Q&A: Πώς θα φτιάξω ψηλότερα κάστρα στην άμμο;

Q&A: Πώς θα φτιάξω ψηλότερα κάστρα στην άμμο;

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυστικό για ένα ψηλόλιγνο κάστρο από άμμο βρίσκεται «στο λίγο νερό», σύμφωνα με μια ομάδα φυσικών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η συνταγή για ένα ανθεκτικό κάστρο περιλαμβάνει 99 μέρη άμμου ανακατεμένα με ένα μέρος νερού.

«Βρήκαμε ότι η βέλτιστη αναλογία νερού είναι εξαιρετικά μικρή, πολύ μικρότερη από αυτή που θα χρησιμοποιούσαν τα παιδιά στην παραλία», λέει ο Ντάνιελ Μπον, ο βασικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ του οποίου τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πριν από λίγα χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Ενα κάστρο από άμμο αποτελείται από ένα δίκτυο κόκκων άμμου κολλημένων μεταξύ τους με πολύ μικρούς δεσμούς ή γέφυρες νερού. Χωρίς καθόλου νερό, η άμμος ρέει, με αποτέλεσμα ένα κάστρο φτιαγμένο από τελείως στεγνή άμμο να καταρρέει σε δευτερόλεπτα. Αντίθετα, το πολύ νερό δημιουργεί μια «σούπα» άμμου. Ενσωματώνοντας όμως την άμμο μέσα σε ένα πλέγμα μορίων νερού, τα σωματίδιά της μένουν στη θέση τους, όπως περίπου τα μόρια μέσα σε συμπαγή υλικά.

Η ιδέα για να πραγματοποιηθεί αυτή η έρευνα γεννήθηκε σε μια παραλία, όταν ο δρ Μπον παρατήρησε κάποια κάστρα από άμμο ύψους σχεδόν 5 μέτρων. Ετσι ξεκίνησε να χτίζει τις δικές του στήλες άμμου στο εργαστήριο, μετρώντας πόσο ψηλές και στενές μπορoύν να φτάσουν πριν καταρρεύσουν. Τα ευρήματα του δρος Μπον θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε μηχανικούς, αρχιτέκτονες και οποιονδήποτε δουλεύει με κοκκώδη υλικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT