Q&A: Κριτήριο μακροζωίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μικρόσωμοι σκύλοι ζουν συνήθως περισσότερα χρόνια από τους μεγαλόσωμους. Υπάρχει άραγε ένδειξη ότι το προσδόκιμο ζωής των ψηλότερων ανθρώπων είναι επίσης πιο μικρό;

Παρότι για χρόνια υπάρχει η δημοφιλής υπόθεση ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι είναι πιο υγιείς και ως εκ τούτου ζουν και περισσότερο, πολλά στοιχεία από πρόσφατες έρευνες προτείνουν ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

«Ευρήματα από εκατομμύρια θανάτους δείχνουν ότι τα πιο κοντά και μικρόσωμα σώματα έχουν χαμηλότερoυς ρυθμούς θνησιμότητας και λιγότερες χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή, ειδικά μετά τη μέση ηλικία», καταλήγουν οι ερευνητές σε μία ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2003 στο επιστημονικό περιοδικό Life Sciences. «Οι κοντοί άνθρωποι, φαίνεται επίσης να έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής».

Παραθέτοντας ένα παράδειγμα, σε μία έρευνα του 2012 μελετήθηκαν χιλιάδες επίστρατοι από ένα χωριό της Σαρδηνίας που έζησαν στα έτη μεταξύ 1866 -1915. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πιο κοντοί στρατιώτες έζησαν περισσότερα χρόνια, και σε ηλικία 70 ετών, το προσδόκιμο ζωής τους ήταν μεγαλύτερο κατά δύο χρόνια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ένας και μοναδικός αποδεδειγμένος μηχανισμός αιτίας-αποτελέσματος, έτσι υπάρχουν άλλες έρευνες που κατατείνουν στο ότι το ψηλότερο ανάστημα συνδέεται με αυξημένη μακροβιότητα, ειδικά στο μακρινό παρελθόν, όταν οι αιτίες θανάτου ήταν διαφορετικές. Σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2001 στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Epidemiology and Community Health και μελέτησε λείψανα σε διάρκεια πολλών αιώνων από ένα αγγλικό κοιμητήριο, διαπίστωσε ότι τα «μακρύτερα κόκαλα» συνδέονταν με μεγαλύτερη ηλικία θανάτου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT