Ασιατικοί ελέφαντες έθαψαν πέντε νεκρά ελεφαντάκια σε αρδευτικά χαντάκια στην Ινδία, με νέες πληροφορίες να προκύπτουν για την πολύπλοκη κοινωνική και συναισθηματική ζωή των θηλαστικών αυτών, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Journal of Threatened Taxa.
Στο παρελθόν, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει αφρικανικούς ελέφαντες να καλύπτουν τα νεκρά μέλη της αγέλης τους με φύλλα και κλαδιά. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να βρουν περιστατικά όπου ασιατικοί ελέφαντες έθαβαν τα νεκρά τους μέλη.
Πέντε μικρά ασιατικά ελεφαντάκια ανακαλύφθηκαν θαμμένα σε κτήματα τσαγιού στη Βεγγάλη το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023. Τα ζώα είχαν τοποθετηθεί ανάσκελα σε αρδευτικά αυλάκια βάθους έως και 26 εκατοστών και στη συνέχεια καλύφθηκαν με χώμα. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι ελέφαντες επέλεξαν επίτηδες τα κτήματα τσαγιού ως τόπους ταφής λόγω των τάφρων που υπήρχαν ήδη αλλά και των σχετικά απομακρυσμένων τοποθεσιών τους.
Τα κεφάλια και οι κορμοί τους ήταν ως επί το πλείστον θαμμένα, αλλά τα τέσσερα πόδια τους εξείχαν από το χώμα. Η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι πιθανώς οι ασιατικοί ελέφαντες έθαψαν σκόπιμα κυρίως το κεφάλι και τον κορμό των νεκρών ζώων με σκοπό να τα προστατεύσουν από ζώα που καταναλώνουν πτώματα.
Ever heard or observed #Elephant burials ! Few have heard but rarely documented from India. Here we publish first of its kid study from #India of Asian elephant burials with multiple real documentation in ‘Journal of Threatened Taxa’. https://t.co/cJCu5wLCLa
Do read and tell… pic.twitter.com/EVwRZcdDV8
— Parveen Kaswan, IFS (@ParveenKaswan) March 2, 2024
Τα ελεφαντάκια ήταν ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 1 έτους και πέθαναν από φυσικά αίτια, όπως λοιμώξεις και υποσιτισμό. Οι μώλωπες στις πλάτες τους υποδηλώνουν ότι τα μέλη της αγέλης είχαν σύρει τα σώματά τους για να φτάσουν στα κτήματα τσαγιού και να τα θάψουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ελέφαντες ταξίδευαν έως και 48 ώρες μεταφέροντας τα νεκρά ελεφαντάκια.
«Οι ελέφαντες είναι ευαίσθητα όντα και ξέρουν τι κάνουν», λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Ακασντίπ Ρόι από το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Εκπαίδευσης και Ερευνας.
Οι κάτοικοι του χωριού όπου θάφτηκαν τα ελεφαντάκια άκουσαν τους ελέφαντες να φωνάζουν δυνατά –μέχρι και 40 λεπτά– πριν εγκαταλείψουν τις περιοχές ταφής, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να υποδηλώνει ότι τα κοπάδια θρηνούσαν. Αυτή η εξήγηση ταυτίζεται και με τα ευρήματα μιας μελέτης του 2022, η οποία διαπίστωσε ότι οι ασιατικοί ελέφαντες στέκονταν σαν φρουροί πάνω από τα σώματα των νεκρών μελών του κοπαδιού, έκαναν θορύβους και φάνηκε να παρηγορούν ο ένας τον άλλον.
Εκτός όμως αυτών, οι ασιατικοί ελέφαντες φάνηκε επίσης να αποφεύγουν να ταξιδεύουν κοντά στους τόπους ταφής. Μια θεωρία, σύμφωνα με επιστήμονες, είναι ότι τα ζώα συνέδεσαν αυτές τις διαδρομές με «κακές αναμνήσεις».
Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine