Νέα εναλλακτική μέθοδος για το ΠΑΠ τεστ

Νέα εναλλακτική μέθοδος για το ΠΑΠ τεστ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε μία μέθοδο η οποία μπορεί να αντικαταστήσει το τεστ Παπανικολάου ως διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η νέα εξέταση, την οποία παρασκευάζει η φαρμακοβιομηχανία Roche, ανιχνεύει, σε δείγμα το οποίο λαμβάνεται από τον τράχηλο, το γενετικό υλικό του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗΡV), που προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία κρουσμάτων αυτού του γυναικείου καρκίνου.

Οταν γίνεται τεστ Παπανικολάου εξετάζεται ένα δείγμα κολπικού επιχρίσματος κάτω από το μικροσκόπιο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανωμαλίες στα κύτταρα που έχουν συλλεχθεί.

Η επιτροπή εξωτερικών συμβούλων του FDA ενέκρινε τη χρήση του νέου τεστ της Roche κατά τη διάρκειας διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ομως ένας συνασπισμός δεκαεπτά ομάδων και γυναικείων οργανώσεων αντιτίθεται στην έγκριση, λέγοντας ότι η νέα μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς και ότι θα μπορούσε να εξαλείψει μία πρακτική, το Παπ Τεστ που επί δεκαετίες σώζει τις γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αυτά αναφέρει η επιστολή που απέστειλε στις αρχές του μηνός το Ταμείο για την Πρόληψη και τη Θεραπεία του Καρκίνου, οργάνωση έρευνας και ενημέρωσης, η Ενωση Καταναλωτών, η εθνική Οργάνωση για τις Γυναίκες και άλλες ομάδες.

Τις ίδιες παρατηρήσεις έκανε, εξάλλου, πάλι με επιστολή προς τον Oργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ομάδα ιατρών και καθηγητών πανεπιστημίου.

Διαβεβαίωση

Πάντως, ο Οργανισμός που ενέκρινε το εναλλακτικό τεστ υποστηρίζει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για το πόσο αξιόπιστο είναι το καινούργιο τεστ είναι αρκετά. «Η Roche Diagnostics πραγματοποίησε μία καλά σχεδιασμένη μελέτη και έδωσε στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ικανοποιητική διαβεβαίωση για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του τεστ όταν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» ανέφερε ο Αλμπέρτο Γκουτιέρεζ, ο αξιωματούχος του FDA που εποπτεύει τον τομέα των διαγνωστικών τεστ. Η Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας, πάντως σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι πολύ αμφίβολο ότι οι γιατροί θα σταματήσουν να υποβάλουν τις γυναίκες σε τεστ Παπανικολάου για πολύ ακόμα καιρό.

Η πραγματικότητα είναι ότι το Cobas HPV της ROCHE και οι παρόμοιες εξετάσεις που πωλούνται από άλλες φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούνται ήδη σήμερα ως «τεστ δεύτερης γραμμής» προκειμένου να ξεκαθαρίσουν κάποια αποτελέσματα του Παπ τεστ ή ακόμα και μαζί με το τεστ Παπανικολάου.

Ομως η νέα έγκριση που έδωσε ο FDA επιτρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται τα τεστ HPV μόνα τους για την εξέταση των γυναικών από τα 25 χρόνια και μετά.

Η εξέταση Παπανικολάου, σε αυτή την περίπτωση, θα μπορεί να χρησιμοποιείται προκειμένου να επιβεβαιώσει τα αρχικά αποτελέσματα.

Οι εξετάσεις ΗPV

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι εξετάσεις ΗPV μπορούν να εντοπίσουν περισσότερες προκαρκινικές αλλοιώσεις από ό,τι το τεστ Παπανικολάου, ενώ δίνει παραπλανητικά θετικά αποτελέσματα, καθώς όπως είναι γνωστό η παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν σημαίνει αυτόματα και την παρουσία καρκίνου.

Οι περισσότερες νεαρές γυναίκες προσβάλλονται από τον ιό όταν γίνονται σεξουαλικά δραστήριες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα τον εξουδετερώνει.

Γι’ αυτό, μέχρι σήμερα, στο συγκεκριμένο τεστ υποβάλλονταν μόνο οι γυναίκες που είχαν περάσει τα τριάντα χρόνια.

Oι αντιτιθέμενοι στην απόφαση του FDA να εγκρίνει το τεστ για γυναίκες από ηλικία 25 ετών υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι περιττές εξετάσεις και βιοψίες που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT