Οι επιστήμονες αποκάλυψαν το τελευταίο γεύμα κροκοδείλου που έζησε χιλιετίες πριν

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν το τελευταίο γεύμα κροκοδείλου που έζησε χιλιετίες πριν

Το ψάρι στο στομάχι του μουμιοποιημένου κροκοδείλου ήταν σχεδόν άθικτο, γι'αυτό πιστεύεται πως επρόκειτο και για το τελευταίο γεύμα του ερπετού.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρισδιάστατες ακτινογραφίες αποκάλυψαν τις τελευταίες ώρες ενός κροκόδειλου του Νείλου που μουμιοποιήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο. 

Τα αναπάντεχα ευρήματα αυτά παράσχουν σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο Αιγύπτιοι έβλεπαν και αντιμετώπιζαν αυτά τα επικίνδυνα ερπετά, εκ των οποίων χιλιάδες μουμιοποιούνταν και προσφέρονταν ως θρησκευτικά αναθήματα.

Οι τομογραφίες αποκαλύπτουν πως το άνω των δύο μέτρων ερπετό είχε ένα ψάρι και ένα μεταλλικό αγκίστρι στο στομάχι, όταν πέθανε, πιθανότατα πριν από πάνω από δύο χιλιετίες. Το ψάρι που φαίνεται ως επί το πλείστον άπεπτο, πιστεύεται πως ήταν και το τελευταίο γεύμα του κροκόδειλου.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν το τελευταίο γεύμα κροκοδείλου που έζησε χιλιετίες πριν-1
Φωτ.: manchester.ac.uk

Το ερπετό ίσως ήταν μια τυχαία ψαριά από ανυποψίαστο ψαρά του Νείλου, ή και σκόπιμη για μελλοντική μουμιοποίηση, εξηγεί η αρχαιολόγος και Αιγυπτιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Λίντια ΜακΝάιτ, επικεφαλής της μελέτης

Ωστόσο, η ίδια εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τα αίτια θανάτου του ζώου. «Δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση για το πώς οι Αιγύπτιοι έπιαναν τους μεγάλους κροκοδείλους» λέει η ίδια, προσθέτοντας πως «προφανώς, είναι πιθανό να χρησιμοποιούσαν αγκίστρια για να τους πιάσουν».

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν το τελευταίο γεύμα κροκοδείλου που έζησε χιλιετίες πριν-2
Φωτ.: manchester.ac.uk

Ελάχιστα είναι γνωστά για τη μούμια αυτή κροκοδείλου που προέρχεται από τη συλλογή ενός βρετανικού μουσείου, με τους επιστήμονες να φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα από τις πρόσφατες τρισδιάστατες απεικονίσεις. 

Για τους Αιγυπτίους, τα ζώα είχαν σημαντική θρησκευτική και λατρευτική αξία, καθώς κινούνταν μεταξύ του γήινου και του θεϊκού κόσμου. Τα γεράκια συνδέονταν με τον θεό του ήλιου, τον Ώρο, επειδή πετούσαν ψηλά στον ουρανό, πιο κοντά στον ήλιο (και επομένως στον ίδιο τον θεό). Οι γάτες συνδέονταν με τη θεά Μπαστέτ, που απεικονιζόταν με κεφάλι γάτας.

Τα περισσότερα μουμιοποιημένα ζώα προσφέρονταν ως αναθήματα ή δώρα. 

Πηγή: National Geographic

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT