Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο ιό της ελονοσίας

Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο ιό της ελονοσίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλασμώδιο της ελονοσίας, που έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στα πιο διαδεδομένα φάρμακα εναντίον της νόσου, έχει επεκταθεί από τη ΝΑ Ασία και έχει προσεγγίσει την Ινδία, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανή τη μετάδοση ακόμα και μέχρι την Αφρική, αναφέρουν ερευνητές.

Η μετάδοση των ανθεκτικών μικροοργανισμών στην Ινδία «θα αποτελέσει σημαντική απειλή στον παγκόσμιο έλεγχο και τελικά στην εκρίζωση της ασθένειας», αναφέρει η ανακοίνωση που συνόδευσε τη δημοσίευση της μελέτης στο Lancet Infectious Diseases. «Αν τα παρασιτικά πρωτόζωα αυτά φτάσουν στην Αφρική, τότε είναι πολύ πιθανόν να χαθούν πολλά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Σήμερα αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφονται περί τις 584.000 θάνατοι από ελονοσία, στη συντριπτική τους πλειονότητα στην Αφρική. Η ανθεκτικότητα στο φαρμακευτικό σκεύασμα Αρτεμισινίν μέχρι στιγμής δεν έχει ανιχνευτεί στην Αφρική, αλλά είναι ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα στην Ασία και ιδιαίτερα σε κράτη όπως η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει περάσει και στη Ν. Αμερική.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από ασθενείς που νοσηλεύονταν σε 55 κέντρα θεραπείας στη Μιανμάρ και στις παραμεθόριες περιοχές της Ταϊλάνδης και του Μπανγκλαντές το 2013 και το 2014 και τα εξέτασαν για τις χαρακτηριστικές μεταλλάξεις στο γονίδιο Κ13. Το 39% των δειγμάτων διέθετε τη μετάλλαξη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν τα στοιχεία προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χάρτη του μεταλλαγμένου πρωτόζωου και διαπίστωσαν ότι ανιχνεύεται μέχρι το Ομαλίν της Μιανμάρ, 25 χλμ. από τα σύνορα με την Ινδία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT