Ανάλυση DNA διαλύει έναν «μύθο» για τις ανθρωποθυσίες των Μάγια

Ανάλυση DNA διαλύει έναν «μύθο» για τις ανθρωποθυσίες των Μάγια

Μια νέα ανάλυση DNA ρίχνει φως στο προφίλ των θυμάτων. Επί δεκαετίες, ήταν ευρέως διαδεδομένο πως θυσιάζονταν συχνά νεαρά κορίτσια, αλλά η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχαία πόλη των Μάγια Τσιτσέν Ιτζά, στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανθρωποθυσίες του παρελθόντος, με τους αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν αναρίθμητα ανθρώπινα οστά σε ναούς και σπήλαια.

Μια νέα ανάλυση DNA ρίχνει φως στο προφίλ των θυμάτων. Επί δεκαετίες, ήταν ευρέως διαδεδομένο πως θυσιάζονταν συχνά νεαρά κορίτσια, αλλά η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα.

Το γενετικό υλικό από λείψανα 64 ανθρώπων, για τους οποίους οι αρχαιολόγοι είναι σχεδόν βέβαιοι πως θυσιάστηκαν τελετουργικά και στη συνέχεια ενταφιάστηκαν σε υπόγειο θάλαμο, αποκαλύπτει πως τα συγκεκριμένα θύματα ήταν όλα τους νεαρά αγόρια, πολλά από τα οποία μοιράζονταν στενούς συγγενικούς δεσμούς. 

«Εκπλαγήκαμε δύο φορές», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ροντρίγκο Μπαρκέρα, ερευνητής στο τμήμα αρχαιογενετικής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας.

«Επηρεασμένοι από την “παραδοσιακή” αρχαιολογία», οι ειδικοί περίμεναν πως είτε θα έβρισκαν έναν τάφο με «μοιρασμένα» τα θύματα ως προς το φύλο, ή κυρίως κορίτσια. Ομως βρήκαν μόνο νεκρά αγόρια.

Το δεύτερο στοιχείο που τους έκανε εντύπωση, ήταν πως ανακάλυψαν παραπάνω από ένα ζευγάρι διδύμων. 

Η αντίληψη ότι οι Μάγια θυσίαζαν μόνο νεαρές γυναίκες ή κορίτσια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πρώιμες αναφορές για την «ιερή καταβόθρα» της Τσιτσέν Ιτζά, λέει ο Ρούμπεν Μεντόζα, αρχαιολόγος και καθηγητής στο τμήμα κοινωνικών επιστημών και παγκόσμιων σπουδών στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μοντερέι, συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για τις τελετουργικές θυσίες στην Αμερική.. Ωστόσο, το μυστήριο για το ποιους ακριβώς θυσίαζαν οι Μάγια ήταν δύσκολο να φωτιστεί, επειδή ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί το φύλο ενός παιδικού σκελετού μόνο με την ανάλυση των οστών.

Ενώ η λεκάνη και μερικά άλλα οστά μπορούν να αποκαλύψουν αν ο σκελετός ανήκε σε ενήλικο άνδρα ή γυναίκα, οι προφανείς διαφορές εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Αυτή η δυσκολία καθιστά τη γενετική ανάλυση ιδιαίτερα πολύτιμη για τους αρχαιολόγους, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Κριστίνα Γουόρινερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπολογίας John L. Loeb στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επικεφαλής της ομάδας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία.

Ωστόσο, για χρόνια, η ανάλυση αρχαίου DNA, που έχει φέρει επανάσταση στην αρχαιολογία στην Ευρώπη και σε περιοχές σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, δεν είχε το ίδιο σημαντικά αποτελέσματα στις τροπικές περιοχές, επειδή το DNA αλλοιωνόταν πιο εύκολα υπό θερμές συνθήκες.

Ομως οι πρόσφατες πρόοδοι στην τεχνολογία διεύρυναν τις δυνατότητες ανάλυσης, βοηθώντας στην επίλυση δισεπίλυτων αρχαιολογικών γρίφων. 

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT