Ο μάγος της αρχιτεκτονικής εικόνας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

«Artist until Ι find a real job». Αυτό είναι το μότο του Κωνσταντίνου Κουδούνη: «καλλιτέχνης μέχρι να βρω μια πραγματική δουλειά». Ενας χαριτωμένος τρόπος, υποθέτω, για να μας πει ότι κάνει κάτι που αγαπάει πολύ, κάτι που (ανέλπιστα ίσως) του επιτρέπει να ζει από αυτό.

Μέχρι λοιπόν να πιάσει μια «κανονική» δουλειά, ο 31χρονος τελειόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μάστερ στον Αρχιτεκτονικό Φωτορεαλισμό από το State οf Art Academy της Βενετίας είναι ήδη «όνομα» στον χώρο του, με πελάτες αρχιτεκτονικά γραφεία που σε όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς προκαλούν ίλιγγο: Foster and Partners, Fuksas, Gensler, BIG, Heatherwick, HENN, Aedas, Arup, PLP, BDP κ.ά.

Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τι ακριβώς κάνει ο Κωνσταντίνος Κουδούνης, θα πούμε ότι συνεργάζεται με αρχιτεκτονικά γραφεία στην παραγωγή φωτορεαλιστικών απεικονίσεων, δηλαδή στην απόδοση ενός project που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, με στόχο να δημιουργεί εικόνες που αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες, δημιουργούν σενάρια και υπόσχονται εμπειρίες σε κτίρια που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί. Επομένως, δεν πρόκειται για απλές μακέτες ή renderings, αλλά για ολόκληρους «κόσμους», που προσπαθούν να μεταδώσουν την αίσθηση ενός νέου κτιρίου ή μιας σύνθετης αστικής παρέμβασης πριν πραγματοποιηθούν.

Τον ρωτάω πώς γίνεται κανείς architectural visual artist και πώς φτάνει στο σημείο να συνεργάζεται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο. «Η ανάγκη ενός δημιουργού να ενσωματώσει την ψηφιακή τεχνολογία στην αρχιτεκτονική ή και το αντίθετο, δημιουργώντας έργο στο οποίο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του αρχιτέκτονα, του φωτογράφου, του σκηνοθέτη και του ζωγράφου. Συστατικά ικανά να δημιουργήσουν όραμα. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση δεν έγκειται στην κλίμακα του γραφείου και του πρότζεκτ, αλλά στην εμπιστοσύνη και στην ελευθερία που ο αρχιτέκτονας δίνει στον visual artist να κάνει το πρότζεκτ δικό του».

Ποιο είναι το ζητούμενο για τον ίδιο; Να προϊδεάσει το κοινό για το έργο ή να αυξήσει την αδημονία; «Στόχος είναι να αποτυπώσεις μια “άχτιστη” αρχιτεκτονική με βάση το όραμα του αρχιτέκτονα μέσα από τα δικά σου “μάτια”. Το όραμα δεν αποτελεί αποτύπωση της αλήθειας. Στόχος δεν είναι ο απόλυτος ρεαλισμός ή η απόλυτη ελευθερία του δέκτη να φανταστεί ό,τι θέλει. Στόχος είναι η αποτύπωση του οράματος».

Υστερα από μια πολύ δημιουργική περίοδο στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος Κουδούνης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και δουλεύει με διάφορους πελάτες από όλο τον κόσμο και όποτε χρειάζεται ταξιδεύει για διάφορα meetings με τους πελάτες του. Αλήθεια, στην Ελλάδα υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης αυτού που κάνει; Υπάρχουν τα γραφεία για να υποστηρίξουν τόσο απαιτητικές δουλειές; Ο Κωσταντίνος Κουδούνης πιστεύει ότι ο architectural visualisation artist είναι από τα πιο χρήσιμα μέλη μιας αρχιτεκτονικής ομάδας και ίσως ένας από τους τελευταίους που θα αποχωριστεί κάποιος αρχιτέκτονας από δίπλα του. Είναι αυτός που αποτυπώνει οποιαδήποτε σκέψη του αρχιτέκτονα ή μπορεί μια εικόνα του να γεννήσει την κεντρική ιδέα ενός πρότζεκτ. Νομίζω πως τα περισσότερα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα “επενδύουν” στη δύναμη της εικόνας. Είτε για να κερδίσουν έναν διαγωνισμό είτε για να κερδίσουν ένα πρότζεκτ. Ετσι, πλέον όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες, κυρίως η νέα γενιά, αναζητούν καλά visuals».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT