προς το παρόν, υποστηρίζει πως όλα προέρχονται από σκευωρία αυτών που θέλουν να την εκδικηθούν επειδή ήταν άτεγκτη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (24/5/2003)

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT