Οι όμορφοι θεωρούνται περισσότερο εγωιστές

Οι όμορφοι θεωρούνται περισσότερο εγωιστές

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φυσικό κάλλος γεννά, λένε οι ειδικοί, εγωισμό και κοινωνική και οικονομική ανισότητα. Ακόμα όμως και αν ο «ωραίος» δεν έχει τέτοιες απόψεις, το περιβάλλον του τον θεωρεί πιο εγωιστή και ανταγωνιστικό. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο εύποροι νοιάζονται λιγότερο για τους γύρω τους και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ισότητα.

Η νέα έρευνα καταγράφει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα: η ομορφιά, όπως ο πλούτος, επηρεάζει τις απόψεις που διαμορφώνει κάποιος για τον περίγυρό του και αντιστρόφως.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Πράις, δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στην επιθεώρηση Evolutionary Psychology. Οπως αναφέρουν, μελέτησαν 125 άνδρες και γυναίκες και τους κατέταξαν σε μια λίστα ομορφιάς ανάλογα με τις ανατομικές τους μετρήσεις. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ερωτηματολογίων, κατέγραψαν τις απόψεις τους και στο τέλος όλοι έπαιξαν ένα οικονομικό παιχνίδι. Κάθε εθελοντής έλαβε ένα χρηματικό ποσό και κλήθηκε να αποφασίσει πόσα θα κρατούσε και πόσα θα έδινε σε κάποιον άλλο. Οπως σημειώνει ο συντονιστής της έρευνας, «οι πιο ελκυστικοί άνδρες τείνουν να είναι λιγότερο γενναιόδωροι από τους υπολοίπους, κάτι που δεν ισχύει για τις πιο όμορφες γυναίκες».

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει μια βασική θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας, σύμφωνα με την οποία οι όμορφοι, επειδή διαθέτουν ένα πλεονέκτημα, νιώθουν ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η ανισότητα.

Οι ερευνητές, τέλος, ζήτησαν από μια άλλη ομάδα να βαθμολογήσει τους 125 εθελοντές με βάση την ομορφιά τους αλλά και να «μαντέψει» πόσο αλτρουιστές και υπέρμαχοι της ισότητας ήταν. Οπως διαπιστώθηκε, όλοι αξιολογούσαν τους πιο όμορφους λιγότερο αλτρουιστές και λιγότερο υπέρμαχους της ισότητας, γεγονός που μαρτυρά την κοινωνική αντίληψη ότι οι πιο όμορφοι φέρονται εγωιστικά και δεν προάγουν την κοινωνική και οικονομική ισότητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT