Ενα βουνό ψηλότερο από τον Ολυμπο, ένα χταπόδι «Κάσπερ» και σπάνια καλαμάρια – Εντυπωσιακά ευρήματα στα ανοιχτά της Χιλής

Ενα βουνό ψηλότερο από τον Ολυμπο, ένα χταπόδι «Κάσπερ» και σπάνια καλαμάρια – Εντυπωσιακά ευρήματα στα ανοιχτά της Χιλής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα τεράστιο υποθαλάσσιο βουνό, ψηλότερο από τον Ολυμπο και γεμάτο με πλήθος σπάνιων θαλάσσιων πλασμάτων, ανακάλυψαν οι ωκεανογράφοι ανοιχτά της Χιλής

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt της Καλιφόρνια κατέγραψαν το μέχρι σήμερα άγνωστο υποθαλάσσιο όρος, το οποίο υψώνεται τρία χιλιόμετρα από τον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού και διαθέτει ένα υπερ-πλούσιο οικοσύστημα, από κήπους σφουγγαριών και αρχαία κοράλλια έως σπάνια θαλάσσια είδη, μεταξύ αυτών και ένα είδος καλαμαριού που καταγράφηκε για πρώτη φορά. 

Ενα βουνό ψηλότερο από τον Ολυμπο, ένα χταπόδι «Κάσπερ» και σπάνια καλαμάρια – Εντυπωσιακά ευρήματα στα ανοιχτά της Χιλής-1
Φωτ.: Schmidt Ocean Institute

Η ανώνυμη, για την ώρα, βουνοκορυφή, 1.448 χιλιόμετρα ανοιχτά της Χιλής, ανακαλύφθηκε κατά την 28η ημέρα της τρίτης αποστολής με το σκάφος R/V Falkor, το οποίο χαρτογράφησε τμήμα του πυθμένα της θάλασσας με σύστημα σόναρ – τοποθετημένο κάτω από το κύτος.

«Είναι σημαντικό, διότι προς το παρόν μόνον το 26% περίπου του θαλάσσιου πυθμένα έχει χαρτογραφηθεί με τέτοια ανάλυση. Και ο θαλάσσιος πυθμένας καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας», λέει η Τζιοτίκα Βιρμάνι, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου. 

«Σπαγγέτι-τέρατα», Κάσπερ και ένα σπάνιο καλαμάρι

Με τη χρήση υποθαλάσσιου ρομπότ, η ομάδα εξερεύνησε ένα από τα ρήγματα του βουνού, εντοπίζοντας μια περιοχή πλούσια σε θαλάσσια βιοποικιλότητα. 

Οι ερευνητές κατέγραψαν –για πρώτη φορά στον Νότιο Ειρηνικό– ένα χταποδάκι «Κάσπερ», μαλάκιο που ονομάστηκε από το καρτούν φαντασματάκι, δύο σπάνια σιφωνοφόρα Bathyphysa, γνωστά ως «ιπτάμενα σπαγγέτι-τέρατα» λόγω εμφάνισης, αλλά και ένα καλαμάρι Promachoteuthis, το οποίο είναι γνωστό μόνο από δείγματα που έχουν συλλεχθεί. 

«Το χταπόδι “Κάσπερ” δεν έχει ποτέ πιαστεί από άνθρωπο, οπότε δεν έχει ακόμη επιστημονική ονομασία», εξηγεί η Βιρμάνι. 

Τα τελευταία ευρήματα ήταν τα σημαντικότερα σημεία της τρίτης αποστολής του ερευνητικού σκάφους φέτος στην ωκεάνια κορυφογραμμή Νάζκα, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, με τους ωκεανογράφους να εκτιμούν πως υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 υποθαλάσσια όρη με ύψος άνω των 1.000 μέτρων σε όλο τον κόσμο.

Οι δύο προηγούμενες αποστολές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατέγραψαν 150 άγνωστα είδη. Επιπλέον 20 δυνητικά νέα είδη συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της  τελευταίας αποστολής.

Πηγή: CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT