Προτάσεις για το δεκαπενθήμερο που έρχεται

Προτάσεις για το δεκαπενθήμερο που έρχεται

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 9 ΕΤΩΝ

Γνώση μέσα από το παιχνίδι

Ποιο ρόλο έχει παίξει η φαντασία σε διάσημα επιστημονικά επιτεύγματα; Μπορούν κλασικά και απλά παιχνίδια να μας «μυήσουν» στον κόσμο της φυσικής και των μαθηματικών; Αυτά τα ερωτήματα απαντά στην πράξη το εργαστήριο που έχει ετοιμάσει η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ιδρυμα Ευγενίδου, με δραστηριότητες για παιδιά από 9 ετών και ενηλίκους, που δείχνουν τις «υπόγειες διαδρομές» οι οποίες συνδέουν το παιχνίδι, τη φαντασία και την επιστήμη. Η ενότητα «Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία» περιλαμβάνει πειράματα, επιδείξεις παιχνιδιών που «κρύβουν» βασικές επιστημονικές γνώσεις και μια διαδραστική αφήγηση για τη σημασία που έπαιξε η επινοητικότητα στις ανακαλύψεις επιστημόνων όπως ο Τέσλα και ο Ντα Βίντσι. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να το παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Εκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο.

​​ΠΟΥ: Ευγενίδειο Ιδρυμα

ΠΟΤΕ: 28 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου

www.eugenfound.edu.gr

SchoolLab

Η νέα γενιά επιστημόνων

Στις 9 Μαρτίου λήγει η διορία υποβολής συμμετοχής στο SchoolLab, τον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό για την επικοινωνία της επιστήμης, που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τον οργανισμό SciCo και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος ομάδες μαθητών 10 έως 15 ετών από όλα τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας, δημιουργώντας ένα βίντεο 3-5 λεπτών που θα παρουσιάζει οποιοδήποτε επιστημονικό θέμα με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο. Σύμβουλος κάθε ομάδας μπορεί να είναι είτε κάποιος καθηγητής από το σχολείο είτε ένας από τους μέντορες του SchoolLab, από την ομάδα των νέων ταλαντούχων επιστημόνων που έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό Famelab.

ΠΟΤΕ: Εως 9 Μαρτίου (για την υποβολή συμμετοχής)

http://school-lab.org

ΝΟΜΠΕΛ

Η συμβολή τους στην έρευνα

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα τη συμβολή των γαλλικών Νομπέλ στην έρευνα έχει προγραμματίσει για την επόμενη Πέμπτη το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Η εκδήλωση θα γίνει με αφορμή την ολοκλήρωση 50 χρόνων από την απονομή του βραβείου Νομπέλ Ιατρικής-Φυσιολογίας στους βιολόγους Ζακ Μονό, Φρανσουά Ζακόμπ και Αντρέ Λβοφ του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι, σχετικά με την ανακάλυψη του μηχανισμού γενετικής ρύθμισης της λειτουργίας των ενζύμων, η οποία θεμελίωσε τη μοριακή βιολογία ως αυτόνομο ερευνητικό πεδίο. 

​​ΠΟΥ: Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

ΠΟΤΕ: Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου

www.ifa.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT