Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τρία άγνωστα –μέχρι σήμερα– φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα, τα δύο σε τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα και το τρίτο γύρω από τον Ουρανό.
Οι μακρινοί αυτοί μικροσκοπικοί δορυφόροι εντοπίστηκαν με τη χρήση ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων στη Χαβάη και τη Χιλή, ανεβάζοντας τα γνωστά φεγγάρια του Ποσειδώνα σε 16 και του Ουρανού σε 28!
Και τα τρία αυτά φεγγάρια είχαν εντοπιστεί πριν από αρκετά χρόνια, αλλά επιβεβαιώθηκαν μόλις πρόσφατα από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης (IAU) – τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την ονομασία νέων αντικειμένων του ηλιακού συστήματος, όπως φεγγάρια, αστεροειδείς και κομήτες.
Προσώρας, τα τρία ουράνια αντικείμενα φέρουν προσωρινές αριθμητικές ονομασίες, ωστόσο προσεχώς θα λάβουν τα επίσημα ονόματά τους με έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και τη βρετανική λογοτεχνία.
Το ένα από τα φεγγάρια του Ποσειδώνα έχει τη μεγαλύτερη γνωστή διάρκεια τροχιάς, αφού χρειάζεται περίπου 27 χρόνια για να ολοκληρώσει ένα γύρο γύρω από τον τεράστιο, παγωμένο πλανήτη που απέχει τη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ηλιο, σημειώνει ο Σκοτ Σέπαρντ, αστρονόμος στο στο Carnegie Institution for Science στην Ουάσιγκτον.
Οπως και τα άλλα φεγγάρια του Ποσειδώνα, τα νέα αυτά σώματα θα λάβουν ονομασίες από τις Νηρηίδες – τις θυγατέρες του θεού της θάλασσας Νηρέα από την ελληνική μυθολογία.
Το νέο φεγγάρι που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ουρανό, με εκτιμώμενη διάμετρο μόλις 8 χιλιόμετρα, είναι πιθανότατα ο μικρότερος από τους δορυφόρους του πλανήτη. Το S/2023 U1 –που χρειάζεται 680 ημέρες για μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ουρανό– θα πάρει το όνομα ενός χαρακτήρα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ – όπως άλλωστε και άλλοι δορυφόροι του πλανήτη, όπως η Τιτάνια, ο Ομπερον και ο Πακ.
«Εικάζουμε πως ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλα πολλά, ακόμη μικρότερα, φεγγάρια που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει», λέει ο Σέπαρντ.
Πηγή: Associated Press/LiveScience