Γιγάντια, αιθέρια «μέδουσα» πάνω από την Αφρική – ή τι συμβαίνει όταν ένα μετεωρολογικό φαινόμενο πάει στραβά

Γιγάντια, αιθέρια «μέδουσα» πάνω από την Αφρική – ή τι συμβαίνει όταν ένα μετεωρολογικό φαινόμενο πάει στραβά

Η αιθέρια αυτή «μέδουσα» ήταν μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων, με την «καμπάνα» της πάνω από την πόλη Μόπτι στο Μάλι και τα «πλοκάμια» της στην... Μπουρκίνα Φάσο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συμβαίνει όταν ένα μετεωρολογικό φαινόμενο πάει στραβά; Μια ιδέα έδωσε στην ανθρωπότητα ένα περιστατικό του 2018, όταν ένας μετεωρολογικός δορυφόρος κατέγραψε ένα τεράστιο σύννεφο καταιγίδας στο σχήμα μιας πελώριας μέδουσας, πάνω από τη δυτική Αφρική. 

Η αιθέρια αυτή «μέδουσα» ήταν μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το NASA Earth Observatory, η «καμπάνα» της τσούχτρας βρισκόταν πάνω από την πόλη Μόπτι στο Μάλι, ενώ τα «πλοκάμια» της έφταναν στην… Μπουρκίνα Φάσο. 

Γιγάντια, αιθέρια «μέδουσα» πάνω από την Αφρική – ή τι συμβαίνει όταν ένα μετεωρολογικό φαινόμενο πάει στραβά-1
Η πελώρια μέδουσα από υδρατμούς πάνω από την Αφρική, όπως την κατέγραψε μετεωρολογικός δορυφόρος στις 27 Σεπτεμβρίου του 2018 – Φωτ.: NASA’s Earth Observatory.

Το αλλόκοτο αυτό σύννεφο ήταν αποτέλεσμα ενός μετεωρολογικού φαινομένου, γνωστού ως «ορίου εκροής» (outflow boundary), που ουσιαστικά είναι ένα ωστικό κύμα ταχέως κινούμενου αέρα που λάμπει μέσα από τα σύννεφα μιας καταιγίδας. 

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα όρια εκροής, γνωστά και ως μέτωπα ριπών, προκαλούνται όταν ο ψυχρός αέρας από τα σύννεφα κατεβαίνει στην επιφάνεια. Οταν συμβαίνει αυτό, ο ψυχρός αέρας αρχίζει να διαστέλλεται γρήγορα προς τα έξω –σαν τους κυματισμούς σε μια λίμνη– ωθώντας τον θερμότερο αέρα προς τα πάνω.

«Η γραμμή των νεφών σε σχήμα τόξου προκαλείται από τον λιγότερο πυκνό αέρα που ανυψώνεται πάνω από το όριο», εξηγεί ο Τζόζεφ Μούντσακ, μετεωρολόγος στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. 

Κανονικά, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο δίσκο αιωρούμενων νεφών –γνωστό ως «shelf cloud»– που ορατός από τη Γη μοιάζει με γιγάντιο αμόνι. Ομως, στην περίπτωση του 2018, καθώς το όριο εκροής διαταράχθηκε από διάτμηση ανέμου (windshear), το «αμόνι»… παραμορφώθηκε και στον ουρανό σχηματίστηκε μόνο ένα μέρος του δίσκου. 

Γιγάντια, αιθέρια «μέδουσα» πάνω από την Αφρική – ή τι συμβαίνει όταν ένα μετεωρολογικό φαινόμενο πάει στραβά-2
Από το έδαφος, τα σύννεφα των καταιγίδων που προκαλούνται από τα όρια εκροής μοιάζουν με γιγάντια αμόνια – Φωτ.: Shutterstock

Σε ξηρές περιοχές τα όρια εκροής μπορούν να παρασύρουν σκόνη και άμμο από το γύρω τοπίο, προκαλώντας «χαμπούμπ», βραχύβιες, πλην έντονες, θύελλες σκόνης. 

Τα όρια εκροής μπορούν επίσης να παρασύρουν και άλλα αντικείμενα, όπως έντομα, σπόρους και ακόμη και πουλιά. Οταν συμβαίνει αυτό, το κύμα των παρασυρόμενων πετούμενων μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί ως πυκνός δακτύλιος σε εικόνες ραντάρ που καταγράφονται από μετεωρολογικούς δορυφόρους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή: LiveScience 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT