Οι όρκες που βυθίζουν σκάφη «απλώς βαριούνται και θέλουν να παίξουν»

Οι όρκες που βυθίζουν σκάφη «απλώς βαριούνται και θέλουν να παίξουν»

«Δεν υπάρχει τίποτα στη συμπεριφορά των ζώων που να υποδεικνύει πως είναι επιθετικά» λένε τώρα οι επιστήμονες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλήξη και την… παιγνιώδη φύση της νιότης ίσως οφείλονται οι επιθέσεις από όρκες και η βύθιση σκαφών, τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Μεσόγειο. 

Όπως διαπιστώνεται σε πρόσφατη έρευνα, οι όρκες (Orcinus orcas) που ενεπλάκησαν σε μια σειρά επιθετικών περιστατικών στα νότια της Γαλλίας, περνούσαν λιγότερο χρόνο στο κυνήγι και περισσότερο στην εξερεύνηση νέων παιχνιδιών. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον 673 περιστατικά -εκ των οποίων τα έξι κατέληξαν σε βύθιση- με σκάφη από τον Μάιο του 2020, ενδέχεται να οφείλονται στο γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες όρκες είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Κάτι στο πηδάλιο, στο κάτω μέρος των σκαφών, φαίνεται να ελκύει τις όρκες, ιδίως τα νεαρότερα μέλη του κοπαδιού που είναι ουσιασστικά και τα πιο περίεργα. Ό,τι κι αν είναι αυτό που τους κινεί το ενδιαφέρον, «παίζοντας με το πηδάλιο, δεν καταλαβαίνουν ότι μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και πως αυτή η ζημιά θα επηρεάσει τους ανθρώπους», δήλωσε στην Washington Post ο συν-συγγραφέας της έρευνας Άλεξ Ζερμπίνι, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC), ενός παγκόσμιου οργανισμού για την προστασία της φάλαινας. 

«Δεν υπάρχει τίποτα στη συμπεριφορά των ζώων που να υποδεικνύει πως είναι επιθετικά» συμπληρώνει ο Ζερμπίνι. 

Σύμφωνα με την έρευνα, από τις 15 όρκες που καταγράφηκαν σε διάδραση με σκάφη, οι περισσότερες ήταν νέες και έφηβες αρσενικές. Οι όρκες αυτές αποτελούν υποσύνολο του πληθυσμού της Ιβηρικής που πιστεύεται πως αριθμεί λιγότερα από 40 άτομα και απειλείται με εξαφάνιση. 

Παραμένει ασαφές το πότε ακριβώς οι όρκες άρχισαν να εκδηλώνουν αυτήν τη συμπεριφορά, ωστόσο, η έρευνα αυτή ουσιαστικά ανατρέπει τις αρχικές εικασίες πως επρόκειτο για ενέργειες εκδίκησης, καθώς πλέον οι επιστήμονες θεωρούν πως συνδέονται με το παιχνίδι

Ίσως ξεκίνησε από μία όρκα που, αφού άγγιξε το πηδάλιο ενός σκάφους, κατάλαβε πως είχε πλάκα να παίξει μαζί του, σημειώνει ο Ζερμπίνι, επιχειρώντας μια εξήγηση. 

«Δεν θέλουμε να δούμε άλλα σκάφη να βυθίζονται και δεν θέλουμε να βλέπουμε ανθρώπους να κινδυνεύουν», δήλωσε ο Ζερμπίνι, καταλήγοντας:  «Παράλληλα, δεν θέλουμε να βλέπουμε τα ζώα να τραυματίζονται. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός είναι ο βιότοπός τους και εμείς είμαστε εμπόδιο».

Πηγή: LiveScience

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT