Η υπέρμετρη εργασία βασική αιτία του αλκοολισμού

Η υπέρμετρη εργασία βασική αιτία του αλκοολισμού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι, λοιπόν, αλήθεια. Η υπερβολικά σκληρή δουλειά μπορεί να σας φέρει όχι μόνο στα όριά σας, αλλά και να σας στρέψει στις καταχρήσεις και ιδιαίτερα σε αυτήν του οινοπνεύματος, ανέφεραν ερευνητές χθες, προειδοποιώντας για τον σοβαρό κίνδυνο τους απανταχού ενδιαφερομένους. Μία επαναξιολόγηση μελετών που αφορούν περισσότερους από 400.000 ανθρώπους έδειξε ότι τα άτομα που δουλεύουν περισσότερο από 48 ώρες ανά εβδομάδα –το προτεινόμενο μέγιστο όριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση– είναι πιθανότερο να καταναλώνουν «επικίνδυνες» ποσότητες οινοπνεύματος.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο BMJ Journal, αναφέρει ότι οι πολλές ώρες εργασίας ενισχύουν τις πιθανότητες κατάχρησης αλκοόλ κατά 11%. Οσοι εργάζονταν από 49 ώς 54 ώρες εβδομαδιαίως διέτρεχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 13% να καταναλώσουν υπερβολικές ποσότητες οινοπνεύματος συγκριτικά με ανθρώπους που εργάζονταν 35 έως 40 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ όσοι εργάζονταν 55 ώρες ή περισσότερο διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 12%.

Ως «επικίνδυνη χρήση οινοπνεύματος» οι ειδικοί προσδιορίζουν την κατανάλωση 14 μονάδων ποτού για τις γυναίκες και περισσότερων από 21 για τους άνδρες, επίπεδα που σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο για καταστροφή του ήπατος, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο και διανοητικές διαταραχές.

Μία μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί στο ένα τρίτο μιας πίντας μπίρας μέτριας ισχύος, σε μισό ποτήρι κρασιού 175 μιλιλίτρων 12 βαθμών ή σε 25 μιλιλίτρα ουίσκι.

Αλήθινα… ανέκδοτα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία που συγκέντρωσαν επιβεβαιώνουν τα ανεκδοτολογικά στοιχεία σχετικά με τη σχέση της σκληρής εργασίας και του αλκοολισμού.

Για τις ανάγκες της μελέτης συγκεντρώθηκαν στοιχεία από τις παρακάτω χώρες: Βέλγιο, Βρετανία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ταϊβάν και ΗΠΑ.

«Η μετανάλυση που πραγματοποιήσαμε αποδεικνύει την υποψία που υπήρχε περί συνδέσμου των μακρών ωρών εργασίας και του αλκοόλ, το οποίο πιθανώς να ενεργεί ως αποτελεσματικό αναλγητικό για τα πονάκια των μακρών ημερών εργασίας και για να κάνει ευκολότερη τη μετάβαση από την εργασιακή ζωή στη ζωή στο σπίτι» εξηγεί χαρακτηριστικά η Κασάνδρα Οκετσούκγου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στο κύριο άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη.

Ομως δεν είναι μόνο ο αλκοολισμός ένας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται τόσο πολύ. Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι οι μακρές ώρες εργασίας συνδέονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την κλινική κατάθλιψη και το άγχος.

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT