Πιο οδυνηρός ο πόνος παρουσία συντρόφου

Πιο οδυνηρός ο πόνος παρουσία συντρόφου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είστε γυναίκα ίσως είναι καλύτερο να πηγαίνετε μόνη στον γιατρό. Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι η παρουσία του ερωτικού σας συντρόφου σε μια επώδυνη ιατρική διαδικασία την καθιστά ακόμη πιο οδυνηρή.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Cognitive & Affective Neuroscience, διαπίστωσε ότι ο πόνος που ένιωθαν οι γυναίκες ήταν μεγαλύτερος αν για οποιονδήποτε λόγο προσπαθούσαν να αποφύγουν τη μεγάλη εγγύτητα στη σχέση τους.

Επιστήμονες των University College, King’s College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Χέρτφορτσαϊρ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά την επίδραση που έχει η παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον πόνο. Οι ερευνητές ζήτησαν από 39 ετερόφυλα ζευγάρια να συμμετάσχουν στη μελέτη. Με ερωτηματολόγια οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν πόσο γύρευαν την εγγύτητα και τη συντροφικότητα στη σχέση τους.

Στη συνέχεια, κάθε γυναίκα που συμμετείχε στην έρευνα υποβλήθηκε σε επώδυνα τσιμπήματα με λέιζερ τόσο όταν ο σύντροφός της ήταν εκτός δωματίου όσο και όταν ήταν εντός αυτού. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τις γυναίκες να αξιολογήσουν τον πόνο τους, ενώ την ίδια στιγμή καταγραφόταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Κάποιες γυναίκες δήλωσαν πως ένιωθαν μεγαλύτερο πόνο όταν ο σύντροφός τους ήταν παρών στο δωμάτιο. Οπως διαπιστώθηκε, αυτές ήταν γυναίκες που δεν ήθελαν «πολλά πολλά» με «τον καλό τους», είχαν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους παρά στον σύντροφό τους και γενικά ένιωθαν άβολα στη σχέση τους,ενώ και το εγκεφαλογράφημα κατέγραψε μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντίληψη της απειλής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT