O κρυμμένος θησαυρός του Ερμή – 18 χιλιόμετρα… διαμαντιών κάτω από την επιφάνεια

O κρυμμένος θησαυρός του Ερμή – 18 χιλιόμετρα… διαμαντιών κάτω από την επιφάνεια

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα διαμάντια θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο «νεογέννητος», τότε, πλανήτης διέθετε φλοιό από γραφίτη, που επέπλεε πάνω από έναν βαθύ ωκεανό μάγματος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα στρώμα διαμαντιών πάχους έως και 18 χιλιομέτρων είναι πιθανό να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του Ερμή, του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος, που βρίσκεται πιο κοντά από όλους στον Ηλιο. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα διαμάντια θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο «νεογέννητος», τότε, πλανήτης διέθετε φλοιό από γραφίτη, που επέπλεε πάνω από έναν βαθύ ωκεανό μάγματος.

Μια ομάδα ερευνητών επιχείρησε να αναδημιουργήσει αυτές τις συνθήκες σε ένα πείραμα, με ένα μηχάνημα που ονομάζεται πρέσα αμονιού και χρησιμοποιείται συνήθως για τη μελέτη της συμπεριφοράς των υλικών υπό ακραία πίεση, αλλά και για την παραγωγή συνθετικών διαμαντιών.

Αφού το δείγμα έλιωσε, οι επιστήμονες εξέτασαν τις αλλαγές σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και παρατήρησαν ότι ο γραφίτης είχε μετατραπεί σε κρυστάλλους διαμαντιού.

Αυτός ο μηχανισμός, λένε οι ερευνητές, μπορεί όχι μόνο να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα μυστικά που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια του Ερμή, αλλά και για την πλανητική εξέλιξη και την εσωτερική δομή εξωπλανητών με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Η τελευταία αποστολή στον Ερμή, το Messenger της NASA, περιελισσόταν στη γειτονιά του πλανήτη από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2015. Συνέλεξε δεδομένα για τη γεωλογία, τη χημεία και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, πριν το διαστημόπλοιο ξεμείνει από καύσιμα και προσκρούσει στην επιφάνεια.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύς άνθρακας με τη μορφή γραφίτη στην επιφάνεια του Ερμή, αλλά υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για το εσωτερικό του πλανήτη», δήλωσε ο Γιανχάο Λιν, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Προηγμένης Ερευνας και Τεχνολογίας Υψηλής Πίεσης στο Πεκίνο και συν-συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Nature Communications.

«Σε σύγκριση με τη Σελήνη ή τον Αρη, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον Ερμή, επίσης επειδή δεν έχουμε δείγματα από την επιφάνεια του πλανήτη», δήλωσε ο Μπέρναρντ Τσάρλιερ, επικεφαλής του τμήματος γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Ο Ερμής διαφέρει από όλους τους άλλους πλανήτες», πρόσθεσε, εξαιτίας της εγγύτητάς του στον Ηλιο που επηρεάζει τη χημεία του. 

Με πληροφορίες από CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT