Eπικρίσεις για ανατρεπτική μελέτη περί διατροφής

Eπικρίσεις για ανατρεπτική μελέτη περί διατροφής

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ. Επικρίσεις άσκησαν χθες διαιτολόγοι σε μελέτη που υποστηρίζει ότι οι διατροφικές συμβουλές γύρω από την κατανάλωση λίπους σε ΗΠΑ και Βρετανία βασίσθηκαν σε ελλιπή στοιχεία και δεν έπρεπε να έχουν υιοθετηθεί.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Open Heart Journal», εκτιμά ότι οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση λίπους από το 1977, με στόχο τη μείωση των καρδιοπαθειών, «δεν βασίσθηκαν σε αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία». Οι διαιτητικές συμβουλές σε ΗΠΑ και Βρετανία συστήνουν η καθημερινή κατανάλωση λίπους να μην ξεπερνά το 30% της συνολικής κατανάλωσης τροφών, ενώ τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου. Οι κατευθυντήριες γραμμές αυτές βρίσκονται σε ισχύ από τη δεκαετία του 1970.

Η Ζόι Χάρκομπ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Σκωτίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι οι συστάσεις αυτές δεν συνάδουν με τις υπάρχουσες ιατρικές μελέτες. Την ίδια στιγμή, διαιτολόγοι σε όλο τον κόσμο, που ερευνούν τα αίτια της διαρκούς αύξησης της παχυσαρκίας στον κόσμο, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν εάν τα λίπη είναι το κύριο -ή το μόνο- αίτιο του φαινομένου. Πολλοί στρέφουν πλέον την προσοχή τους στα σάκχαρα και άλλους υδατάνθρακες.

Επικίνδυνοι ισχυρισμοί

Ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς, όμως, έχουν ζητήσει την επανεξέταση των πορισμάτων της έρευνας της δρος Χάρκομπ, επικρίνοντας τη μεθοδολογία της μελέτης, συστήνοντας μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή σε όσους καλούν σε μεταβολή των σημερινών διατροφικών συστάσεων. «Οι ισχυρισμοί ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση λίπους δεν βασίζονται σε επαρκή επιστημονικά στοιχεία είναι παραπλανητικοί και ενδεχομένως επικίνδυνοι», επισημαίνει η καθηγήτρια Διατροφικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Βρετανίας, Κριστίν Ουίλιαμς.

Η διατροφολόγος-επιδημιολόγος Νίτα Φορούχι, του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, επέκρινε και αυτή τη μελέτη των συναδέλφων της, λέγοντας ότι τα συμπεράσματά της είναι σαθρά, καθώς εξήχθησαν από μελέτες του παρελθόντος. «Οι παρούσες συστάσεις για την κατανάλωση λίπους πρέπει να μείνουν ανεπηρέαστες από τη μελέτη» τονίζει η δρ Φορούχι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT