Συσκευή στον εγκέφαλο θεραπεύει την υπέρταση

Συσκευή στον εγκέφαλο θεραπεύει την υπέρταση

41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μια συσκευή που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και μπορεί να θεραπεύει την υπέρταση εφηύραν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα στην επιθεώρηση Journal of Νeural Engineering, η μικροσυσκευή θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και με ηλεκτρικά σήματα θα μπορεί να μειώνει στα επιθυμητά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.

Πρόκειται για μια μέθοδο η οποία θα βοηθήσει υπερτασικούς ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα συμβατικά αντιυπερτασικά θεραπευτικά μέσα, ενώ μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα. Η συσκευή διαθέτει 24 ηλεκτρόδια, έχει μήκος δύο εκατοστών και διάμετρο μόλις 0,8 χιλιοστών.

Διαθέτει αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τη διαστολή των αγγείων όταν αυξάνεται η πίεση και με τα κατάλληλα ηλεκτρικά ερεθίσματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να την περιορίσει. Ωστόσο, η τοποθέτησή της γίνεται χειρουργικά στον εγκέφαλο και έτσι αποτελεί μόνο την τελευταία λύση όταν όλα τα άλλα αντιυπερτασικά σκευάσματα έχουν αποτύχει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT