Το δίκοπο μαχαίρι της μόλυνσης κατόπιν πλήρους εμβολιασμού

Το δίκοπο μαχαίρι της μόλυνσης κατόπιν πλήρους εμβολιασμού

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην μολυνθούμε από κορωνοϊό αυτό τον χειμώνα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Όμικρον» είναι πανταχού παρούσα και ο πλανήτης έχει εξαντληθεί από τη δύσκολη μάχη κατά της Covid. Μετά από περίπου δύο χρόνια μέσα στην πανδημία, η φαινομενικά μεταδοτικότερη αλλά ηπιότερη παραλλαγή του ιού έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι να μην προσπαθούν πλέον ιδιαίτερα να αποφύγουν τη μόλυνση.

Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας “The Atlantic”, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην μολυνθούμε από κορωνοϊό αυτό τον χειμώνα:

1. Για να μην αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στα νοσοκομεία

Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είναι ήδη εξουθενωμένοι και στις ΗΠΑ είναι πολλοί αυτοί που υποβάλλουν παραίτηση. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερα τα συστήματα Υγείας, κάτι που θα επηρέαζε όχι μόνο τους ασθενείς με Covid αλλά και οποιονδήποτε χρειαστεί νοσηλεία.

2. Οι αποτελεσματικές θεραπείες δεν είναι ακόμα εδώ

«Το πολύ αποτελεσματικό χάπι της Pfizer έλαβε έγκριση από τον FDA, αλλά οι προμήθειες είναι περιορισμένες», τονίζεται στο άρθρο. «Αυτή τη στιγμή, η μόνη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που λειτουργεί κατά της Όμικρον είναι η sotrovimab, της οποίας οι προμήθειες είναι επίσης λιγοστές».

Όσο περισσότερο καιρό καταφέρουμε να παραμείνουμε ασφαλείς απέναντι στον ιό, τόσο περισσότερος χρόνος θα υπάρχει ώστε να καταστούν διαθέσιμες οι εν λόγω θεραπείες.

3. Η μόλυνση δεν εγγυάται προστασία από επαναμόλυνση 

Δεν είναι ότι απλά «κολλήσαμε και αυτό ήταν».

«Κανένας συνδυασμός εμβολίων ή παραλλαγών του ιού δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη ασφάλεια απέναντι σε νέα λοίμωξη από τον SARS-CoV-2», σημειώνεται στο άρθρο. «Η ανοσία, είτε έχει αποκτηθεί μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης, θα λειτουργεί πάντα μέχρι έναν βαθμό και όχι απόλυτα».

«Δίκοπο μαχαίρι»

Ο τριπλός εμβολιασμός και η ήπια νόσηση μέσω της Όμικρον ίσως αποδειχθούν το καλύτερο μέσο οικοδόμησης ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, μολονότι τα αντισώματα είναι κάτι δυναμικό και δεν υπάρχει η τέλεια αποτροπή ασθένειας, όπως επισημαίνουν επιστήμονες.

Επομένως η μόλυνση εμβολιασμένων ατόμων με την αντικειμενικά ηπιότερη παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μη μας στέλνει στην εντατική, αλλά δεν μας κάνει και άτρωτους. Επομένως καλό είναι να αποφύγουμε ακόμη και τώρα τη μόλυνση.

Όπως λέει ο λοιμωξιολόγος Άλι Ελεμπέντι -που επίσης έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου- και τα πέντε μέλη της οικογένειάς του αρρώστησαν ήπια γύρω στα Χριστούγεννα, επίσης όλοι εμβολιασμένοι πλήρως, και τώρα ο ίδιος δεν ανησυχεί μήπως απουσιάσει από το επόμενο ιατρικό συνέδριο (αν βεβαίως γίνει αυτό…). Ωστόσο ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος με τον κορωνοϊό.

Από μόνη της μια μόλυνση με στέλεχος του κορωνοϊού δεν αρκεί για μεσοπρόθεσμη ανοσία. Σε συνδυασμό με εμβόλια όμως, η προστασία είναι ουσιαστική και μακροχρόνια, σύμφωνα με την ερευνήτρια εμβολία Άι-Ρις Γιονεκούρα Κόλιερ στη Βοστώνη. Πρόκειται για αυτό που ο Σέιν Κρότι, του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Λα Τζόλα στην Καλιφόρνια αποκαλεί «υβριδική ανοσία», που εκπαιδεύει τον οργανισμό να θυμάται την παλαιότερη αντίδρασή του στον ιό.

Το κακό όμως είναι ότι πέρα από την αβεβαιότητα που προκαλεί η παράμετρος του χρόνου, τυχόν άμεση απόρριψη του ιού από τον οργανισμό αποτρέπει τη δημιουργία αντισωμάτων και ανάμνησης της αντίδρασης κατά του ιού, καθιστώντας ενδεχομένως λιγότερο προετοιμασμένο το σώμα μας σε μια άλλη μετάλλαξη που μπορεί να προκύψει και να μας δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας. Είναι αυτό που ονομάζουμε «δίκοπο μαχαίρι».

Πηγή: The Atlantic

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT