Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που προκάλεσαν αίσθηση

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που προκάλεσαν αίσθηση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές και εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που άφησαν το αποτύπωμά τους το 2018, ορατό και από μη ειδικούς. Ας δούμε τις τρεις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές:

 

1. Η αρχαιότερη ζωγραφιά που έγινε από άνθρωπο.

Βρέθηκε στο σπήλαιο Μπλόμπος στη Νότια Αφρική. Η ζωγραφιά, που αποτελείται από τρεις κόκκινες γραμμές που τέμνονται από έξι ξεχωριστές γραμμές, έχει κατασκευαστεί πάνω σε ένα μικρό κομμάτι χαλαζιακής κρούστας πριν από 73.000 χρόνια και προϋπήρχε των αρχαιότερων γνωστών ζωγραφιών σε Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία και Ευρώπη τουλάχιστον κατά 30.000 χρόνια.  

2. Ενα αρχαιοελληνικό πλοίο βρέθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. 

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στην οποία είχαν μέχρι σήμερα πρόσβαση οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, το Πρόγραμμα Ενάλιας Αρχαιολογίας της Μαύρης Θάλασσας μελέτησε μία έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πυθμένα. Ετσι εντοπίστηκαν περισσότερα από 60 ναυάγια που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα π.Χ. μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Επίσης ανακαλύφθηκε ένα σκάφος από την κλασική εποχή. Στην τελευταία φάση του προγράμματος, ανακαλύφθηκε και το αρχαιότερο ολόκληρο ναυάγιο ενός ελληνικού εμπορικού πλοίου, που θυμίζει αυτά που απεικονίζονται σε αρχαιοελληνικά αγγεία όπως είναι το « Αγγείο των Σειρήνων» που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο. Το σκάφος αυτό βρέθηκε σε βάθος δύο χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Μαύρης Θάλασσας όπου δεν υπάρχει οξυγόνο. Από ένα μικρό κομμάτι του έγινε χρονολόγησή του με ραδιενεργό άνθρακα 14 και διαπιστώθηκε ότι είναι το παλαιότερο ολόκληρο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα.

 

3. Οι ερευνητές εντοπίζουν πολύτιμη μάσκα στη Σακκάρα. 

Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν της Γερμανίας ανακάλυψαν μια αργυρή μάσκα στη μούμια ενός ιερέα στη Σακκάρα της Αιγύπτου. Χρονολογείται από την περίοδο μεταξύ 664 και 404 π.Χ. Οι ερευνητές του Τίμπιγκεν μελετούν μία περιοχή με πολλά ταφικά μνημεία κάποια από τα οποία βρίσκονται σε βάθος έως τριάντα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Πάνω από έναν από αυτούς τους τάφους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα ορθογώνιο κτίριο κατασκευασμένο από τούβλα λάσπης και ασβεστολιθικά τμήματα. Φαίνεται ότι ήταν το εργαστήριο «δημιουργίας» μουμιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT