Βλέπω ένα ακριβό αυτοκίνητο να διασχίζει τον δρόμο που έρχεται από την Ακρόπολη και να σταματά. Είναι εκείνος, στη θέση του συνοδηγού. Κατεβαίνει φρέσκος, ντυμένος στην τρίχα, με «ακίνδυνα» χρώματα – σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο. Το ακαδημαϊκό τέταρτο έχει γίνει μισάωρο, ωστόσο χαλάλι. Από Δευτέρα σε Δευτέρα πήγαινε τον ορισμό του ραντεβού μας, λόγω των υποχρεώσεών του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι ίσως αναβάλει πάλι ένα Γεύμα με την «Κ».
Ο Γιώργος Πατούλης επέλεξε να γευματίσουμε στο ψητοπωλείο «Ακρόπολις», δίπλα σε ένα μικρό σούπερ μάρκετ διευρυμένου ωραρίου. Ευγενής, ελέγχει απέξω τον χώρο, χαιρετά τους δύο πελάτες που τρώνε στα όρθια σουβλάκια και προχωρά προς το τραπέζι. Στην παραγγελία αποδείχθηκε γνώστης του καλού κρέατος, καθώς επέλεξε παϊδάκια από προβατίνα.
Εκπέμπει άνεση – εύλογη άνεση, ίσως και μελετημένη, μετά τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση και σε εκλεγμένες θέσεις συλλόγων, όπως ο Ιατρικός Αθηνών, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Γιατρός, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στα Πετράλωνα, έχει ξεκινήσει από μια λαϊκή οικογένεια και μετά τις κερδισμένες μάχες στους Δήμους της Πεύκης και του Αμαρουσίου, τώρα δηλώνει έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων στις επόμενες εκλογές. «Να γίνει η Αθήνα πρωτεύουσα ιδεών και πολιτισμού της Ευρώπης» λέει πως ονειρεύεται, ενώ για τους επικριτές του, στέλνει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες λέγοντας: «Πρέπει να έχουν ήλιο στην πολιτική οι πορφυρογέννητοι αλλά και τα παιδιά της κυρά Πόπης» – έτσι λένε τη μητέρα του.
Στη συζήτηση κάποιες φορές περνά στο πρώτο πληθυντικό, ίσως για να τονίσει την ομαδικότητά του και το εύρος της στήριξης των θέσεών του. Μιλά για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή ενώ ξεχωρίζει και την προσωπικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, επιμένει αυτοδιοικητικά, προς το παρόν τουλάχιστον. «Την εμπειρία που έχω αποκτήσει στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία 20 χρόνια, θέλω να την αξιοποιήσω στην πόλη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Μέσα από τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό, μέσα από τους όμορφους, καλλιεργημένους και χαμογελαστούς ανθρώπους, η Αθήνα μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της πόλης. Πάντα ήμασταν αυτοδιοικητικοί και τώρα θέλουμε να δώσουμε λάμψη στην Αθήνα».
– Γιατί χρησιμοποιείτε πρώτο πληθυντικό;
– Εννοώ, εμείς οι πολίτες. Είμαι ενεργός πολίτης. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον Ομιλο Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά».
– Δεν είναι καλός δήμαρχος ο Γιώργος Καμίνης;
– Ο κ. Καμίνης είχε και έχει όραμα αλλά όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα, το οποίο για να έλθει θέλει εμπειρία και πράξεις. Η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση δεν έρχεται τυχαία, απαιτεί αγάπη στα του δήμου. Αλλά για να αγαπήσεις κάτι πρέπει να το ξέρεις, να είσαι κοντά στο πρόβλημα και στη λύση του.
– Πώς φαντάζεστε τον καλό δήμαρχο Αθηναίων;
– Η Αθήνα πρέπει να έχει δώδεκα μήνες τον χρόνο τουρισμό, δώδεκα μήνες ανάπτυξη. Ο δήμαρχος Αθηναίων οφείλει να αναγκάσει την κεντρική διοίκηση να επιτρέψει περισσότερη αυτοδιοίκηση. Εχουμε τέτοια παρατεταμένη κρίση στη χώρα, διότι δεν έχουμε αποκεντρωμένο κράτος, ώστε κάθε πολίτης να αποφασίζει για τον τόπο του. Αποκέντρωση και επιχειρήσεις έλειψαν στην Ελλάδα και ήλθε η παρακμή, την οποία πλέον συνηθίσαμε. Τώρα έπρεπε να είμαστε όπως οι Ελβετοί επί 3.
– Ωστόσο, πρώτοι στη διαφθορά είναι οι δήμοι. Δεν σας προβληματίζει αυτό;
– Η μεγάλη τέχνη των κυβερνήσεων είναι να δημιουργούν την εντύπωση ότι οι ηθικοί πολιτικοί βρίσκονται στις κεντρικές κυβερνήσεις. Δεν είδα το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να βάλλει κατά υπουργών. Γιατί; Αλήθεια, αναρωτηθήκαμε γιατί υπάρχει η ασυλία βουλευτών και υπουργών; Ποιος ελέγχει τις πράξεις τους; Στη Σουηδία κάθε απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εκτελεστέα την άλλη ημέρα. Εδώ ποιος ελέγχει κάθε απόφαση, προκαλώντας καθυστερήσεις; Η αναποτελεσματικότητα δημιουργείται από την κεντρική διοίκηση και τη νομοθετική εξουσία που ενδιαφέρεται μόνο για το κομματικό συμφέρον. Εκείνοι φτιάχνουν τους κομματικούς στρατούς.
– Για τον Δήμο Αθηναίων θα ζητήσετε χρίσμα από κάποιο κόμμα;
– Εμείς κατεβαίνουμε ως αυτοδιοικητικοί. Εως τώρα στην Αθήνα οι περισσότεροι δήμαρχοι προτάθηκαν από κόμματα λόγω κομματικών ισορροπιών και όχι για να δημιουργήσουν το brand name, που χρειάζεται η Αθήνα.
– Δεν θα ζητήσετε κομματικό χρίσμα; Σας κατατάσσουν στη Δεξιά.
– Δεν έχω καταλάβει τι εννοούμε λέγοντας Δεξιά – Αριστερά στην πολιτική. Τα όρια βγήκαν για να εξυπηρετήσουν τις κομματικές προσπάθειες εξουσίας. Εάν θα δείτε τι λένε τα κόμματα, είναι σχεδόν τα ίδια, στην αξιοσύνη υπάρχει η διαφορά. Τη στήριξη θέλω να την πάρω από τους πολίτες.
– Δήμος, θέσεις σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς συλλόγους. Πώς τα καταφέρνετε;
– Θεωρώ ότι κάνω τα μισά από αυτά που μπορώ. Με τους συνεργάτες μου προσφέρουμε μέσα από τον ρόλο που μας ανατίθεται. Εχουμε κάνει έργο στον δήμο και στον ιατρικό σύλλογο, με την Αρχιεπισκοπή και το πρόγραμμα «Ολοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ. Σημαντικό έργο με μηδενικό κόστος, εκεί όπου το κράτος αδυνατούσε.
Ο «Eλληνας Ντόναλντ Τραμπ», ο Βενιζέλος, ο Σιράκ και ο Πούτιν
Παρατηρώ τον Γιώργο Πατούλη κάθε φορά που ο Νίκος Κοκκαλιάς, ο εξαίρετος φωτογράφος, αρχίζει τις «λήψεις». Είναι εξοικειωμένος με τον φακό, ενώ κάποιες στιγμές μοιάζει να παίζει και μαζί του σηκώνοντας με εκφραστικότητα το χέρι του για να δώσει ένταση στον λόγο του.
– Σας χαρακτήρισαν «ο Eλληνας Ντόναλντ Τραμπ».
– Γελάω που το ακούω. Το ότι με κάλεσε πρόσφατα ο Τραμπ, οφείλεται στη φιλία που έχω με την ομογένεια. Κάτι που πιστεύω ότι είναι δύναμη και παρακαταθήκη για να δούμε την άλλη Ελλάδα. Δεν έχω βίλα, κότερο, ελικόπτερο. Δεν είμαστε από κομματικό σωλήνα, για κάποιους είμαστε απρόβλεπτοι και μη ελέγξιμοι. Προφανώς, επειδή εμείς δεν είμαστε πορφυρογέννητοι και δεν έχουμε κάποιον να μας στηρίζει, θέλουν να βρουν κάτι να μας επικρίνουν. Είναι αποτυχημένη συνταγή.
– Σας επικρίνουν και για κακό γούστο και κυρίως μετά την ανάρτηση στο Διαδίκτυο μιας φωτογραφίας την Πρωτοχρονιά του 2016, με τη μητέρα σας στο σπίτι σας.
– Τι είναι η περιβόητη χριστουγεννιάτικη φωτογραφία; Τη βάλαμε θέλοντας να ευχηθούμε χρόνια πολλά στους χιλιάδες φίλους μας. Το σπίτι μας έτσι ήταν, έτσι είναι. Τι σχέση έχει αυτό, η μπογιά μιας καρέκλας με το να με συγκρίνουν με τον Τραμπ; Ποιο είναι το αμάρτημά μας; Ας μας κρίνουν για τις πράξεις μας, το έργο μας. Εάν η κριτική γίνεται μέσα από ένα αριστοφανικό πρίσμα, είναι αποδεκτή. Ωστόσο, στενοχωρήθηκα για το μπούλινγκ που δέχθηκαν μετά την κριτική το παιδί μου και η αγωνίστρια η μάνα μου, η κυρά Πόπη.
– Πείτε μου για εκείνη.
– Η μητέρα μου διατηρούσε εμπορικό κατάστημα και πάντα είναι δίπλα μου. Στα Πετράλωνα όταν άνοιξα το ιατρείο μου, γραμματέας ήταν η μάνα μου. Ποια μάνα δεν κάνει θυσίες για το παιδί της;
– Ποιοι πολιτικοί σάς εμπνέουν;
– Για να σε εκφράζει ένας πολιτικός πρέπει να ξέρεις πού γεννήθηκε, τι παραγωγή πολιτικής έκανε, το έργο του, το όραμά του. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε μία σοβαρή πολιτική μορφή για το γίγνεσθαι της Ελλάδας. Ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στην ΕΟΚ και μας θωράκισε ως χώρα στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης. Δεν θα μιλήσω για σύγχρονους πολιτικούς, γιατί ίσως αδικήσω κάποιους.
– Στο εξωτερικό;
– Εκτιμώ τον Ζαν Σιράκ και τον Ματέο Ρέντσι γιατί ξεκίνησαν από την αυτοδιοίκηση, γνώριζαν τι θα πει αποκέντρωση. Μια πολύ σοβαρή, στιβαρή πολιτική φυσιογνωμία είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πήρε μια εκπορνευμένη χώρα, η οποία σήμερα φαντάζει μια χώρα που κάθε μέρα δυναμώνει, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχουν αδικίες.
– Εσείς θα θέλατε να περάσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;
– Από το 2000 θα μπορούσα να πάω για βουλευτής. Δεν με ενδιαφέρει ο βουλευτής που σηκώνει το χέρι του απλώς και δεν έχει καμία βούληση.
– Σας εύχομαι τότε τα καλύτερα, ευχαριστώ πολύ.
– Επίσης, σας ευχαριστώ πολύ.
Γούστα και πράξεις
«Με τη Μαρίνα γνωριστήκαμε όταν εκείνη ήταν 18-19 ετών, στην Πάρο. Hταν πρωτοετής στη σχολή και εγώ τελείωνα. Eνα τυχαίο γεγονός μας έφερε κοντά. Εκτοτε είμαστε μαζί, παντρευτήκαμε μικροί, είναι η γυναίκα της ζωής μου και συγχρόνως είναι μια εξαίρετη επιστήμων» λέει ο Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για τη σύζυγό του Μαρίνα, η οποία είναι φιλόλογος σε Λύκειο της Αττικής και έχει εκλεγεί δημοτική σύμβουλος, πρώτη σε ψήφους μάλιστα, στον Δήμο Πεύκης. «Eνα πράγμα που σέβομαι στη Μαρίνα είναι ότι είναι πιο ζαμανφού από εμένα. Θα κάνει αυτό που της αρέσει, χωρίς να ενδιαφέρεται γι’ αυτό που θα πει ο διπλανός της», προσθέτει.
Οσο για τα αρνητικά σχόλια που γίνονται για το γούστο της συζύγου του, είναι απόλυτος: «Το γούστο δεν κρίνει τους ανθρώπους. Οι πράξεις είναι το ωφέλιμο. Σεβόμαστε τη δύναμη και τη δυνατότητα που έχει να εκφράζεται μέσα από το γούστο της. Αλλωστε, περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα».
Η συνάντηση
Επέλεξε να γευματίσουμε σε «μια γειτονιά που έκανα βόλτες παιδί», στο ψητοπωλείο «Ακρόπολις» στην οδό Καρυατιδών 15, ένα μικρό, κομψό εστιατόριο κάτω από το Ηρώδειο, που έχει ανοίξει πρόσφατα. Ο κ. Πατούλης το είχε ήδη επισκεφθεί.
Ετσι, γνώριζε τα νέα παιδιά που το λειτουργούν και δέχθηκε ορεξάτως την πρόταση για σαλάτα του Καίσαρα και για συκώτι.
Οταν στο τραπέζι έπεσε η προτροπή για παϊδάκια, είπε αποφασιστικά «φέρε», μόνο όταν πήρε τη διαβεβαίωση ότι αυτά θα είναι από προβατίνα. «Τι γευστική ηδονή!». Συνοδεύσαμε το γεύμα με κόκκινο χύμα κρασί.
Συναίνεσα σε όλα, αποδείχθηκε ειδήμων. Ολα ήταν εξαίρετα. Εγώ, καταχρηστικά, ήπια και μια μπίρα, αυτή τη φορά με αλκοόλ. Πήρα ταξί. Επέμενε να κεράσει, αντιστάθηκα σθεναρώς. Κατόπιν επέμεινε να μάθει το ύψος του λογαριασμού. Ούτε σε αυτό έλαβε απάντηση. Ηταν 25,10 ευρώ. Απίστευτα… χωνευτικός.
Oι σταθμοί του
1981
Απόφοιτος 12ου Λυκείου Κάτω Πετραλώνων, εισαγωγή σε Ιατρική Σχολή Αθηνών.
1991
Παντρεύεται τη Μαρίνα Σταυράκη.
1997
Ανοίγει το ιατρείο του, ως ορθοπεδικός χειρουργός, στα Κάτω Πετράλωνα.
2006
Εκλέγεται δήμαρχος Αμαρουσίου.
2011
Εκλέγεται πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
2014
Εκλέγεται πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος.
2017
Εκλέγεται αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης.