Το αποτύπωμα ενός μωρού γατιού πάνω σε θραύσμα αρχαίας κανάτας 1.200 χρόνων που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Ιερουσαλήμ αποτελεί την αρχαιότερη ένδειξη που έχει υπάρξει έως σήμερα πως οι γάτες πάντα… «έκαναν πατουσάκια».
Σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα, η γάτα άφησε τα ίχνη μιας πατούσας της πάνω στη φρέσκια επιφάνεια του πηλού, πιθανότατα όταν ένας αγγειοπλάστης άφησε το φρεσκοπλασμένο κανάτι να στεγνώσει στον ήλιο προτού το ψήσει στον κλίβανο. Η επιφάνεια του πηλού, ακόμη υγρή και εύπλαστη, αποδείχτηκε το πιο «εύφορο έδαφος» για τη γάτα να αφήσει τα ίχνη της στην αιωνιότητα.
«Εκτιμούμε πως η γάτα “ζύμωνε” και όχι απλώς ξεκουραζόταν πάνω στην κανάτα, επειδή τα νύχια της ήταν εκτεταμένα και άφησαν βαθιά σημάδια στην επιφάνεια του πηλού», εξηγεί στο Live Science ο Σάιμον Γκίμπσον, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στη Σάρλοτ και συνεπικεφαλής της ανασκαφής.
Το αποτύπωμα πάνω στο κεραμικό θραύσμα παρατήρησε η Γκρέτσεν Κότερ κατά τη διαδικασία των μετα-ανασκαφικών εργασιών. Το σχήμα του μικρού αποτυπώματος, το οποίο περιλαμβάνει μέρος του μπροστινού ποδιού της γάτας, υποδηλώνει ότι το αιλουροειδές είχε ξαπλώσει στην άκρη της κανάτας, ίσως για να λιαστεί. Το αποτύπωμα της πατούσας έχει διαστάσεις 3 επί 3 εκατοστά, ενώ το τμήμα του ποδιού της 2 επί 1 εκατοστό.
«Μπορούμε μόνο να φανταζόμαστε πως η γάτα χουρχούριζε καθώς λιαζόταν στον ήλιο της Ιερουσαλήμ», λένε οι αρχαιολόγοι στην ανακοίνωσή τους.
Οι γάτες «μαλάσσουν» ανθρώπους και αντικείμενα για μια σειρά από λόγους: Από τη μία, τα γατάκια «κάνουν πατουσάκια» στο σώμα της μαμάς τους, για να διεγείρουν τη ροή του θηλασμού. Αλλά και οι ενήλικες γάτες «ζυμώνουν», ιδίως όταν νιώθουν άνεση και ασφάλεια ή για να μεταφέρουν τη μυρωδιά τους, οριοθετώντας έτσι την περιοχή τους.
Η κανάτα με το γατίσιο ίχνος χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά υγρών, όπως νερό, κρασί και ελαιόλαδο, σε οικιακά περιβάλλοντα, σύμφωνα με τον Γκίμπσον. Ανασύρθηκε από την περιοχή μιας αρχαίας οικιστικής συνοικίας κοντά στην κορυφή του όρους Σιών της Ιερουσαλήμ, που σημαίνει πως η γάτα έζησε κατά τη διάρκεια του Χαλιφάτου των Αββασιδών – δυναστείας που εκτόπισε τους Ομαγιάδες και κυριάρχησε σε μεγάλα τμήματα της ισλαμικής αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ιερουσαλήμ βρισκόταν υπό ισλαμική κυριαρχία, αλλά μεταξύ των κατοίκων της υπήρχαν, σύμφωνα με τον Γκίμπσον, Εβραίοι, Χριστιανοί και προφανώς… γάτες.
Στο Ισραήλ έχουν εντοπιστεί σκελετοί από γάτες που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή και θεωρούνταν ιδιαίτερης αξίας για τον ισλαμικό πολιτισμό κατά την περίοδο των Αββασιδών, δήλωσε ο Γκίμπσον. «Αναφέρονται σε πρώιμες ισλαμικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της λογοτεχνίας των Χαντίθ, και ο προφήτης Μωάμεθ λέγεται ότι είχε μεγάλη αδυναμία στις γάτες», πρόσθεσε.
Πηγή: LiveScience