Πώς οι «Εσκομπάρ» της Κεντρικής Αμερικής απειλούν τα σπάνια πουλιά

Πώς οι «Εσκομπάρ» της Κεντρικής Αμερικής απειλούν τα σπάνια πουλιά

Το εμπόριο ναρκωτικών επεκτείνεται σε σπάνιας βιοποικιλότητας δάση, απειλώντας όχι μόνο τους αυτόχθονες πληθυσμούς, αλλά και τη φτερωτή πανίδα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμπόριο ναρκωτικών απειλεί τα σπάνια τροπικά πουλιά, καθώς οι διακινητές στην προσπάθεια να αποφύγουν την καταστολή καταστρέφουν τα οικοσυστήματά τους σε κάποια από τα πιο παρθένα και απομονωμένα δάση, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Τα δύο τρίτα των βασικών δασικών οικοσυστημάτων πτηνών της Κεντρικής Αμερικής βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής λόγω της «ναρκογενούς» αποψίλωσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιθεώρηση Nature Sustainability.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, η αμερικανική πολιτική καταστολής του εμπορίου ναρκωτικών δεν έχει μειώσει το μέγεθος των παράνομων καρτέλ, αντιθέτως, ωθεί τους διακινητές βαθύτερα στα δάση. Εκεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ναρκέμποροι δημιουργούν θυλάκους ελέγχου, σε βάρος συχνά των γηγενών κοινοτήτων, ώστε να δρουν ανενόχλητοι στη διακίνηση ναρκωτικών και στο ξέπλυμα χρήματος – μέσω αγοράς δασικής γης και κτηνοτροφίας.  

«Αυτός ο εκτοπισμός τούς ωθεί σε δάση που χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας και κατοικούνται από αυτόχθονες πληθυσμούς, επηρεάζοντας τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς ανθρώπων και μη», σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Αμάντα Ρόντεβαλντ, από το Εργαστήριο Ορνιθολογίας Κορνέλ. 

Εκατομμύρια στρέμματα τροπικών δασών είναι γνωστό πως έχουν καταστραφεί στον βωμό του εμπορίου ναρκωτικών, με συντριπτικές επιπτώσεις για τις κοινότητες που τα κατοικούν. Σημειώνεται ότι, στις περιοχές που καταλαμβάνονται από τα καρτέλ, οι αυτόχθονες αναγκάζονται να παραχωρούν τη γη τους έναντι αμοιβής και να συνεργάζονται για τα διαδικαστικά της διακίνησης

Πώς οι «Εσκομπάρ» της Κεντρικής Αμερικής απειλούν τα σπάνια πουλιά-1
Μεταξύ των ειδών που απειλούνται σοβαρά είναι η τσούχα με τα χρυσά μάγουλα (golden-cheeked warbler), αλλά και εκείνη με τα χρυσά φτερά (εικόνα) – Φωτ.: Shutterstock. 

«Αν αντισταθούν, η γη τους υφαρπάζεται και η βία κυριαρχεί. Για όσους δεν στερηθούν με τη βία τη γη τους, οι μόνες επιλογές που απομένουν είναι να συνεργαστούν ή να διαφύγουν εκτός χώρας», εξηγεί ο Νικολάς Μαλιόκα, από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. 

Σοβαρές επιπτώσεις στα πτηνά των τροπικών 

Πλέον, για πρώτη φορά, οι ερευνητές αξιολογούν τις επιπτώσεις που έχει η απώλεια κρίσιμων οικοσυστημάτων, λόγω της δράσης των καρτέλ, στα ενδημικά πουλιά των τροπικών. 

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως 67 είδη αποδημητικών πουλιών που αναπαράγονται στις ΗΠΑ και διαχειμάζουν στην Κεντρική Αμερική βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. 

Μεταξύ των σοβαρά απειλούμενων ειδών βρίσκεται η τσούχα με τα χρυσά μάγουλα (golden-cheeked warbler/Setophaga chrysoparia), με το 90% του πληθυσμού της να ζει σε δάση που λυμαίνονται οι ναρκέμποροι. 

Η τηλε-καταγραφή μέσω δορυφόρων καταδεικνύει πως το 15-20% των ετήσεων αποδασώσεων σε Νικαράγουα, Ονδούρα και Γουατεμάλα οφείλεται στο εμπόριο κοκαΐνης, σύμφωνα με την έρευνα. Παράλληλα, το ήμισυ των μόνιμων και των αποδημητικών πουλιών της Κεντρικής Αμερικής έχει καταγράψει μείωση στον πληθυσμό του από το 1970, με την αποψίλωση να είναι βασικός παράγοντας γι’ αυτό. 

Τα μεγαλύτερα εναπομείναντα δάση στην Κεντρική Αμερική που κατοικούνται ευρέως από αυτόχθονες πληθυσμούς βρίσκονται πλέον ενώπιον αύξησης των καρτέλ και της διακίνησης. 

«Η αμερικανική πολιτική για τα ναρκωτικά στην Κεντρική Αμερική εστιάζει στο πεδίο της προμήθειας, και η πίεση της καταστολής παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία διαδρομών διακίνησης και στη “ναρκο-αποψίλωση“» σημειώνει ο Μαλιόκα. 

«Μετά από σαράντα χρόνια, η προσέγγιση αυτή δεν έχει αποδώσει. Στην πραγματικότητα, η διακίνηση κοκαΐνης έχει επεκταθεί, έχει αναδειχτεί σε παγκόσμιο δίκτυο», προσθέτει. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT