Η σοφία της φύσης: Oυρακοτάγκος αυτοθεραπεύεται με τροπικό φυτό

Η σοφία της φύσης: Oυρακοτάγκος αυτοθεραπεύεται με τροπικό φυτό

«Είναι οι στενότεροι συγγενείς μας, και αυτό δείχνει και πάλι τις ομοιότητες που μοιραζόμαστε μαζί τους. Είμαστε περισσότερο όμοιοι παρά διαφορετικοί»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ουρακοτάγκος φέρεται να γιάτρεψε ένα τραύμα του στο πρόσωπο με «φάρμακο» από τροπικό φυτό, κάτι που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί το τελευταίο δείγμα τού πώς κάποια πλάσματα του ζωικού βασιλείου χρησιμοποιούν ουσίες της φύσης για να ανακουφιστούν από τον πόνο και τις ασθένειες. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τον Ράκους να μαδάει και να μασάει τα φύλλα ενός φυτού που χρησιμοποιείται σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία για φαρμακευτικούς λόγους, στην αντιμετώπιση του πόνου και των φλεγμονών. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, ο ενήλικος αρσενικός χρησιμοποίησε τα δάχτυλά του για να απλώσει το υγρό από το φυτό σε ένα τραύμα κάτω από το δεξί του μάτι. Στη συνέχεια, πίεσε το μασημένο φυτό πάνω στην πληγή για να καλύψει, σαν με αυτοσχέδιο επίδεσμο, το ανοιχτό τραύμα, το οποίο μέσα σε ένα μήνα είχε κλείσει και θεραπευτεί. 

Και στο παρελθόν είχαν καταγραφεί πολλά είδη πρωτευόντων να αναζητούν ουσίες στη φύση που δρούσαν θεραπευτικά: Οι ουρακοτάγκοι του Βόρνεο έχουν θεαθεί να τρίβουν το σώμα τους με χυμούς από ένα φαρμακευτικό φυτό, πιθανώς για να ανακουφίσουν κάποιο πόνο ή να διώξουν τα παράσιτα. Χιμπατζήδες σε πολλές περιοχές του κόσμου έχουν παρατηρηθεί να μασούν τους βλαστούς πικρών φυτών για να καταπραΰνουν το στομάχι τους. Οι γορίλες, οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο καταπίνουν ολόκληρα συγκεκριμένα τραχιά φύλλα για να απαλλαγούν από τα παράσιτα του στομάχου.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν ένα ζώο να αυτοθεραπεύεται με αυτόν τον τρόπο.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε άγριο ζώο να βάζει ένα αρκετά δραστικό φαρμακευτικό φυτό απευθείας πάνω σε μια πληγή», σημειώνει η συνεπικεφαλής της μελέτης και βιολόγος στο Ινστιτούτο Max Planck, Ιζαμπέλε Λαουμέρ. 

Η σοφία της φύσης: Oυρακοτάγκος αυτοθεραπεύεται με τροπικό φυτό-1
Φωτ.: Safruddin/Suaq foundation via AP

«Είναι οι στενότεροι συγγενείς μας, και αυτό δείχνει και πάλι τις ομοιότητες που μοιραζόμαστε μαζί τους. Είμαστε περισσότερο όμοιοι παρά διαφορετικοί» πρόσθεσε η ίδια. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συμπεριφορά αυτή ίσως προέρχεται από έναν κοινό πρόγονο που μοιράζονται ο άνθρωπος και τα πρωτεύοντα

Η απόπειρα αυτή «αυτοθεραπείας» του ουρακοτάγκου καταγράφηκε το 2022 στο εθνικό πάρκο Gunung Leuser από τον Ουλίλ Αζάρι, εκ των συγγραφέων της έρευνας και ερευνητή πεδίου στο πρόγραμμα Suaq στο Μεντάν της Ινδονησίας. Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο Ράκους τραυματίστηκε σε καβγά με άλλους αρσενικούς.

Η σοφία της φύσης: Oυρακοτάγκος αυτοθεραπεύεται με τροπικό φυτό-2
Φωτ.: Safruddin/Suaq foundation via AP

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών, ο ουρακοτάγκος εφάρμοσε το φυτό Akar Kuning –ένα αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριακό φυτό που χρησιμοποιείται επίσης από τους ντόπιους για τη θεραπεία της ελονοσίας και του διαβήτη– μόνο στην πληγή και σε κανένα άλλο σημείο του σώματός του.

Εκτιμάται δε πως ο Ράκους έμαθε την τεχνική από άλλους ουρακοτάγκους που ζουν έξω από το εθνικό πάρκο και μακριά από τον καθημερινό έλεγχο των επιστημόνων, δήλωσε η Καρολίνε Σούπλι του Max Planck, που συνυπογράφει τη δημοσίευση. 

Πηγή: Associated Press/BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT