Μία νέα εντυπωσιακή συμπεριφορά ελέφαντα διέγνωσαν προσφάτως οι επιστήμονες στη Γερμανία.
Πρωταγωνίστρια των διαπιστώσεών του, η Πανγκ Φα (Ρang Pha), ένας ασιατικός ελέφαντας (Elephas maximus) του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, που χρησιμοποιεί την προβοσκίδα της για να καθαρίζει μπανάνες, προτού της φάει.
Η Πανγκ Φα, εκτός του ότι καθαρίζει τις μπανάνες, κυρίως τις ξεχωρίζει, κάτι που υποδεικνύει γούστο στις γεύσεις.
Αρχικά, η επικεφαλής της έρευνας Λένα Κάουφμαν από το πανεπιστήμιο Χάμπολντ του Βερολίνου, άρχισε να συνεργάζεται με το ευφυές θηλαστικό για να μελετήσει πώς τα ζώα αντιλαμβάνονται την αίσθηση της αφής με την προβοσκίδα τους. Σύντομα, οι φροντιστές της Πανγκ Φα άρχισαν να ενημερώνουν την ερευνήτρια για άλλες συμπεριφορές της, όπως το καθάρισμα της μπανάνας. Η Κάουφμαν δεν τους πίστεψε. Για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, άρχισε να ταΐζει την ελεφαντίνα.
«Αρχισα να τις φέρνω μπανάνες. Αλλά τίποτα. Απλώς έπαιρνε την μπανάνα και την έτρωγε. Οπότε, άρχισα να αμφισβητώ όσα μου έλεγαν» λέει η ίδια.
Ωστόσο, η Κάουφμαν έδινε στην ελεφαντίνα πράσινες μπανάνες, άγουρες δηλαδή, οπότε η Πανγκ Φα απλώς τις κατάπινε ολόκληρες. Όταν, όμως, η Κάουφμαν της έδωσε ώριμες μπανάνες, με καφέ στίγματα πάνω στην κίτρινη φλούδα, ο ελέφαντας έπιασε τη μπανάνα και προσεκτικά την ξεφλούδισε ώστε να μείνει μόνο το εσωτερικό της.
Αποδείχτηκε πως είχε προτιμήσεις. Έτρωγε ολόκληρες τις άγουρες, όμως περνούσε χρόνο για να ξεφλουδίσει τις πιο γλυκές – αν και όχι τις υπερβολικά ώριμες.
«Όταν της έδωσα μια καφέ μπανάνα, την πέταξε κάτω και την άφησε εκεί. Έπειτα, όταν της έδωσα μια δεύτερη παραγινομένη, αμέσως την πέταξε πάνω μου» λέει η ίδια.
Μετά από επαναλαμβανόμενο πειραματισμό, η Κάουφμαν έμαθε πως η Πανγκ Φα μπορούσε σε σπάνιες περιπτώσεις να ξεφλουδίσει και να φάει μια υπερώριμη μπανάνα, αλλά ξεκάθαρα δεν ήταν της αρεσκείας της.
H Pang Pha δεν εκπαιδεύτηκε να ξεφλουδίζει μπανάνες. Αντιθέτως, οι ερευνητές εκτιμούν πως έκανε κτήμα της αυτή τη δεξιότητα, παρακολουθώντας τους φροντιστές της να ξεφλουδίζουν μπανάνες για εκείνη.
Συγκεκριμένα, εικάζουν πως η συμπεριφορά πηγάζει από την ασυνήθιστη εμπειρία της παιδικής της ηλικίας. Όταν πρωτοέφτασε στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, τη μεγάλωσε ένας αφοσιωμένος φροντιστής που, κόντρα στο σύνηθες, της καθάριζε τις μπανάνες.
«Πίστευε πως ήταν χαζό να τρώνε ολόκληρες τις μπανάνες, οπότε τις ξεφλούδιζε πάντα για εκείνη. Από εκεί θεωρούμε πως ξεκίνησε» εξηγεί ο Μίκαελ Μπρεχτ, νευροεπιστήμονας σοτ Χάμπολντ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Η Κάουφμαν μελέτησε στη συνέχεια πώς και πότε ξεφλουδίζει μπανάνες σε κοινωνικές περιστάσεις – όταν βρισκόταν με άλλους ελέφαντες και τους πρόσφεραν μπανάνες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών, η ελεφαντίνα έτρωγε χωρίς να ξεφλουδίζει τις μπανάνες, εκτός από την τελευταία.
Σύμφωνα με την Κάουφμαν, η συμπεριφορά αυτή είναι δείγμα πως προσαρμόζει τη στάση της προς όφελός της: Στο ατομικό τάισμα, έχει το περιθώριο να ξεφλουδίζει τις μπανάνες της. Όμως στο ομαδικό, έπρεπε να τρώει γρήγορα υπό το φόβο πως οι άλλοι ελέφαντες δε θα της άφηναν καμία. Οπότε, για λόγους πρακτικούς, τις καταπίνει ολόκληρες, εκτός από την τελευταία που την ξεφλουδίζει για να την απολαύσε.
Τα αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά της ελεφαντίνας καταγράφηκαν στην επιθεώρηση Current Biolog.
Πηγή: LiveScience/New York Times
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr